Med gode naturopplevelser i barnehagen

Gravid/barn, Kosthold/ernæring | 17. april 2015

I Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage i Oslo sørøst tilbringer barna mesteparten av dagen utendørs, med lavvo, gapahuk og bål som sosiale samlingspunkter. Samtidig har barnehagen en kostholdsstrategi som innebærer sunne og enkle varmretter, samt bursdagsfeiringer med frukt og smoothies.

På Mortensrud i bydel Søndre Nordstrand sørøst i Oslo ligger Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage i naturskjønne omgivelser tett inntil Østmarka. Barnehagen er en del av den private barnehagestiftelsen Kanvas, som driver 56 barnehager i ti kommuner i Norge.

Gode naturopplevelser. Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage har 67 barn og 13 årsverk. 57 prosent av de ansatte er utdannet som barnehagelærere. Det at Rudshøgda er en naturbarnehage, innebærer en målsetting om at alle barna skal få gode opplevelser med utemiljøet i barnehagen og i naturen i nærområdet.

MAT PÅ BÅLET: Grønnsaker og hjemmelaget mat står på menyen når barna i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage er på tur.
MAT PÅ BÅLET: Grønnsaker og hjemmelaget mat står på menyen når barna i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage er på tur.

Uteaktivitetene er tilpasset de ulike aldersgruppene, og de er utendørs i all slags vær. For å sikre at alle barna får et tilbud som er tilpasset deres alder og utvikling, er de inndelt i ulike turgrupper: én gruppe med ettåringer og tre grupper for de mellom to og seks år.

– Ettåringene, som vi kaller Toddlerne, har aktiviteter på barnehagens uteområde eller rett utenfor gjerdet. Når de begynner i barnehagen er trygghet og tilknytning det viktigste – å bli kjent med barnehagen og uteområdet. Etter hvert kan vi bevege oss ut av barnehagen, men da er det ikke lengre enn like utenfor gjerdet.

– Det er ikke avstanden det handler om, men følelsen av å være på tur utenfor barnehagens gjerde. Jeg synes det er en fryd å se de små forventningsfulle ansiktene når porten åpnes og de skal på «tur», sier daglig leder Guro Lund Eriksen entusiastisk.

Hun har vært daglig leder i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage de siste seks årene, og har jobbet i barnehagen helt siden høsten 2004.

Sover under åpen himmel. Lund Eriksen forteller at de minste barna sover under åpen himmel i en egen lavvo eller i en av barnehagens gapahuker. De litt større barna, altså de mellom to og seks år, går på litt lengre turer flere dager i uken. Der får de tid og mulighet til å utforske naturen og sine egne grenser og begrensninger.

ERFAREN: Guro Lund Eriksen har vært daglig leder i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage i seks år.
ERFAREN: Guro Lund Eriksen har vært daglig leder i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage i seks år.

– De yngste har gjerne en konkret oppgave med turen som for eksempel å ordne i stand mat til fuglene, mens de eldste gjerne går litt lengre turer for eksempel i Østmarka. Det viktigste er kvaliteten og at barna får gode friluftsopplevelser og utforsker naturen underveis. Samtidig egner naturen seg ypperlig til språkstimulering. Det er bedre å se og ta på et tre, enn å se et bilde av et tre, forklarer Lund Eriksen.

Barnehagen arrangerer også litt mer utfordrende turer for de eldste barna i løpet av året.

– Vi er blant annet på skiskole i Nordmarka med overnatting, vi er på tur til kråkesølv-gruvene på Nesodden og vi har orreleik i Østmarka hvor vi overnatter i gapahuk. Dette er populære og minnerike turer for barna, sier Lund Eriksen.

Tilnærmet sukkerfri. Som et ledd i Kanvas’ kostholdsstrategi har Rudshøgda naturbarnehage fokus på begrenset inntak av sukker og usunn mat.

– Sunn og næringsrik mat er viktig i barnehagen vår. Selv om det er sukker i veldig mye og det ofte er vanskelig å komme unna, er målsettingen å begrense inntaket så mye som mulig. Vi feirer ikke bursdager i barnehagen med kaker, is, saft og søtsaker, men tilbyr heller fruktsalat, smoothies eller smoothie-is som festmat, sier Lund Eriksen.

Hun kan også fortelle at de lager varm mat til barna to dager i uken. Den ene dagen er det suppe på menyen; den andre dagen en annen varmrett. De eldste barna deltar i matlagingen, enten det er å kutte grønnsaker eller lage pinnebrød. Og på menyen er det naturligvis sunne retter som er laget fra bunnen av.

– Vi spiser mye fisk og grønnsaker, men lager også for eksempel tacogryte og pasta. Ulike woker, som kyllingwok og fiskewok, er veldig populært blant barna – men favoritten er fisk i folie. Hovedsaken er at maten er sunn, enkel og god. Det gir barna et godt grunnlag for riktig kosthold videre i livet, sier Lund Eriksen.

Hun legger vekt på at et bål i skogen eller utegrillen i barnehagen er viktige sosiale samlingspunkter.

– Vi opplever at barna spiser mer når vi lager mat på bål eller grill, samtidig som de også er flinkere til å smake på mat de ikke har smakt før, eller mat de tidligere ikke har villet smake på. Etter hvert som vi legger de ulike ingrediensene på grillen eller i kokekaret, forteller vi hva det er, hva de har smakt før og hva de liker eller ikke liker. Dette stimulerer barnas nysgjerrighet og de lærer mye ved å selv delta i matlagingen, sier Lund Eriksen.

Egen matblogg. Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage har til og med sin egen matblogg, med ulike sunne oppskrifter til både bursdager, matpakker og middager. Blant burdagsfavorittene finner man kreative og populære retter som «Melonpinnsvin» og «Ananashode», mens blant middagsrettene kan du velge mellom for eksempel viltgryte med snøfrisk, hjemmelagde fiskepinner og selvfølgelig «Rudshøgdas fiskesuppe».

Med gode naturopplevelser i barnehagen - bilde 3 inni teksten
UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Godt utstyrt med refleksvester og tursekker går også de minste på tur, selv om det ikke er så mange meter utenfor barnehagens gjerde.

Lund Eriksen kan også fortelle at de får gode tilbakemeldinger fra foreldrene og at de scorer høyt i brukerundersøkelser. Når man først får plass i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage, fortsetter de aller fleste helt til skolealder

– Vi har mange på venteliste for å få plass i barnehagen – særlig blant de eldre barna. Både foreldrene, barna og de ansatte trives veldig godt. Dessuten får vi titt og ofte besøk av barn som har gått her tidligere, og de gir oss mange hyggelige tilbakemeldinger, sier Lund Eriksen.

Som den fra 23 år gamle Kristine Karlsen Tøien, som gikk i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage fra 1992 til 1996. Hun skrev nylig et brev til barnehagen og takket for alle de fine årene.

– Dette brevet gjør meg både stolt og rørt, og en slik tilbakemelding er fantastisk hyggelig, avslutter Lund Eriksen.

Foto: Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage og Ariel Foto.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *