– Laktasetablettene har gjort hverdagen enklere

Vinteren 2004 dro paret Linda Kobbeltvedt Andersen og Bjørn Brunstad til Sør-Korea for å hente en seks måneder gammel gutt gjennom organisasjonen Verdens Barn. Gutten fikk navnet Richard.

Da Richard var ett år gammel fikk han magesmerter, og Linda tok ham med til en barnelege for en undersøkelse.

– Vi visste at han med sine asiatiske gener hadde stor risiko for ikke å tåle laktose (melkesukker), men vi ville likevel at en lege skulle undersøke ham og ta noen prøver, forteller Linda.

I adopsjonsprosessen fikk Linda og Bjørn beskjed om at Richard gjerne kunne drikke vanlig melk, men etter besøket hos barnelegen ble dette frarådet. Likevel fikk han ikke påvist intoleranse mot laktose før han var rundt åtte år, da dette ikke er vanlig å fastslå før barn blir litt eldre.

 

AKTIV: Richard er en aktiv gutt,

 

Intoleranse mot laktose

Intoleranse mot laktose forklares best med nedsatt evne til å tåle melkesukker. Det skyldes at laktose ikke spaltes til glukose og galaktose, fordi man mangler eller har redusert kapasitet av enzymet laktase; dermed suges ikke sukkeret opp. Resultatet blir mageknip, løs mage og gassdannelse i magen.

Man regner med at cirka 70 prosent av voksne i Asia ikke tåler laktose. Tilsvarende tall for nordmenn er mellom 2 og 3 prosent.

 

Hverdagen

Heldigvis er intoleranse mot laktose forholdsvis uproblematisk å håndtere i 2020, og begge foreldrene til Richard har laktosefrie produkter på handlelisten.

– Utvalget av laktosefrie matvarer i Norge har blitt mye bedre enn for bare noen år siden. Tidligere fikk vi bare kjøpt disse i Sverige eller i helsekostbutikker. Nå finner vi laktosefri melk, yoghurt og ost i vår nærmeste dagligvarebutikk. Det er praktisk, selv om disse matvarene dessverre er litt dyrere enn de tilsvarende laktoseholdige, forteller Linda.

Linda lager all mat fra bunnen av, og har god kontroll på hvilke matvarer som inneholder laktose og hvilke som er laktosefrie. Utfordringen for Richard starter som oftest når han skal spise eller drikke utenfor hjemmet.

– Det har vært en del skoleavslutninger og lignende hvor alle fikk kake, mens jeg måtte spise mine egne medbrakte kjeks. I bursdager kan det også være ganske kjipt, når andre koser seg med kaker og is, selv om jeg da oftest har hatt meg noen egne muffins. Men det hender at de som arrangerer bursdager er flinke til å lage en laktosefri kake til meg. Da blir jeg glad, sier Richard.

 

Laktasetabletter

Om Richard får i seg laktose, får han vondt i magen. Smertegraden varierer veldig, og symptomene hans kan komme med en gang eller etter en liten stund.

For en stund siden fikk Linda tips om laktasetabletter av en venninne. Nycopro Laktase er et kosttilskudd som forbedrer nedbrytingen av laktose, og fås kjøpt på apoteket. Da Richard skulle teste laktasetablettene første gang, dro han på kino og drakk en halvliter sjokolademelk på styrten. Det gikk ikke bra.

 

 

SPISER IS: Med én laktasetablett i magen, er det ikke noe problem
for Richard å nyte en vanlig vaniljeis med sjokoladetrekk.

 

– Jeg ble skikkelig dårlig i magen, og dessuten veldig skuffet. Men problemet var at jeg bare tok én tablett før jeg drakk sjokolademelken, og det var ikke nok. Jeg skulle tatt to, forteller Richard.

Nå har Richard gjort det til rutine å ta én eller to laktasetabletter før han spiser vanlig is, kake eller drikker sjokolademelk. Det gjør han to til tre ganger i uken. Da er han symptomfri.

– Laktasetablettene har gjort hverdagen mye enklere for meg. Jeg slipper å planlegge alt jeg skal spise på forhånd og det blir mindre stress, sier Richard.

 

Alle foto: Eli Ohren.

Kilde: Astma og Allergiforbundets faktaark om laktoseintoleranse:
https://www.naaf.no/globalassets/x-gamle-bilder/documents/matallergi.no/kostrad_laktoseintoleranse.pdf00

ID: NO/NYO/0518/0012

Publisert november 18, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycopro

Laktase Pocket

40 tabletter

For de som ikke tåler laktose