Med matglede og -kunnskap i barnehagen

Gravid/barn, Kosthold/ernæring | 4. mars 2015

Søly barnehage og Bellevue barnehage på Jeløya i Moss serverer tilnærmet 100 prosent økologisk mat og drikke til barna, og alle får delta i matlagingen og lærer hvor maten kommer fra.

– Vår visjon er «sunn i kroppen – glad i toppen», og vi ønsker å spre matglede og -kunnskap til både barn, foreldre og alle som vil lytte, forteller grunnlegger og ernæringsleder Grethe Svinsøy.

I 2004 stiftet Grethe Svinsøy Ernæringsbarnehage AS sammen med mannen Kjell Ove Wølner, og resultatet ble Søly barnehage på idylliske Jeløya i Moss i Østfold. Inspirasjonen kom fra hennes svigerinne, som er i barnehagesektoren.

– Vi startet med 12 ettåringer på Søly, og det ble raskt en suksess. Som følge av etterspørselen åpnet vi enda en barnehage, Bellevue, bare en kilometer unna, i 2007, forteller Svinsøy entusiastisk.

Økologisk mat. Svinsøy er utdannet faglærer i ernæring, helse- og miljøfag, og er også hotell- og restaurantkokk. I tillegg har hun jobbet som ernæringsterapeut i eget firma i flere år. Hun er også etterutdannet i småbarnspedagogikk og barnehagepedagogikk.

Svinsøy har et holistisk grunnsyn, og mener at alt henger sammen med alt.

– Vi etablerte barnehagene fordi vi ønsker å spre budskapet om ernæring, matlaging og fordelene ved økologisk mat, forteller hun.

SUNT OG USUNT: Barna i Søly barnehage og Bellevue barnehage har full kontroll på hva som er usunn mat og hva som er sunn mat.
SUNT OG USUNT: Barna i Søly barnehage og Bellevue barnehage har full kontroll på hva som er usunn mat og hva som er sunn mat.

Visjonen er «sunn i kroppen – glad i toppen», og barnehagene kan nå skryte av å servere tilnærmet 100 prosent økologisk mat og drikke til barna. Det har gitt dem Debios serveringsmerke i gull. Det er et bevis på at minimum 90 prosent av maten som serveres er økologisk, og Debio er en organisasjon som kontrollerer og godkjenner økologiske produksjoner i Norge.

– Det var stor stas å få dette serveringsmerket, og vi håper vi kan inspirere andre til å servere mer økologisk mat, sier Svinsøy.

Teller gulrøtter. I de to barnehagene får barna delta i matlagingen og de lærer hvor maten kommer fra. Barna prøvesmaker nye retter, og de lærer seg å like forskjellig mat.

– Det meste av det vi gjør i Søly og Bellevue har med mat, matvarer og ernæring å gjøre, og vi er opptatt av at menyene og oppskriftene er ernæringsmessig riktig sammensatt. For eksempel når barna lærer å regne, teller vi gulrøtter. Dessuten har vi egne frukttrær og bærbusker, og vi dyrker en del grønnsaker og urter selv.

– Vi er også mye på besøk på ulike bondegårder, og vi er opptatt av fysisk aktivitet ute i naturen. Hver onsdag er også barna med i produksjon av maten, og de eldste kan faktisk snart bake brød selv, forteller en stolt Svinsøy.

Alle ansatte i de to barnehagene har vært igjennom et ernæringskurs, og kunnskap om ernæring og næringsstoffer blir flettet inn i hverdagen på en pedagogisk måte etter alder. Svinsøy forteller at de i all hovedsak følger Helsedirektoratets anbefalinger innen kosthold, men at de fokuserer litt mindre på kjøtt og fisk – og mest på grønnsaker.

DELTAR: Barna deltar i oppkutting av frukt og grønnsaker.
DELTAR: Barna deltar i oppkutting av frukt og grønnsaker.

I tillegg informerer de blant annet om kosttilskudd, som for eksempel tilskudd av jern og D-vitamin, på foreldremøter.

– I barnehagene serverer vi frokost, varmlunsj og et mellommåltid på slutten av dagen, og alt er selvsagt økologisk. Cirka 70 prosent av barnas dagsinntak skjer hos oss, og vi er veldig stolte av å kunne gi barna gode, norske råvarer, sier Svinsøy, som også er opptatt av å formidle hvor dyktig personale hun har i barnehagene.

Ingen forbud. Svinsøy er opptatt av å ikke ha forbud mot matvarer i barnehagene.

– Vi ønsker å skape matglede og ingen dårlig samvittighet; vi vil ikke rette pekefingeren mot noen eller noe, men heller informere og forklare i stedet. Selvfølgelig tilpasser vi oss etter barn med spesielle matbehov, som de som ikke tåler laktose eller gluten, og det er enkelt å gjøre med en økologisk meny, sier hun, og fortsetter:

– Jeg tror det viktigste vi kan gi barna er gode holdninger til mat, kunnskap om råvarer og hvordan de behandler råvarene. Da er de godt rustet til å lage god, variert og næringsrik mat når de vokser opp.

Ernæringsbarnehagenes fokus på økologisk mat har ikke gått upåaktet hen. I fjor høst ble de nominert til Matprisen i to kategorier: Årets inspirator og Årets enkeltvirksomhet.

– Selv om vi ikke vant noen av prisene, er vi veldig fornøyde med å bli nominert. Dessuten er det alltid artig å bli lagt merke til, sier Svinsøy.

Åpner ny barnehage. Daglig leder Frode Andresen i Søly barnehage og Bellevue barnehage forteller at de har svært fornøyde og engasjerte barn og foreldre, og at pågangen er stor fra flere som liker konseptet ernæringsbarnehage.

  Vi har svært gode resultater på brukerundersøkelser, og det er nesten ingen som slutter før de begynner på skolen. Til høsten åpner vi enda en barnehage, som ligger tett inntil Bellevue, forteller Andresen.

Grethe Svinsøy og mannen har for øvrig nylig etablert selskapet Ecomida AS, som skal produsere og selge varmlunsj til barnehager, skolefritidsordninger, idrettslag og bedrifter, og i tillegg holde kurs og drive opplæring innenfor temaet ernæringsriktig kosthold.

Foto: Ernæringsbarnehage AS.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *