Slik behandler du vonde tenner hjemme

Iling, ising, banking, og svie. Ubehaget kan skyldes alt fra syreskader til sensitive tannhalser, eller irritert tannkjøtt. Heldigvis kan et godt munnskyllevann i mange tilfeller hjelpe til med å lindre ubehaget.

Demper isingen 

De fleste av oss har på ett eller annet tidspunkt opplevd ising i tennene. Men for noen kan dette være et ubehag som oppstår plagsomt ofte. To årsaker til ising er syreskader på tennene og blottlagte eller sensitive tannhalser. I begge tilfeller handler det om at det har blitt kortere vei til nervene, slik at tennene oppfatter det som smerte når de utsettes for ulike temperaturer, eventuelt noe salt eller surt. Mange kan også oppleve plager med ising etter å ha bleket tennene.

Det hadde blitt både dyrt og slitsomt å løpe til tannlegen hver gang du opplevde litt ising i tennene. Heldigvis vet vi at det kan være til god hjelp å skylle tennene med fluor.

 

Pleier og forebygger 

Slurver du med tannpleien kan du fort ende opp med syreskader eller en oppblomstring av bakterier, som igjen kan utvikle seg til hull eller tannråte. Og da er smerter og ubehag heller ikke langt unna. Fluor har over tid vist seg å være et av de beste midlene for å motvirke hull og opprettholde en sunn tannhelse. Og selv om det er fluor i alle norske tannkremer i dag, er det likevel en god idé å supplere med et godt fluorskyllemiddel, som en ekstra beskyttelse mot karies.

 

Les også: Flere fordeler med fluorskull

 

Viktig med god tannpleie 

Har du først fått hull i en tann så er det ingen grunn til å tro at det vil ”gro igjen” av seg selv. Et tannlegebesøk er altså på sin plass. Dessverre er det ikke alltid slik at tannlegen har tid til deg med det samme, og med dundrende tannverk kan til og med to dager virke som en evighet å vente.

Ingenting er så vondt som ordentlig tannverk, og hver gang du sitter der med smertene så bestemmer du deg for å bli ekstra flink med tannpleien. Men så fort tannlegen har gjort sitt er smertene glemt. Og litt slurving med pussingen kan raskt bli en vane igjen. La det nå ikke bli sånn. Å pusse tennene og bruke fluorskyll en til to ganger om dagen er tross alt en enkel sak, og gjør deg godt rustet mot nye hull og påfølgende smerter.

Visste du at riktig munnskyllevann kan dempe ubehag i tennene? På apoteket får du hjelp til å finne rett type.

 

 

Referanser: https://www.helsenett.no/index.php?option=com_content&view=article&id=1651:smerter-og-ising-i-tennene&catid=129:tannhelse&Itemid=540, https://helsenorge.no/tannhelse/hull-og-tannskader, http://www.tannlegetidende.no/i/2009/15/dntt-363573

Foto: Shutterstock

NO/NCD/0619/0004

Publisert september 6, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycodent

Saliva Orthana

50 ml

Spray mot tørr munn