Søvnekspert knuser myter rundt søvn

Få ekspertråd om bedre søvn i friskere viten
Flere bruker smartklokke eller søvn-app for å måle og registrere kvaliteten på nattesøvnen, men har det noe for seg? Ekspert Bjørn Bjorvatn knuser søvnmyter.

– Det er fascinerende at så mange tror at klokken rundt armen kan registrere hvor mange timer man har fått med REM-søvn, for det er altså ikke mulig.

Bjørn Bjorvatn er søvnekspert med over 30 års erfaring og møter stadig flere som tar i bruk søvnregistrering på smartklokker eller via apper på mobilen. Mens de sover, har de klokken på armen eller mobilen i sengen for å plukke opp forskjellige signaler fra kroppen. Resultatene skal si noe om søvnkvaliteten og hvor mange timer man er i dyp, lett eller REM-søvn. Søvneksperten sier at disse lover mye mer enn de kan holde:

– Jeg blir nesten litt provosert av det, fordi det er ikke riktig. Søvnfenomenet skjer inni hjernen, og skal man vurdere kvaliteten på dette så må man måle hjerneaktivitet, fastslår han.

Visste du at en nyfødt baby i snitt fratar sine forelde mellom 400-750 timer søvn dets første leveår? Hør hele samtalen i podcasten Friskere Vite i episoden om alt du bør vite om søvn

 

Tusenvis av mennesker overvåker sin egen søvn gjennom teknologi, men blir det bedre søvn av det?

 

Han legger til at noen kan bli beroliget av å oppnå «gode søvnresultater» og at det derfor ikke trenger å være en dum ting å utforske for moro skyld, men for andre kan denne selvovervåkingen lede til stress:

– Noen viser meg appen og sier til meg «Se her, jeg har ikke mer enn 20 prosent dyp søvn, og all den dype søvnen skjer tidlig på natten». De er altså bekymret for noe som er helt normalt. Den dype søvnen kommer nemlig vanligvis tidlig på natten, forklarer han.

 

Det er «best» å være en som sovner lett – eller?

Å sove er som kjent en naturlig prosess, men hvorfor er det da så mange så sliter med dette? Bjorvatn synes ikke at det er så merkelig:

– Folk er jo forskjellig på alle måter. Noen er høye mens andre er lave, noen kreative og andre god i matte. Disse forskjellene gjelder også oss når vi sover, sier han.

LES OGSÅ: For lite av mineralet jern kan gjøre deg trett, sliten og svimmel

Noen kan bli misunnelig på dem som har lett for å sovne, men også disse personene har sine utfordringer:

– Sånne personer kan være en risiko bak rattet, for eksempel.

 

Ikke alle trenger åtte timer søvn

De fleste har hørt at man bør sikre seg åtte timers søvn hver natt, men i virkeligheten er det store individuelle forskjeller fra person til person.

– Dette er en myte, og det er ingenting som tyder på at «alle» burde sove åtte timer. Noen klarer seg minst like godt med seks timer, mens andre må ha ni, sier Bjorvatn. Tendensen er nok likevel at en del kunne trengt litt flere timer på puten:

– Hvis du må ha på vekkerklokke for å våkne og 1-2 kopper kaffe for å komme i gang med dagen så kan det tyde på at man har søvnunderskudd. Det er nok noen som vil føle seg truffet av dette, men husk at det er normalt at B-mennesker ofte vil føle seg tung den første timen.

Hvis du ønsker bedre og mer sammenhengende søvn, deler Bjørn Bjorvatn sine beste dokumenterte råd i denne podcastepisoden

 

NO-NYPL-2300025

Publisert februar 20, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *