Lav FODMAP – Maten som er snill med magen

Mange som sliter med hyppige magesmerter, har nytte av å spise mat med lavt innhold av såkalt FODMAP. For andre er det langt mindre grep som skal til. Her er noen tips for sensitive mager.

Cirka ti prosent av alle sykebesøk skyldes magesmerter. Halvparten av disse blir utskrevet med diagnosen uspesifikke magesmerter, og noen av disse kan være i tilknytning til oppblåst mage eller luft i magen. Årsakene kan være alt fra psykiske forhold og stress, til fremmede bakterier eller magevirus.

Uansett hva det skyldes, er det sunt å kjenne til maten som ivaretar en sunn tarmflora.


Hva er lav FODMAP?


Ordet FODMAP er satt sammen av forbokstavene i bestemte sukkerarter som suges dårlig opp i tynntarmen. Mange med fordøyelsesproblemer, som irritabel tarm, har god effekt av å kun spise mat med lav FODMAP. Dietten endrer tarmfloraen så det ikke dannes så mye luft i tarmen. Resultatet er mindre oppblåsthet og færre magesmerter.

Heldigvis er listen over matvarer med lav FODMAP innholdsrik, så det skal være fullt mulig å sette sammen et variert og sunt kosthold basert på dietten. Eksempler på matvarer som inneholder tungt fordøyelige karbohydrater (høy FODMAP), er brød, pasta, blomkål, løk, eple og brunost. Mens eksempler på matvarer med lett fordøyelige karbohydrater (lav FODMAP), er speltbrød, ris, hodekål, banan og gulost.

 

Les også: Ved å velge grovt havremel og laktosefrie meieriprodukter kan også deg som spiser lav FODMAP kose deg med disse fargerike bananpannekakene

 

En vanlig utfordring kan være å erstatte vanlige smakstilsetninger som hvitløk og løk, men heldigvis har både ingefær, chili og de grønne delene av både vårløk og purre lav FODMAP. Det gjør det kanskje ikke lettere å bestille mat på restaurant, men det er fremdeles mange gode smaker du kan bruke når du lager mat hjemme.

En utfyllende liste finner du her.


Mer eller mindre fiber?

Ifølge Helsedirektoratets kostråd bør grove kornprodukter utgjøre en betydelig del av et sunt kosthold, men for enkelte kan dette føre til fordøyelsesproblemer som luftplager eller forstyrret avføringsmønster.

Fiber bidrar til å påskynde passasjen gjennom tarmen, øker avføringsvolumet og bidrar til normal tarmfunksjon. Men har du en sensitiv mage med mye luftsmerter, kan det hende at du trenger mindre fiber i kosten din. Her må du følge med på hva som trigger dine smerter og prøve deg litt frem. Dersom du sjeneres av mye magesmerter kan det hende at du bør unngå et kosthold med altfor fiberrik mat.

 

Les også: Det er ikke mange som er mer opptatt av hva de spiser enn gravide – her er særlig ett mineral du bør sørge å få i deg nok av hvis dette gjelder deg


Snill mat mot fordøyelsesplager

For å unngå fordøyelsesplager, anbefales det å unngå store, fete og sterkt krydrede måltider. Mat som irriterer slimhinnene direkte, som sitrusfrukter, tomater, kaffe, sure bær og brus bør unngås. Spis rikelig med grønnsaker og velg magre kjøtt- og meieriprodukter, i tillegg til matoljer og margarin.

 

Nycopro Daglig er et tilskudd som bidrar til at fordøyelsesenzymene i kroppen fungerer normalt.
Nycopro Daglig er et apotekeksklusivt tilskudd som bidrar til at fordøyelsesenzymene i kroppen fungerer normalt.

 

Et godt tilskudd kan også være til hjelp. Nycopro Daglig består av tre spesielt utvalgte bakteriestammer, i tillegg til kalsium som bidrar til at fordøyelsesenzymer fungerer normalt.

Finn svar på det du lurer på i tilknytning til mage: Les mer om Nycopro Daglig her.

 

NO/NYO/1119/0018

Publisert januar 2, 2020

9 kommentarer

 1. Hei,
  Det stemmer ikke det dere lister opp som lav fodmap. Soelt erhøy fodmap (kun lav som surdeig), og banan (spesielt moden) har en lav mengdebegrensning

  1. Hei og takk for innspillet, Kristin! Du har rett i at vi kan være mer spesifikke i denne artikkelen angående spelt og banan, men jeg lurer på hvilken kilde du bruker når du tenker at surdeigsspelt og moden banan er lav FODMAP? I henhold til lav FODMAP App’en fra Monash University (de som har forsket frem lav FODMAP-diett) er det nemlig motsatt. Generelt inneholder spelt lite FODMAP, mens surdeigs-spelt inneholder mye og har rød merking i app’en. Moden banan inneholder mye FODMAP i motsetning til umoden banan. Mvh Åse

   1. Hei Åse, tror dere må sjekke opplysningene dere oppgir her igjen. I appen til Monash University står det at spelt surdeigsbrød er lav og umoden banan er lav. Riktig det Kristin Olsen skriver.

    1. Hei Marte. Når jeg søker spelt i Moniash-appen får jeg at 8 av 9 er grønne (det vil si lav FODMAP). Den ene som er rød (høy FODMAP) er et spelt surdeigsbrød. Det som kan være forvirrende er at det faktisk også er et spelt surdeigsbrød som er grønt, så for surdeigsbrød må man være varsom med hvilken man velger. Alle andre varianter er grønne. På banan er godt moden (ripe) rød, altså høy FODMAP og umoden/gul (unripe/firm) er grønn. Vi har oppdatert artikkelen for å unngå forvirring. Hilsen Åse

  1. Hei Anna Lena! Ja, Nycopro Daglig kan brukes av personer som ikke tåler laktose, men for å hjelpe fordøyelsen av laktose er Nycopro Laktase anbefalt. Disse to produktene kan fint kombineres. Mvh Åse

 2. Jeg og min samboer bruker Daglig hver dag begge har slitet mye med oppblåst mage og ustabil mage vi bruker daglig hver dag brukt det ca 7mnd har fått en nytt og mye bedre liv med disse tablettene jeg har prøvd mye men disse fungerer veldig bra .??

  1. Hei Synne. Ja, Nycopro Daglig kan tas så lenge du måtte ønske det uten negative konsenkvenser. Hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycopro

Daglig

60 kapsler

Melkesyrebakterier