Tåler du ikke laktose?

Får du mageknip, oppblåst mage eller løs avføring av melk og meieriprodukter? Det kan være symptomer på at du ikke tåler laktose. Inntak av Nycopro Laktase bidrar til at de som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat.

Laktose er det samme som melkesukker, og melk og meieriprodukter inneholder naturlig laktose. Når vi inntar disse produktene, havner laktosen og de andre næringsstoffene i tynntarmen. Normalt fordøyes laktose i tynntarmen ved at det spaltes i to, til glukose og galaktose. Denne spaltingen skjer nettopp ved hjelp av enzymet laktase.

Aktiviteten til laktaseenzymene i tynntarmen kan være redusert av ulike årsaker. Ved redusert laktaseaktivitet er ikke kapasiteten god nok til at enzymene klarer å fordøye all laktosen vi får i oss, spesielt når vi inntar store mengder på en gang. Når ikke tynntarmen har kapasitet til å fordøye all laktosen, vil noe av laktosen bevege seg ufordøyd videre til tykktarmen.

 

Symptomer på at du ikke tåler laktose

Ufordøyd laktose i tykktarmen kan gi ulike symptomer. De vanligste hos voksne er mageknip, oppblåst mage og løs avføring. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig og gå utover livskvaliteten.

Merk at disse symptomene lett kan forveksles med symptomer på andre matallergier og -intoleranser, eller ulike sykdommer og tilstander i tarmen. Det er alltid viktig å oppsøke lege og få en riktig diagnose dersom man har symptomer fra mage-tarm.

I Norge har cirka 2-3 prosent av befolkningen en medfødt dårlig evne til å fordøye laktose. På verdensbasis er det rundt 70 prosent som ikke tåler laktose, og spesielt utsatt er personer fra Asia, Afrika og Sør-Europa.

 

Nycopro Laktase

Nycopro Laktase er et produkt du får kjøpt på apotek som gjør hverdagen enklere for de som ikke tåler laktose i melk og melkeprodukter.

– Nycopro Laktase forbedrer laktosenedbrytningen og tas samtidig med alle måltider som inneholder laktose. Dermed bidrar dette produktet til at personer som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat, sier Tove Nestås, produktsjef for Nycopro.

 

 

Fordeler med Nycopro Laktase

Utvalget av laktosefrie og laktosereduserte meieriprodukter har økt de siste årene, men det finnes ikke alltid gode alternativer. For det første kreves det en del planlegging av innkjøp, og for det andre kan det oppleves som utfordrende i sosiale sammenhenger å spise annerledes enn andre.

– Når man er på middag hos venner, det er kakefest på jobben eller man får lyst på en softis en varm sommerdag, kan det være fint å kunne være litt spontan og hjelpe fordøyelsen av laktose ved å ta laktaseenzymer som Nycopro Laktase, sier Tove Nestås i Nycopro.

Cecilie Hauge Ågotnes er kokebokforfatter og blogger, og står blant annet bak boken «LavFODMAP på reise». Hun har kraftig laktoseintoleranse og vet hvor utfordrende det kan være i hverdagen – spesielt når man er utenfor hjemmet.

– Inntak av en laktasetablett før et måltid gjør at de som er laktoseintolerante kan spise/drikke vanlige melke- og meieriprodukter og slippe ubehag. Selv benytter jeg slike tabletter spesielt når jeg er ute på reise og i øvrige sosiale sammenhenger, sier Ågotnes.

Nycopro Laktase
Nycopro Laktase bidrar til at de som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat. Kjøpes på apotek.

 

Kjøpes på apotek

Én pakke Nycopro Laktase inneholder 60 tabletter, og én tablett inneholder 4500 FCC-enheter med laktaseenzym (Food Chemicals Codex). Tablettene inneholder ikke gluten, gelatin, laktose eller sitrus, og er fri for animalske ingredienser.

Tablettene kan benyttes fra tre års alder, og kan svelges hele eller knuses og blandes i maten – sammen med måltider som inneholder laktose. Nycopro Laktase finner du på apoteket.

Du kan sjekke innholdet av laktose i kosten eller i ulike matvarer med laktosekalkulatoren fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Hovedbildet: Colourbox.
NO/NYO/1119/0018

Publisert januar 1, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycopro

Laktase

60 tabletter

For de som ikke tåler laktose