Supersunn eller sunnhetsslave?

Helge Andreas Felberg og Åse Andresen
Vi får til stadighet høre om fordelene ved å leve sunt, men hva er egentlig et sunt kosthold? Og kan det bli for mye av det gode? Vi har snakket med ekspertene for å høre hva de sier.

– Sunt kosthold for meg er først og fremst å få i seg nok av det kroppen trenger av byggematerialer, sier klinisk ernæringsfysiolog, Helge Andreas Felberg som blant annet jobber som fagansvarlig hos Kostholdsendring AS.

Men for å finne ut hva som er sunt for den enkelte, oppfordrer han til å grave litt dypere.

 

Lytt til klinisk ernæringsfysiolog, Helge Andreas Felberg, i samtale med klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus, Åse Andresen, om hva som ligger i begrepet sunt kosthold, i denne podcast-episoden av Friskere Viten.  

Sunt for hva, det er det som er spørsmålet, ifølge Felberg.
– Såkalt korrekt kosthold for en olympisk utøver, vil sannsynligvis ikke funke like godt for en som sliter med magevondt, sier mannen som har hjulpet mange med kostholds- og livsstilsråd

Tilpasse til formålet

De generelle kostholdsrådene fra norske helsemyndigheter gir god og generell veiledning til hvordan leve sunt, og hvordan få i seg tilstrekkelig av viktige næringsstoffer, som vitaminer og mineraler. Felberg hevder at dette gir et godt utgangspunkt om du vil leve et sunt liv og ha det han beskriver som god hjertehelse.

 

– Samtidig er det viktig å ta innover seg hva som er hensiktene med rådene, sier Felberg, som oppfordrer til ikke blande generelle helseråd og råd som omhandler vektnedgang, mageplager eller idrettsernæring.

– Dersom man har til hensikt å behandle eller øke prestasjonsevnen trengs spissede kostholdsråd tilpasset formålet, understreker den kliniske ernæringsfysiologen bak nettsiden kostholdsendring.no

 

Stadig flere sunnhetsslaver

I dagens samfunn er det et høyt fokus på sunnhet, og enkelte overdriver sunnhets- regimet. Dette kan lede til et anstrengt forhold til mat og ortoreksi.
Ortoreksi er ikke en diagnose i seg selv, men innebærer at du er ekstremt opptatt av å spise riktig og leve sunt. For noen kan det bli så altoppslukende at det utvikler seg til en spiseforstyrrelse.

– En myte vi kan knuse i denne forbindelse, er at det ikke er plass til noe usunt i et sunt kosthold, påpeker Felberg. Med andre ord bør du ikke ha dårlig samvittighet om du skeier ut en gang iblant.

Tre av fire synder

I dag er det bare en fjerdedel av den norske befolkningen som klarer å følge kostrådene fra Helsedirektoratet til punkt og prikke.

Vil du følge de enkleste rådene fra Helsedirektoratet?  Her er en kort sjekkliste:

 

  • et variert og balansert kosthold
  • 5 om dagen av grønt, frukt og bær
  • fisk 2–3 ganger i uken, både mager og fet fisk
  • grove kornprodukter
  • begrensede mengder kjøtt, sukker og salt
  • vann som tørstedrikk
  • minst 30 minutter mosjon daglig

 

Om man opplever det som utfordrende å få i seg det man trenger gjennom kosten, kan svaret ligge i et tilskudd for å sikre anbefalt dagsinntak av viktige vitaminer og mineraler.

 

Hold vekten i sjakk

For å leve sunt og helsemessig bærekraftig er det viktig å finne en balanse mellom kaloriinntaket og det du forbruker for å unngå å gå opp i vekt. Men Felberg har lite sans for slanking i et langsiktig sunnhetsperspektiv.

– Slanking er for meg et kortvarig stunt. Man klarer store inngripende endringer under en kort periode, men når det kommer til det å leve sunt gjelder det å finne løsninger som kan vare over tid, presiserer Felberg.

 

Selv om man kan være sunn med noen kilo for mye, er det viktig å være obs hvis vekten fortsetter å gå oppover.

– Du kan leve godt med dette en stund, men over tid og med alder vil som regel beskyttende faktorer avta og risiko for sykdom øke, sier Felberg gir noen konkrete råd for å unngå overvekt.

– Unngå å bli skrubbsulten ved å spise litt oftere og sikre inntaket av det du trenger av for eksempel frukt og grønt, vil være fornuftig for helsen og gjøre det lettere å lykkes med et sunt kosthold, sier Felberg.

Livsstilsendring og positivt fokus

Kosthold og livsstil påvirker hvordan du føler deg i hverdagen, men over tid vil det kunne innebære alvorligere konsekvenser dersom du lever usunt. Livsstilssykdommer og overvekt er i dag i sterk vekst, og særlig blant unge.

Ettersom livsstilsendring er så krevende i seg selv understreker Felberg viktigheten av å finne noe positivt under selve prosessen.

– Hvis du kun fokuserer på det du vil unngå eller målet i det fjerne blir veien ofte litt for tøff for oss mennesker, avslutter Felberg som jobber med å hjelpe folk å finne sin vei til et sunt og balansert liv.

Hør hele episoden her!

 

Kilder:

https://nhi.no/forskning-og-intervju/sunnhetsslave-dette-er-ortoreksi/
https://www.helsedirektoratet.no/faglige-rad/kostradene-og-naeringsstoffer

Publisert mai 30, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *