Mer om underernæring

Kosthold/ernæring | 11. desember 2014

For en ernæringsentusiast er det moro å treffe over 300 andre ernæringsentusiaster fra inn- og utland. Det var mange nye og gamle kjente på årets Throne Holst Symposium, og mye å lære om dagens tema, underernæring. I går kunne du lese om at Norge endelig har fått et Senter for klinisk ernæring. Her kommer en liten oppsummering av den siste delen av dagen.  

 
Ernæringsscreening
Harriët Jager-Wittenaar, klinisk ernæringsfysiolog og professor fra Nederland med doktorgrad i ernæring hos pasienter med kreft i områdene hode og hals, understreket noe som gjelder på så mange områder innen helse og ernæring: Det er bedre å forebygge enn å behandle! Det kan være svært vanskelig å se på en person om han eller hun er underernært eller i risiko for å bli det. Det er derfor det er så viktig å stille de riktige spørsmålene for å kartlegge ernæringsstatus. I Nederland har de utarbeidet elektroniske verktøy www.pt-global.org som gjør det enklere både for helsepersonell og pasienter og pårørende å utføre screeningen .

I Norge ligger Haukeland Sykehus i Bergen langt fremme når det gjelder ernæringsscreening. De har hatt en ernæringsstrategi siden 2006, og utfører ernæringsscreening på mange av pasientene. Klinisk ernæringsfysiolog Randi Tangvik som tar doktorgrad på dette området, fortalte siste nytt om sin forskning. Gjennom sine undersøkelser har hun identifisert at det aller viktigste spørsmålet i NRS2002, screeningverktøyet som brukes på Haukeland, er følgende: «Har pasienten hatt redusert næringsinntak de siste ukene?». De andre tre spørsmålene går på om BMI (kroppsmasseindeks) er under 20,5 kg/m², om pasienten har tapt vekt de siste ukene og om pasienten er alvorlig syk.

Indirekte kalorimetri og bioimpedanse
Claude Pichard, Professor i ernæring fra Universitetet i Geneve snakket om hvor viktig det er med rett ernæring til pasienter på intensiven. Pasientene mister så mye som 500 gram muskelmasse daglig på intensivavdelingen, og både for lite og for mye kaloritilførsel kan ha alvorlige konsekvenser. Ideelt sett bør alle få målt behovet sitt med såkalt indirekte kalorimetri, og det jobbes internasjonalt med en billigere og mer lettvint løsning for å måle dette.

Et tema mange er interesserte i er såkalt bioimpedanse, eller måling av kroppssammensetning (fettprosent og muskelmasse). Ekspert på dette området er den svenske ernæringsprofessoren Ingvar Bosaeus på Sahlgrenska universitet i Gøteborg, som fortalte at dette er et viktig verktøy, men det er fremdeles usikkert hvilken metode som er best. Stol derfor ikke 100% på den fancy vekten hjemme eller på treningsstudioet. De har en tendens til å gi ulike resultater…

Omega-3 til kreftpasienter
Klinisk ernæringsfysiolog Trude Balstad på St Olavs i Trondheim, snakket om sin doktorgrad i såkalt kreftkakesi, en form for underernæring som mellom 50-80% of alle personer med kreft får i større eller mindre grad. Kakeksi består i vekttap med en stor andel tap av muskelmasse og er en kombinasjon av metabolske forandringer og betennelse i kroppen samt dårlig matinntak av ulike årsaker som nedsatt matlyst, kvalme, smaksendringer og mage/tarmproblemer. Det er per i dag ingen klarhet i hvordan dette best bør behandles, men det som er sikkert er at man bør begynne med tidlig behandling, ikke bare med betennelsesdempende medisiner og fysisk aktivitet, men også ernæring. Balstad er involvert i en stor, ny og spennende internasjonal studie, MENAC -studien, der de blant annet skal se på effekten av å gi tre gram omega-3 hvorav to gram er EPA (en av omega-3 fettsyrene) sammen med ibuprofen og næringsdrikker. Denne studien skal være ferdig i løpet av to år, og vi venter spent på resultatene.

 

Ernæringsforskning, ikke så lett som mange tror
Ernæringsforskning, ikke så lett som mange tror

 

Ernæringsvitenskapen i utvikling
Siste foredragsholder på årets Throne Holst, var ernæringsprofessor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo som gikk i dybden på molekylære metoder innen ernæringsforskning. Ernæringssvitenskapen er komplisert, men med ny kunnskap innen for eksempel genetikk, får vi stadig en større forståelse for hvordan ernæring kan påvirke oss individuelt. Det er viktig med objektive målinger for eksempel i form av å måle blodverdier av omega-3, i tillegg til å se på inntaket via kostholdet. Han fortalte blant annet om en studie som viste at gener kan påvirke hvordan omega-3 påvirker triglyserider (fettstoffer) i blodet. Det at gener har så mye å si, kan være forklaringen på hvorfor noen har effekt av omega-3 og andre ikke når det gjelder å redusere triglyserider.
Drevon avsluttet med å sitere Oscar Wild: «The truth is rarely pure and never simple.”

Her kan du lese mer om Senter for klinisk ernæring.

Hilsen Åse

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *