Så enkelt dyrker du urtene selv

Hva er vel bedre enn frokost, grillmat eller smoothie med egendyrkede urter? I tillegg til å både se og smake nydelig, er de grønne smaksbombene enkle å dyrke og proppfulle av næringsstoffer. Slik lykkes du med urtehagen!

Før du bretter opp ermene og setter fingrene i jorda, sjekk at du har det du trenger til å gå i gang med din egen urtehage:

  • Næringsrik og torvfri jord
  • Potter, kar og krukker med hull for oksygentilførsel
  • Lecakuler eller småstein til drenering i bunn
  • Frø eller planter (fra plantesenter, ikke matbutikk)
  • En lun og solfylt plass

 

Du trenger hverken store arealer eller dyrt utstyr for å etablere egen urtehage. Ta i bruk det du har, og gjør uteplassen din vitaminrik, grønn og skjønn!

 

Slik velger du riktige urter å dyrke

Det skal ikke så mange urter til for at smaksopplevelsen når nye høyder. Det viktigste er å velge noen du liker godt og gjerne en kombinasjon av urter som er gode sammen. Dermed er sannsynligheten stor for at du vil klippe av en kvast eller tre titt og ofte. Jevnlig napping av plantene er nemlig viktig for at de skal vokse seg store og sterke.

 

Oversikt over de vanligste urtene med bruksområder finner du ved å scrolle deg nederst i saken.

 

Les også: Slik virker immunforsvaret vårt, og slik kan du styrke det

 

Dyrker du urter har du en smakstilsetter til omtrent all mat du lager.
Dyrker du urter har du en smakstilsetter til omtrent all mat du lager. Prøv for eksempel mynte også i desserter, smoothies og i vannflasken.

 

  • Kom i gang med din egen urtehage

Når det er godt og varmt ute, kan du godt plante både frø og ferdige planter rett ut. Blir det kjølig enkelte netter, kan det imidlertid være lurt å dekke plantene til med en duk.

 

  1. Legg først et lag med leca eller småstein.
  2. Fyll godt på med næringsrik jord.
  3. Kompakt jord bør blandes ut med sand, for å sikre god drenering.
  4. Fukt jorden og sett ned planten eller frøet.
  5. Vær tålmodig, og se urtene spire!

 

  • Disse urtene kan du plante sammen

En rekke urter trives godt i lag med andre, og hva er egentlig lekrere enn en stor og bugnende urtepotte på uteplassen? Plasser den på et solrikt sted, gjerne ved grillen. Så har du din egen lille kjøkkenseksjon rett utenfor terrassedøren.

Sett gjerne de høyeste krydderplantene i midten, som for eksempel gressløk og estragon, mens hengende krydderplanter, som oregano, persille og timian, kan plantes langs kanten.

 

Les også: Derfor er vitamin D viktig for kroppen

 

  • Disse urtene bør stå alene

Basilikum er noe mindre hardfør enn mange andre urter, og tåler både vind og fukt dårligere. Ettersom den er utsatt for soppangrep, bør den stå i veldrenert gjord og ikke omringet av andre planter. Ved å gi basilikumen godt med plass i en romslig potte eller bed, sikrer du at den får nok luft og reduserer risiko for sopp. Sett den på et skjermet sted og ta den gjerne inn ved vind.

 

Til tross for at rosmarin er flerårig, tåler denne også vind og vær dårlig. Urten kan med fordel settes i en potte, som du enkelt kan bære inn for vinteren.

 

Oregano, mynte og sitronmelisse overvintrer som regel ute, og sprer seg raskt.  Disse kan derfor settes ned i et avgrenset bedd eller større potter for seg selv. På den måten unngår du at de «tar over» for andre urter.

 

Les også: Barn trenger jern – her er tre jernrike retter som de minste garantert spiser opp!

 

Rosmarin passer godt til kjøtt og poteter.
Rosmarin passer godt til kjøtt og poteter. I denne oppskriften koker du potetene før du baker dem for skikkelig «crunch»!

 

  • Tørkede urter kjempefin som gave

For å opprettholde en frodig og frisk urtehage, er jevnlig klipping eller napping av plantene alfa omega. Dette gir også sunne og kraftige planter. Mange av dem spirer og gror veldig når de først trives, og om du ikke får spist alt sammen selv, kan det derfor være lurt å ta dem inn for å tørke dem.

Eksperimenter deg frem til dine egne urteblandinger og gi bort til venner og familie som gave. Knyt dem sammen med rustikk tau eller en sløyfe, pakk forsiktig inn i silkepapir og noe annet mykt utenpå, for eksempel et tøystykke. Tørkede urter kan brukes i kraft, sauser eller som del av en krydderblanding.

 

Dette er de vanligste urtene

Basilikum – ettårig og trives best i sol og halvskygge, i le for vind og vær. Passer godt til de fleste typer mat, spesielt sammen med tomat, hvitløk, oregano, løk og olivenolje.

 

Dill – ettårig, og trives best i sol og halvskygge. Det passer særlig godt som fersk urte til fisk, og passer også godt sammen med kjøtt, poteter og sandwicher med godt pålegg eller egg.

 

Oregano – flerårig, hardfør og sprer seg raskt. Passer ypperlig på pizzaen eller i andre tomatbaserte sauser sammen med basilikum.

 

Basilikum i jordbær- og tomatsalat.
Basilikum rett dra urtehagen og i salaten, ja takk. Denne milde urten passer i mye mer enn italiensk mat, og kan overraske noen i fruktsalater og smoothies.

 

Estragon (fransk) – flerårig, men bør beskyttes med duk eller lignende vinterstid. Alternativt kan den tas inn. En karakteristisk smak, som passer godt til kylling, fisk og egg – og er stjernen i en perfekt bernais.

 

Gressløk – flerårig og superenkel å få til. En vinner på både frokost- og middagsbordet, og gjør enhver eggerett til festens må-ha. Hakkes og tilsettes på slutten av tilberedningen av varmmat.

 

Koriander – ettårig, men frøavlingen gjør det mulig å fortsette dyrkingen i årevis. Koriander er så næringsrik at den omtales som medisinplante i noen kulturer. Her dyrkes den primært som krydder og er et must i spesielt indisk og asiatisk mat.

 

Hjemmelaget dressing med koriander.
Koriander brukes mye i asiatisk mat, men kan også gi friskhet i dipper og salater. Denne dressingen er rik på smak og full av næring.

Persille – toårig, men best det første året. Finnes i to typer, kruspersille eller bladpersille. Førstnevnte er mildest på smak, begge fremhever smaken i andre råvarer. Smaker supergodt i sauser, dipper, marinader og wok.

 

Mynte – flerårig, men trives ikke i frost. Ta den derfor inn eller dekk den til, hvis du kan. Mynte kan spre seg veldig, og bør derfor stå i potte. Denne er selve dessert-urten og mange elsker også mynte i drinker.

 

Rosmarin – flerårig, men bør overvintre i lyse og frostfrie omgivelser. Rosmarin er ypperlig til kjøttretter, spesielt lam, og ovnsbakte grønnsaker med olivenolje. Smaker ganske kraftig, så vær forsiktig med mengden.

 

Potetsalat med sennepsdressing og gressløk.
Gressløk er barnevennlig med en mild løksmak sammenlignet med andre typer, og smaker fortreffelig både til egg og i salater.

 

Timian – flerårig og temmelig hardfør. Minner litt om oregano og passer til både kjøtt og fisk. Denne krydderurten er spesielt smakfull i samspill med rosmarin til kyllingen eller lammet.

 

Salvie – flerårig og solelskende plante. Løft den gjerne inn vinterstid for å sikre den best mulige vekstforhold. Passer ypperlig til kylling, fisk- og kjøttretter, og som smakstilsetning i te. I Italia brukes den hyppig i pasta, og kan gjerne brukes i stedet for basilikum.

 

Sitronmelisse – flerårig, og med tendens til å spre seg kraftig. Passer derfor ypperlig i en krukke for seg selv, så ikke den tar over. Lukter helt nydelig av sitron, og passer til alt desserter, is og te – til supper.

 

 

Foto: Aleksandar Nakic

C-APROM/NO/NYP/0019

Publisert desember 10, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *