Mer nytt om barneernæring

Gravid/barn | 25. november 2014

Det er utrolig hvor mye man kan lære på kort tid, og to dager på etterutdanningskurs i barneernæring gav mye faglig påfyll. I går skrev jeg om første del. Her kommer oppsummeringen fra resten av foredragene.

Viktig med tilskudd for mange med matvareallergi
En flink og engasjert kef, Vibeke Landaas fra Rikshospitalets Voksentoppen, snakket om matvareallergi hos barn. Hun er opptatt av at dersom man kutter ut store deler av kostholdet på grunn av allergi, er det viktig å finne erstatninger eller ta relevante tilskudd for at barna skal få i seg alle næringsstoffene de trenger. Hun tok melkeallergi som et eksempel. Hun viste til de landsomfattende kostholdsundersøkelsene til Helsedirektoratet samt en norsk studie om jod av Dahl og medarbeidere, som viste at melk- og meieriprodukter bidro med følgende:
-65-70 % av kalsiuminntaket
-37-45% av vitamin B12-inntaket
-55-70% av jodinntaket
-22-28% av proteininntaket

De som ikke får i seg melk og meieriprodukter trenger derfor ikke bare å være oppmerksom på kalsium, men også vitamin B12, jod og protein.

Mindre rakitt hos barn enn før!
En del av foredragene var hovedsakelig beregnet på kliniske ernæringsfysiologer som jobber med syke barn, og Hilde Johanne Bjørndalen, overlege på Oslo Universitetssykehus, fokuserte på vekstutvikling, målinger av vekt og høyde og behandling av de med dårlig vektutvikling. Hun fortalte at barn som vokser dårlig, blir utredet blant annet ved å sjekke jernstatus og diverse vitaminer samt å utelukke cøliaki som kan føre til dårlig opptak av næringsstoffer. Selv om vekstutvikling ikke alltid handler om dårlig ernæring her i landet, så er det viktig å utelukke dette som årsak.

Rakitt, en bensykdom som er relatert til mangel på vitamin D, ser de heldigvis mindre av enn før. Dr Bjørdalen skrøt av helsestasjonene som har blitt så flinke til å ha fokus på vitamin D-tilskudd til barn, og ikke minst det at innvandrerbarn med mørk hud, som er spesielt utsatt for mangel, får gratis vitamin D-dråper.

Nye energibehov
Det er en fryd å høre på faglig dyktige og engasjerte foredragsholdere, og Rut Anne Thomassen, kef på Oslo Universitetssykehus var intet unntak. Hun snakket om barns energibehov. Det er kanskje ikke så mange andre faggrupper enn kliniske ernæringsfysiologer som i timesvis kan diskutere hvordan man på best måte beregner energibehov, men etter Thomassens innlegg, vet vi i alle fall at de nye norske anbefalingene er mer detaljert enn de gamle, så dette er en forbedring. Fysisk aktivitet og ulike sykdomstilstander henger nøye sammen med kaloriforbruk, så det er viktig å bruke riktig faktor når de som jobber med barn må regne på inntak.

Oppfølging av ernæringsstatus og næring til kreftbarn
I løpet av de to dagene jeg var til stede på etterutdanningskurset, hadde Janne Kvammen to foredrag i tillegg til det første om nye spedbarnsanbefalinger. Hun snakket om måling og oppfølging av ernæringsstatus, poengterte at jernmangel er vanlig hos 10-12% av norske barn og at hun ser mange med vitamin D og B12-mangel. Janne jobber mye med barn med kreft som hun også hadde innlegg om. Her er det selvsagt mange utfordringer med ernæring, blant annet er det nesten 30% som opplever smakeendringer i forbindelse med kreftbehandling. Hun understreket at mange har behov for tilrettelagt kosthold og at råd om kosttilskudd bør gis individuelt, men de forholder seg til normale dagsbehov, ikke for eksempel høydoser av noe slag så lenge det ikke er påvist næringsmangler.

Autorisert helsepersonell
Ernæring er et hot tema som aldri før, og kliniske ernæringsfysiologer er den faggruppen med helsepersonell som har autorisasjon til å drive med ernæringsbehandling og -veiledning. Du kan lese mer på Kliniske Ernæringsfysiologers Forening (KEFF).

 

Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma var med på utstilling
Nycoplus Gravid og Nycoplus Mamma var med på utstilling

 

NO/NYP/1216/0136

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *