Næringsrik og smakfull paella

Uncategorized | 7. oktober 2016

Paella er både rik på smak og full av viktige vitaminer og mineraler. Dessuten er ikke denne spanske nasjonalretten så vanskelig å lage som du kanskje tror. Sjekk oppskriften her.

Den tradisjonsrike spanske nasjonalretten paella kommer opprinnelig fra Valencia og betyr direkte oversatt «stekepanne». Retten serveres i dag i utallige varianter, og er svært populær – ikke bare i Spania, men over hele verden.

Det er lett å tro at paella er vanskelig og tidkrevende å lage. Ikke med denne oppskriften! Det tar mellom 20 og 40 minutter fra start til slutt, og egner seg perfekt til en litt annerledes og spennende middag for hele familien. Dessuten er den stappfull av viktige vitaminer og mineraler.

Reker, scampi og blåskjell. Denne paella-oppskriften inneholder flere av havets delikatesser: reker, scampi og blåskjell. Fisk og sjømat er gode kilder til viktige næringsstoffer som B12-vitamin, D-vitamin, selen og jod.

B12 er viktig for både nervesystemet og immunforsvaret, samt normal energiomsetning og normal psykologisk funksjon. I tillegg bidrar dette vitaminet til normal dannelse av røde blodlegemer, samt å redusere trøtthet og slapphet.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normale muskelfunksjoner. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Selen er viktig for blant annet immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon. Dette mineralet bidrar også til å opprettholde normalt hår og normale negler, samt beskytter cellene mot oksidativt stress.

Jod bidrar til normal produksjon av skjoldbruskhormoner og skjoldbruskkjertelens normale funksjon Dette mineralet bidrar også til normal kognitiv funksjon og normal energiomsetning, samt nervesystemets normale funksjon. Jod er også med på å opprettholde normal hud.

Grønnsaker og couscous. Couscous og grønnsaker er også blant hovedingrediensene i paella. I denne oppskriften finner du både paprika, løk, tomater, sukkererter og mais.

Couscous er svært rik på selen (se over), mens grønnsaker generelt er en av våre viktigste kilder til C-vitamin. C-vitamin er viktig for immunforsvaret og nervesystemet, samt å redusere trøtthet og slapphet. I tillegg øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen og beskytter cellene mot oksidativt stress, samt bidrar til et sunt bindevev.

SUNT OG GODT: Den spanske nasjonalretten paella er både velsmakende og full av viktige næringsstoffer. Viva España!

Her er oppskriften på paella

Dette trenger du til fire porsjoner:

6 dl couscous

1 g safran

1 stk løk

1 stk hvitløk

1 l hønsebuljong (utblandet)

1 stk gul paprika

100 g hermetisk babymais

6 stk rød cherrytomat, gule

6 stk sukkererter

10 stk reker, store med skall

10 stk scampi

250 g blåskjell, eller 10 stk

Karridressing:

2 dl kesam® original, 8 %

100 g karrisaus

Slik gjør du:

Kok couscous som det står på pakken, men ha safran i kokevannet. Slik får du en (påske)gul couscous.

Skrell og hakk løk og hvitløk, stek det i en stekepanne eller wok, rør i ferdig couscous (kokes etter anvisning på pakke). Hell på hønsebuljong og la det koke under svak varme under lokk i cirka 20 minutter.

Skjær paprika i biter, og bland sammen med babymais, tomater og sukkererter. Skrell rekene, og bland i scampi. Ikke la skalldyrene ligge for lenge før du serverer – da blir de seige.

Damp blåskjell i fem minutter i en kjele. Pynt til slutt med blåskjell på toppen.

Karridressing:

Bland kesam og karrisaus sammen og du får en deilig karrikesam. Du får kjøpt ferdig karrisaus som er supert å blande med kesam.

Oppskriften og hovedbildet er hentet fra Opplysningskontoret for meieriprodukter.

Bildet i teksten: Colourbox.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *