Skjermbruk kan påvirke barns næringsinntak

Ung jente sitter ved laptopen
Skjermbruk er blitt mer og mer vanlig både hjemme og i skolen. Men visste du at for noen fører skjermbruk til overspising og for andre kan det føre til et for lavt næringsinntak? Dette kan påvirke både konsentrasjon, utvikling og læringsmiljø.

Våren 2022 kom nye retningslinjer og anbefalinger fra Folkehelseinstituttet (FHI) om barn og skjermbruk. Flere forskere har lenge vært bekymret for økt skjermbruk og hvordan det påvirker både livsstil, søvn og ikke minst, spisemønsteret vårt.

Møt våre eksperter i podcasten Friskere Viten som gir mer innsikt og ny viten om barns skjermbruk og hvordan det påvirker spisemønsteret. 

 

Skjermbruk og skolemat

På mange skoler benyttes skjermen mens barna spiser. I norske hjem er det heller ikke helt uvanlig å spise foran TV- apparatet. For barn, kan dette føre til særlig to utfordringer.

– For det første, kan det for enkelte være veldig utfordrende fordi oppmerksomheten om skjermen forstyrrer metthetsfølelsen. For noen kan det føre til overspising, sier Frida Felicia Vennerød-Diesen.

Dette kan sikkert mange voksne også kjenne seg igjen i, som når man sitter og ser på film og plutselig er sjokoladeskålen tom uten at man helt fikk det med seg.

Vennerød-Diesen har master i utviklingspsykologi og har skrevet doktorgrad om hva som påvirker barnas smaksans og forholdet til mat. Dette har senere også blitt til en bok som heter «Smak! Hvorfor barn liker det de liker og hva du kan gjøre med det.»

– For det andre kan det være så spennende å se på en skjerm at de ikke får spist i det hele tatt, legger Vennerød-Diesen til.

Lytt også til Friskere Viten-episoden hvor hjerneforsker og lege Ole Petter Hjelle, studieteknikk-ekspert Olav Schewe opplyser oss i hvordan skjermbruk og kosthold påvirker læringsevnen. 

 

Matpakke og miljø

Spisemønsteret påvirkes ofte av miljøet. Hvis de andre i familien hopper over frokosten, eller vennene ikke spiser matpakken sin, er det ikke uvanlig at barna også gjør det.

– Det kan også være et uttrykk for en slags frigjøring fra foreldrene å ikke spise matpakken de har sendt med, opplyser Vennerød-Diesen, og poengterer at skolematen er avgjørende for trivsel, konsentrasjon og læringsforhold.

Noen barn er småspiste om morgenen.

– Dersom man ikke har spist frokost og hopper over lunsjen blir det totalt sett en veldig lang fasteperiode, noe som kan påvirke små barn negativt, sier Vennerød-Diesen oppfordrer forelde som opplever dette, til å vurdere innholdet i matpakken.

Her kan du få ekspertenes råd til hvordan øke konsentrasjon og prestasjon gjennom kostholdet.

Når barna selv får velge mellom ulike alternativ, kan det ofte oppleves lettere å få dem til å bli sittende ved bordet og faktisk spise det som serveres.

Dette vil nok påvirke både stemningen rundt bordet hjemme, samt trivsel og læringslyst på skolen. Det er heller ikke til å stikke under en stol at det som serveres eller ligger i matpakkene vil ha noe å si for inntaket.

 

Prat med barnet

– Det er gode grunner til å undersøke litt nærmere hva som er årsaken til at barna ikke spiser maten sin, sier Vennerød-Diesen og anbefaler å involvere barna og gi dem noe valgfrihet når det kommer til innholdet matpakken.

Vennerød-Diesen og flere eksperter er enige om at dersom du skal få barna til å spise mer av det de er skeptiske til, bør det helst skje uten bestikkelser eller ved å avlede oppmerksomheten med skjermbruk.

Her kan du lese mer om hvorfor det er lurt å ta en pause fra skjermen for både små og store. 

Skal du finne veien til barns mager er det gode grunner til å undersøke litt hva det er som påvirker smakssansen deres. Boken til Vennerød-Diesen kan være et bra sted å starte, men det aller viktigste er dialogen med barnet ditt. På den måten kan du kanskje i større grad lykkes med å dele felles måltider og matgleder.

Publisert august 10, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *