Slik deler du tabletter på en trygg måte

Hånd som holdes frem og viser en pille
Si adjø til irritasjon og søl når du prøver å gjøre det som i utgangspunktet burde være en enkel oppgave. Med denne hendige saken kan du enkelt dele tabletter i to eller flere biter.

Enten det er snakk om en reisesyketablett til minstemann eller du skal følge instruksjoner fra legen om å dele tabletten i to – de fleste har trengt å dele en tablett et par ganger i løpet av livet. Og det som kan være en enkel sak kan bli unødvendig knotete når man mangler riktig verktøy.

 

På en god dag klarer man kanskje å dele tabletten med en kniv i to biter som er omtrentlig like store, og uten at for mye «forsvinner» i pulverisering underveis.

 

Men på en dårlig dag går tabletten i knas og ligger igjen som et kaos av små og store biter iblandet pulver på skjærebrettet. Det smaker dårlig og frister ikke å putte i munnen, selv om man kanskje bør eller må. Det er heller ikke særlig hygienisk.

Dette ser kanskje ikke særlig delikat ut. Det finnes heldigvis en bedre og enklere måte. Foto: Scanpix

 

Slik fungerer en tablettdeler

Det finnes heldigvis en nyttig sak som kan gjøre oppgaven desto enklere, nemlig en tablettdeler.

Slik kan en tablettkutter eller tablettdeler se ut, og er en trygg måte å dele tabletter på. Foto: Scanpix

 

En tablettdeler er ofte laget i plast som er enkel å rengjøre. Den fungerer slik at man legger tabletten inn i formen på en smal del som holder tabletten på plass. Ved hjelp av en skarp kant på innsiden av lokket deles tabletten i to når den lukkes. Noen har også flere funksjoner og kan for eksempel brukes til knusing av tabletter.

 

Det er forøvrig ikke alle tabletter som skal deles. Noen tabletter kan også være skadelig å innta i annen form enn slik de kommer i pakken, og det skal være en delestrek (eller et delekors) på tabletten som viser om du kan dele den eller ei – her kan du lese mer om hvilke tabletter det gjelder. Les alltid pakningsvedlegget, for der vil du finne informasjon om det legemidlet du bruker. Tablettdeler kjøpes på apotek og går også an å bestille på nett.

 

Oppbevaring av delte tabletter

Det aller beste er å oppbevare piller og tabletter i originalemballasje med datomerking sammen med pakningsvedlegget. Da har du informasjon tilgjengelig dersom du skulle trenge det.

 

Delte tabletter som ikke skal inntas med det samme kan oppbevares i en pilleboks eller dosett på et sted som er utilgjengelig for barn. Det er ikke optimalt å oppbevare ulike typer tabletter i samme boks, da man kan miste oversikt over hva som er hva. Sammen med pilleboksen bør du ta vare på pakningsvedlegget og notere utløpsdato. Hvis du er usikker på hvordan du skal oppbevare din medisin, bør du alltid rådføre deg med lege eller farmasøyt ved apotek.

 

Det kan også være lurt å ha rutiner for jevnlig gjennomgang av medisinboksen og kvitte seg med det som er gammelt og utløpt på dato, som ligger løst på noen måte og som du ikke lenger vet hva er. Mange vet ikke hvor gammelt legemiddel skal når man vil kvitte seg med det, men det er ikke i restavfall!

 

Foto: Shutterstock

Kilder: https://helsenorge.no/legemidler/medisiner-holdbarhet-og-oppbevaring

NO/NYP/0320/0036

Publisert april 29, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *