Mange nordmenn går fortsatt glipp av viktige vitaminer!

Kosthold/ernæring | 26. januar 2015

Torsdag 22. januar inviterte Helsedirektoratet til presentasjon av den nyeste statistikken om utvikling i norsk kosthold. Jeg var til stede for å høre hvordan nordmenns kosthold ligger an i forhold til kostrådsanbefalingene.

I et fullt auditorium hos Helsedirektoratet i Universitetsgata 2, var en stor gjeng med ernæringsinteresserte og presse samlet for å høre hovedtrekkene i den ferske rapporten Utvikling i norsk kosthold. Helsedirektør Bjørn Guldvog ønsket velkommen og presenterte Verdens Helseorganisasjons (WHO) globale mål om å forebygge livsstilsrelaterte sykdommer. Her spiller ernæring og fysisk aktivitet en stor rolle. Han poengterte blant annet at selv om levealderen stadig øker, ser man en bekymringsverdig økt forekomst av hjerteinfarkt hos yngre mennesker. Om dette har sammenheng med at andelen mettet fett i kosten har økt de siste årene, og nå er vesentlig høyere enn det Helsedirektoratet anbefaler, gjenstår å se. Økt forbruk av kjøttprodukter og fete meieriprodukter, særlig fete oster, er viktige årsaker til det økte fettinntaket.

 

Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp presenterer nye tall til en stor gjeng ernæringsinteresserte.
Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp presenterer nye tall til en stor gjeng ernæringsinteresserte.

Stort helsepotensial i riktig kosthold

Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp, som er ernæringsfysiolog i bunn, begynte med å gå gjennom de norske kostrådene og understreket at det er et stort helsepotensial i riktig kosthold. Han presiserte at selv om det er mange meninger om kosthold, er rådene fra Helsedirektoratet basert på store kunnskapsoppsummeringer fra Nordic Nutrition Recommendations, Verdens Helseorganisasjon og World Cancer Association. Han nevnte at nye kostråd fra USA er på vei, så det blir spennende å se følge med på disse.
For mye sjokolade, mettet fett og tilsatt sukker
Klepp gikk gjennom de viktigste tallene fra tallene fra rapporten, som er basert på ulike typer statistikk: Matforsyningsstatistikk, Forbruk i privathusholdninger, Levekårsundersøkelsene om helse og Norkost 3. Med denne statistikken kan man både følge med på trender over tid og se på endringer det siste året. Som nevnt øker fortsatt inntaket av mettet fett, som er høyere enn anbefalt. Vi får fremdeles i oss for mye tilsatt sukker også, men det positive er at inntaket her fortsetter å gå nedover, særlig fra søt drikke. Sjokolade inneholder både sukker og fett, og her er det en kraftig økning i forbruket… Mange er redde for å spise poteter, og vi spiser stadig mindre «friske» poteter. Paradoksalt nok øker derimot forbruket av potetprodukter som pommes frittes osv.

 

For lite frukt, bær, grønt, grove kornprodukter og fisk

Selv om trenden har vært oppadgående, har vi spist mindre grønnsaker det siste året, mens inntaket av frukt og særlig bær har økt. Fortsatt spiser vi imidlertid mindre enn anbefalt, og mange går dermed glipp av viktige vitaminer, mineraler og ikke minst fiber. Det samme gjelder forbruket av korn og kornvarer som har gått gradvis nedover, men som nå ser ut til å ha flatet ut. Kanskje kommer det en positiv utvikling igjen? Fiskeinntaket er nokså flatt, og ligger under det som er anbefalt. Det er dermed fortsatt mange som bør følge Helsedirektoratets råd om å ta tilskudd med omega-3.

Helsedirektoratet serverte næringsrik og bærekrafitig snacks.
Helsedirektoratet serverte næringsrik og bærekrafitig snacks

Sosiale forskjeller og pris

Som tidligere ser man at kvinner, eldre og personer med høyere utdannelse har det sunneste kostholdet. Mange klager på at sunn mat er dyrt, men statistikken viser at vi nå bruker kun 12 % av inntekten vår på mat, sammenlignet med 20% på 70-tallet. Dessuten bruker vi nesten tre ganger så mye penger på sukker og søt drikke som på fisk!

 

Helse og bærekraft hånd i hånd

Det er viktig å huske på at ernæring ikke bare handler om næringsstoffer. Produksjon og forbruk av mat står for ca 25% av Norges klimautslipp. WHO/FAOs andre International Conference on Nutrition (2014) stadfestet at verdens matproduksjon og forbruk ikke er bærekraftig, og Miljødirektoratet påpeker at mindre rødt kjøtt, spesielt rødt kjøtt og reduksjon av matsvinn er viktig for miljøet. Et mer plantebasert kosthold og mindre animalske matvarer bidrar til et kosthold i tråd med anbefalingene samtidig som det er mer bærekraftig!
For mer detaljer, for eksempel om hvilke grønnsaker og frukt som er populære for tiden, kan du laste ned hele rapporten (lang eller kort versjon) her.

 

Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *