Muggsopp-gifter og forskning

Diverse | 5. juni 2014

Ernæring handler ikke bare om vitaminer og andre næringsstoffer. Ernæring handler også om uønskede stoffer vi får i oss via maten. Et slikt eksempel er muggsoppgifter eller mykotoksiner. Forskning er viktig for folkehelsen, og nå skal jeg bidra litt ved å delta i et forskningsprosjekt.

Muggsopper som produserer muggsoppgifter som deoksynivalenol (DON) er særlig et problem i kornproduksjon. I følge Folkehelseinstituttet finnes det veldig lite data om hvor mye muggsoppgifter vi får i oss gjennom kosten.

For å finne ut mer om inntaket i befolkningen foregår det nå en stor europeisk studie, DONEXPO – Experimental study of deoxynivalenol biomarkers in urine. Folkehelseinstituttet er med på denne studien, og i den forbindelse meldte jeg meg frivillig til å delta.

(Saken fortsetter under bildet)

Åse blogg muggsopp 2

Kostdagbok og urinprøver Først var jeg på Folkehelseinstituttet og fikk informasjon om studien, skrev under samtykkeskjema og ble spurt noen spørsmål om hvor ofte jeg spiser ulike kornprodukter og hvilke typer.

Til og med øl-konsum måtte jeg svare på! Det som gjenstår nå er å skrive ned absolutt alt jeg spiser og drikker i to normale dager, og ta en urinprøve de påfølgende dagene.

Kroppen renser seg selv! Da jeg var hos Folkehelseinstituttet fikk jeg vite at muggsoppgiftene skilles ut i løpet av rundt 12 timer etter at man har fått dem i seg. Kroppen renser seg selv best på natten, derfor er det viktig å analysere mengden muggsoppgift i morgenurinen.

På bakgrunn av resultatene i studien vil helsemyndighetene i Europa kunne vurdere en mulig helserisiko forbundet med muggsoppgifter, vurdere matvarers betydning for mengden muggsoppgifter i urinen og videre arbeide for å redusere innholdet av muggsoppgifter som tillates i mat.

FRISK OG RASK: Her er jeg ved salatbordet i kantinen på Takeda Nycomed i Asker.
FRISK OG RASK: Her er jeg ved salatbordet i kantinen på Takeda Nycomed i Asker.

What’s in it for me? Forskning tar tid, og prosjektperioden avsluttes senest 2018. De som deltar i studien, vil imidlertid få vite sine egne resultater før det. I tillegg til å bidra til folkehelsen på sikt, kan jeg dermed også få vite hvordan jeg personlig ligger an med tanke på muggsoppgift i kroppen.

Kornprodukter bidrar jo til mange viktige næringsstoffer som blant annet fiber, B-vitaminer og jern, så jeg forsøker å følge rådet om å spise minst fire porsjoner fullkornsprodukter daglig.

Så nå gjenstår det bare for meg å ta frem kjøkkenvekt og kostdagbok, velge meg to dager og huske å tisse på rett sted et par morgener før jeg leverer det jeg har og venter spent på resultatet…

Hilsen en spent Åse

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *