Løp trygt på tredemølle

Uncategorized | 11. desember 2015

Løping på tredemølle kan være et effektivt og behagelig treningsalternativ i dårlig vær, men mange synes tredemølla er utrygg og litt skummel. Her får du noen tips til hvordan du løper trygt på tredemølle.

Vinteren er her, i hvert fall mange steder i landet, med skiftende vær og fare for både regn, vind, is og snø. For mange frister det ikke særlig å snøre på seg joggeskoene og ta seg en løpetur utendørs. Et alternativ er da å legge seg på sofaen. Et annet alternativ, som også er mye sunnere for både kropp og sjel, er å løpe på tredemølle innendørs.

Løping på tredemølle er nemlig et effektivt og behagelig alternativ i dårlig vær. Likevel er det mange som ikke helt tør å prøve seg på tredemølleløping, fordi de følger seg utrygge. Det er det ingen grunn til.

Trygghet på tredemølle. Om du er helt fersk på tredemølle, er det viktig at du sakte og sikkert venner deg til å bruke den – enten du er hjemme eller på et treningssenter. Gjør deg kjent med tredemølla først, og det er smart å starte med rolig gange. Etter hvert kan du øke hastigheten til rolig løping og deretter øke enda mer etter hvert – så lenge du føler deg trygg. Tilvenningen kan du gjerne gjøre over to til tre treningsøkter.

Husk at du bør føle deg helt trygg på båndet før du begynner å eksperimentere med stigning og hastighet. Løp aldri til du er helt utslitt; da kan det gå galt. Begynner du å bli veldig sliten, tar du bare tak i håndtakene på hver side, setter føttene på kanten og slår av tredemølla. De fleste tredemøller har også en nødknapp. Den er det bare å trykke på om du føler deg svimmel og mister kontrollen over apparatet. Da stopper den umiddelbart.

Fordeler ved tredemølle. Selv om all fysisk aktivitet har positiv innvirkning på kroppen din, er det aktiviteter der du bruker de store muskelgruppene som er mest effektivt, som for eksempel løping. Dette gjelder selvsagt uavhengig om du løper innendørs på en tredemølle eller utendørs i naturen.

SOSIALT: Å løpe på tredemølle «sammen med» venner eller venninner kan gjøre løpetreningen sosialt.

På en tredemølle kan du dessuten leke med både hastighet og stigning, slik at du får mest mulig ut av treningsøkten din. Dermed kan det legge til rette for at løpingen din får et kraftig løft.

Øker du stigningen, utfordrer du løpemuskulaturen mer. Øker du hastigheten, får du bedre kondisjon og utholdenhet. Tredemølla er dessuten perfekt til intervalltrening og løping med høy intensitet. Ved å følge noen enkle fastsatte programmer kan du få opp pulsen og utfordre deg selv slik at formen blir bedre raskere.

Øv på teknikken. Det jevne underlaget på tredemølla og den stabile hastigheten gjør den til et ypperlig verktøy å trene løpeteknikk på. Et godt tips kan være å legge inn teknikktrening i deler av tredemølleøkten. Du kan for eksempel løpe med kortere steg, korrigert fotavvikling og ulike kroppsholdninger – gjerne ved forskjellige hastigheter og stigninger. Det gir dessuten fin avveksling i tillegg til teknikktrening.

Sosialt. Sørg for å ha gode sko med riktig demping når du løper på tredemølle. Båndet du løper på er hardt, så riktig demping reduserer risikoen for skader. Dessuten er dette en gyllen anledning til å prøve de lette løpeskoene. Underlaget er jevnt og godt, og det er herlig å få den gode løpsfølelsen i lette løpesko.

Det å løpe på tredemølle kan også være sosialt. På de fleste treningssentre er det flere tredemøller på rad og rekke. Det betyr at du kan løpe ved siden av venninner eller venner og snakke mens dere trener.

Foto: Colourbox.

NO/NYP/0417/0049

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *