Alt du lurer på om laktase

Har du vansker med å bryte ned laktose? Da kan tilskudd av laktase gjøre det mulig for deg å innta laktoseholdig mat og drikke, uten at du blir dårlig etterpå. Her er alt du bør vite om enzymet.

Hva er laktase?

Laktase er et enzym i fordøyelseskanalen som bryter ned melkesukkeret i meieriprodukter. Mangel på eller redusert aktivitet av laktase gjør det vanskelig å bryte ned laktose i tarmen.

 

Er det vanlig å ha vansker med å bryte ned laktose?

Tilstanden forekommer kun hos to til tre prosent av den etnisk norske befolkningen, men hos 70 prosent av befolkningen i Asia, Afrika og Syd-Amerika. Om du har vansker med å bryte ned laktose, men samtidig velger å innta for eksempel meieriprodukter med laktose kan det føre til ufarlige, men ubehagelige plager som oppblåsthet, luftplager, magesmerter og løs avføring.

 

Hvordan vet man om man ikke tåler laktose?

Dersom du for eksempel tåler harde oster som vanlig gulost, men reagerer på brunost, vanlig melk og is, bør du mistenke at du har vanskeligheter med å fordøye laktose. De fleste reagerer på laktose i løpet av kort tid etter inntak. For å avdekke dette anbefales et kostforsøk i samarbeid med for eksempel en klinisk ernæringsfysiolog, gjerne sammen med en laktosebelastning med en såkalt pusteprøve eller blodprøve. Eventuelt i kombinasjon med en gentest som kan si noe om genetisk disposisjon.

 

Les også: Alternativer til melk og yoghurt er ofte tilsatt kalsium som skal erstatte det du får i deg fra kumelken, men visste du at tilstrekkelig D-vitamin er essensielt for kalsiumopptaket?

Laktase i for deg som ikke tåler laktose
Nycopro Laktase kjøpes på apotek for deg som ikke tåler laktose.

 

Hvordan virker Nycopro Laktase?

Den forbedrer laktosenedbrytningen. Enzymet laktase bidrar til nedbryting av laktose (melkesukker) i melk og meieriprodukter. Tilføring av laktaseenzym som finnes i Nycopro Laktase forbedrer laktosenedbrytingen hos personer som har vansker med å bryte ned laktose. På den måten kan du innta laktoseholdige meieriprodukter, uten å få unødvendige plager i mage og tarm. Produktet inneholder ikke gluten, gelatin, laktose eller sitrus, og er fri for animalske ingredienser.

 

Hvem kan ta Nycopro Laktase?

Alle over tre år som har vansker med å bryte ned laktose kan ta tilskudd med Nycopro Laktase.

 

Hva inneholder Nycopro Laktase?

1 tablett inneholder 4500 FCC-enheter med laktaseenzym (Food Chemicals Codex).

 

Hvordan bruker man Nycopro Laktase?

Dersom du har vansker med å bryte ned laktose, og derfor velger å ta tilskudd med laktase, bør du innta én tablett sammen med alle måltider som inneholder laktose. Tabletten kan svelges, eller knuses og blandes i maten. Siden toleransen for laktose er individuell, kan doseringen variere fra person til person, men en tommelfingerregel er at 4500 FCC fordøyer rundt 20 g laktose. Sjekk gjerne innholdet av laktose i kosten eller i ulike matvarer med Opplysningskontoret for Meieriprodukters laktosekalkulator.

 

Når bruker man Nycopro Laktase?

Opplever du vansker med å bryte ned laktose, kan utfordringer dukke opp når man f.eks. spiser annerledes eller når du er i sosiale settinger og utenfor eget hjem. Da kan det være spesielt gunstig å ta en laktase-tablett før måltidet, slik at du ikke behøver alternative matvarer. Det kan også være smart å ha med seg tilskudd av laktase på restaurant og reise, når man ikke alltid er helt sikker på hva maten inneholder.

  

 

Kilder: www.snl.no, www.nhi.no, www.naaf.no 

Foto: Shutterstock

NO/NYO/1119/0018

Publisert mai 9, 2020

14 kommentarer

 1. Skulle gjerne hatt sterkere laktasetabletter. I Tyskland selger de 12 000 FCC. Da trenger jeg bare én tablett til et helt måltid.

  1. Hei og takk for innspillet ditt, Kristin! Siden toleransen for laktose er individuell, kan
   doseringen variere fra person til person, men en tommelfingerregel er at 4500 FCC fordøyer rundt 20 g
   laktose. Dette er et stort måltid med laktoseholdige produkter! For de fleste vil derfor én tablett Nycopro Laktase være nok til ett laktoseholdig måltid, men det
   kan være behov for å justere dosen på grunn av individuelle behov for tilskudd av laktase, og inntak av
   måltider som inneholder laktose. Hilsen Åse

  1. Hei Kristin! Så lenge laktase tas sammen med laktoseholdige måltider er det ingen begrensninger på hvor ofte man kan ta det, og virkningen vil heldigvis ikke avta over tid. 🙂 Hilsen Åse

 2. Hei ? hvor mange tabletter kan man ta i løpet av et døgn ? Det du mener i svaret ovenfor , slik jeg forstår det er at de kan brukes daglig og hverdag ut at de mister effekt ? Er dette riktig ?
  Ønsker deg en kjempe fin dag ?
  Mvh Natalie

  1. Hei, Natalie. Det er ingen daglig maksgrense for laktase, og den mister ikke effekten over tid. For de fleste holder det med en tablett per laktoseholdige måltid, men noen må ta flere for å oppnå effekt, spesielt ved et måltid med mye laktose. Hilsen Åse

   1. Tusen hjertelig takk for hjelpen og svar ?
    Nå ble jeg kjempeglad ?
    Ønsker deg en kjempe fin dag ?
    Mvh Natalie

 3. Hei.

  Sitat:
  Hva er laktase?
  Laktase er et enzym i fordøyelseskanalen som bryter ned melkesukkeret i meieriprodukter. Mangel på eller redusert aktivitet av laktase gjør det vanskelig å bryte ned laktase (skulle det være laktose ikke sant?? )i tarmen.

  1. Hjertelig takk for at du oppdaget denne skrivefeilen, Marcin. Du har selvsagt rett. Nå har jeg endret det til laktose. Hilsen Åse

 4. Hei, hjelper også disse laktasetablettene mot dårlig fordøyelse av karbohydrater? Jeg leste på nett at laktaseenzymer hjelper også på personer med irritable tarm og særlig intoleranse mot karbohydrater?

  1. Hei Jeremy! Laktose er et karbohydrat som mange med irritabel tarm ikke tåler. Laktose utelates blant annet i den såkalte lav-FODMAP-dietten for irritabel tarm. Laktase hjelper derimot ikke mot andre karbohydrater enn laktose. Hilsen Åse

 5. Hei,
  Vil det kunne hjelpe å ta laktase tabeletter når man allerede har fått vondt i magen etter å ha spist mat med laktose, men glemte å ta tabelett sammen med maten?

  1. Hei! Når melkesukkeret/laktosen allerede har nådd tykktarmen og startet å skape problemer er det for sent å ta laktase, men det kan eventuelt hjelpe med å fordøye det som ikke har rukket å nå tykktarmen. Man vil derfor ikke få mindre plager, men kan kanskje forhindre at plagene blir verre. Det er derfor verdt et forsøk, men det beste er å ta det i forkan eller underveis i måltidet. Vennlig hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Relaterte produkter

Nycopro

Laktase Pocket

40 tabletter

For de som ikke tåler laktose