Plages du av tørr munn?

Tørr munn er et vanlig problem, og kan oppleves som svært ubehagelig både når man snakker, spiser og svelger.

Dette skyldes at spyttkjertlene produserer for lite spytt eller en endring i spyttets sammensetning, og kan oppleves som en brennende eller sviende følelse. I kjølvannet av en tørr munn kan det også komme tørre og sprukne lepper.

 

Medisiner kan gi tørr munn

Avhengig av årsak kan tørrhet i munn være enten kortvarig eller langvarig. Særlig eldre og syke er utsatt for munntørrhet som varer over lengre tid. Mange medikamenter kan gi også tørr munn som en ekstra plage. Det er helt normalt å oppleve at munnen føles som sandpapir i ny og ne, men plages du over tid kan dette være skadelig.

Tørr munn kan forsterke risikoen for å få hull i tennene. Hull oppstår når munnbakteriene begynner å danne syrer som gradvis løser opp tannemaljen og det underliggende tannbenet, og hvis bakteriene blir liggende nær tannen i lengre tid vil kalken i tannen forsvinne.

 

Forebygg plager

Selv om tørr munnhule er et problem for mange er det flere ting du selv kan gjøre for å forebygge. Vær ekstra påpasselig med munnhygienen, og bruk gjerne fluorprodukter som hjelper til med å opprettholde en sunn og frisk munnhule. Å drikke vann ofte kan også ha en positiv effekt.

 

Effektive sugetabletter

Selv om god munnhygiene er viktig for å unngå både dårlig ånde og hull i tennene må det ofte hardere skyts til for å få bukt med vedvarende tørr munn. Nycodent er en munn- og tannpleieserie, som bidrar både til en sunnere munnhule og til å opprettholde friske, sterke tenner. Nycodent Saliva mot tørr munn er tilgjengelig på apoteket, og kan hjelpe deg å bli kvitt plagene på en rask og enkel måte. Sugetablettene inneholder eplesyre som stimulerer spyttsekresjonen i munnen din, og fluor som bidrar til å opprettholde tannmineraliseringen og styrker tennene mot syreangrep.

Tablettene er sukkerfrie, og kommer i flere smaksvarianter som jordbær, solbær og sitron.

 

Referanser: tannlegetidende.no, NHI.no, felleskatalogen.no, felleskatalogen.no
ID: NO/NCD/0619/0002

Publisert september 9, 2018

3 kommentarer

  1. Alle sugetabletter inneholder en eller annen syrlig smaksvariant. Jeg, og sikkert flere med meg, tåler ikke syrlig smak….det blir smertefullt i munnen. Dette er et kjempeproblem, pg jeg har til d.d. Ikke funnet noen sugetalett som har nøytral smak som er effektiv mot tørr og sviende munn.

    1. Prøvd Ekulf Fuktisar? Har en Lakris variant som jeg likte veldig godt. Tror det er Apotek1 som fører disse. God smak og ganske effektiv.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycodent

Saliva Sitron

100 tabletter

Sugetabletter mot tørrhet i munn

Nycodent

Saliva Solbær

100 tabletter

Sugetabletter mot tørrhet i munn

Nycodent

Saliva Jordbær

100 tabletter

Sugetabletter mot tørrhet i munn