Et utvalg av ulike piller

Naturlige eller syntetiske vitaminer og mineraler – er det egentlig noen forskjell?

Vitaminer/mineraler | 27. januar 2014

 

Den siste tiden har det vært mye fokus på at naturlige vitaminer og mineraler er bedre enn syntetisk framstilte. Men er de egentlig det?

Ofte er det slik at vi oppfatter det som er naturlig med sunnere og bedre enn det som er syntetisk, og dermed automatisk tenker at det som utvinnes fra naturlige kilder tas bedre opp i kroppen. Dette er en myte.  Det er riktig at noen forbindelser tas lettere opp enn andre, men det har ingen sammenheng med om kilden er naturlig eller ikke.

Her kan du se vår fagsjef Åse forklare forskjellen på naturlige og syntetiske vitaminer og mineraler:

Vitaminer og mineraler

Alle mineraler utvinnes fra naturen og vil være såkalt ”naturlige”. Når det kommer til vitaminer vil disse både være naturlig og syntetisk framstilt.

Hvorfor kan syntetisk være smartere enn naturlig?

I noen tilfeller vil de syntetiske variantene av vitaminer være mer konsentrerte, slik at man trenger mindre mengde enn den versjonen som finnes i mat. For deg betyr dette at du trenger færre vitaminpiller eller at tabletten blir mindre, noe som for mange er viktige faktorer for å få i seg nok av næringsstoffene.

I tillegg kan syntetisk framstilling være både mindre ressurskrevende og billigere enn å utvinne fra naturlige kilder. Når så en syntetisk framstilling ikke går på bekostning av kvaliteten vil dette gi fordeler for deg som forbruker.

C-vitamin er av vitaminene som oftest framstilles syntetisk. Bakgrunnen er at det er svært ressurskrevende å utvinne C-vitamin fra rike kilder som appelsiner og nyper. Det vil ikke være noen forskjell på om C-vitamin er utvunnet fra mat eller syntetisk. Man finner akkurat den samme kjemiske strukturen i begge deler.

Myndighetene kontrollerer hva produsentene benytter

I Norge er det en egen forskrift som regulerer hvilke forbindelser vi kan tilsette i kosttilskudd. Denne forskriften gjelder både syntetiske og såkalte naturlige varianter.

Det viktigste er altså ikke om vitaminene og mineralene er naturlige eller ikke. Det som er viktig er at man får i seg de næringsstoffene man har bruk for.

NO/NYP/1216/0136

 

One response to “Naturlige eller syntetiske vitaminer og mineraler – er det egentlig noen forskjell?

  1. Den beste kommentaren jeg har lest i måneder! Kunstig framstilte vitaminer er bedre en naturlige! Det samme med laboratorie kjøtt hamburgere pølser nuggets kjøttboller osv! Tenk også for dyr kattemat hundemat osv! Masse jord vil frigjøres til matproduksjon og ingen pesticider konsentrert i kjøttet ingen antibiotika virus bakterier kreftceller ingen Monsanto! Fordi de er fra labben og bare trenger nutrienter vann og bare en antibiotisk type(kanskje ikke i det hele!) fordi cellene kunne vokse i rene omgivelser.ingen hormoner steroider ingen stress hormoner fra en slaktet dyr! Fantastik! Hvor de selger dem?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *