Slik holder du nyttårsforsettet

Kvinne sitter i sengen og skriver i en notatbok
Har du satt deg noen ambisiøse mål for det nye året, eller har du allerede gitt opp konseptet nyttårsforsett fordi du sjeldent holder dem? Med disse tipsene i bakhånd kan det bli en hel del enklere å nå målene du setter deg.

Høye ambisjoner blir fort til fulle treningssentre, strenge pekefingre og la oss være realistiske: en del uoppnåelige mål. Det er nesten like vanlig å ha nyttårsforsetter som det er å bryte dem, men slik trenger det ikke å være. Hvis du stiller forberedt kan du være blant dem som faktisk krysser målstreken det kommende året.

 

Den magiske datoen

Klokken slår tolv, fyrverkeriet fargelegger himmelen og vi er inne i et helt nytt år hvor tilsynelatende alt er mulig. Det er likevel slik at man kan få en ny start egentlig når som helst. Hvis starten på året er travel og man egentlig er utmattet av fest, moro og sosialisering hele desember, kan du gjerne utsette overgangen en dag (eller uke!) hvis det øker sannsynligheten for at du lykkes. Kjenn på hva som føles riktig for deg uten å henge deg opp i dato.

 

Sett deg personlige mål

Spare mer, bli mer organisert, gå ned i vekt, bli sunnere, trene mer og å slutte å røyke er blant de vanligste nyttårsforsettene. Det betyr ikke nødvendigvis at dette er mål som akkurat du må sette deg. Bak ethvert forsett bør det ligge en personlig motivasjon, for det kan være vanskelig å trene mer hvis du faktisk hverken har tid eller lyst. Allier deg gjerne med en venn, partner eller kollega for å øke sjansen for å lykkes.

 

Legg en konkret strategi

Det er lurt å ha nyttårsforsett som er så konkret som mulig, da det blir enklere å måle fremgang. Her gjelder det å være realistisk og fokuser på ett mål fremfor ti. I stedet for å si at du skal bli sunnere, kan du si at du vil spise fem porsjoner frukt og grønt hver dag. Eller at du vil lage hjemmelaget snack en gang i uken istedenfor å handle chips og godteri. Det kan også være hensiktsmessig å sette seg delmål. Ønsker du å kutte godteri kan overgangen fort bli brå første dagen i januar. Hva med å starte med å begrense godteri til lørdagskvelden, så eventuelt kutte ned til bursdager før du kutter det helt ut?

 

Krom bidrar til å opprettholde et normalt blodsukkernivå, og finnes blant annet hos Vitusapotek.

 

Sett en tidsramme, og ikke gi opp!

Hårete mål ser kanskje bra ut på papiret, men sjansen for at man klarer å gjennomføre er større hvis man har et realistisk mål og tidsramme. For eksempel kan det være lurt å tenke gjennom hvorfor, hvordan og hvor lenge du skal trene – og hva innebærer det å trene mer? Også her er det nyttig å være konkret. Kanskje du ønsker å løpe 5 kilometer uten pause, eller å gi litt ekstra oppmerksomhet til en muskelgruppe som bør trenes opp? For noen er funksjon i hverdagen viktigere enn å komme i form. Hvis du dropper planleggingen eller ikke klarer å finne motivasjon, kan nyttårsforsettet fort bli tomme løfter. Og husk at du ikke har tapt selv om du ikke klarer å gjennomføre på første forsøk. Kom deg opp på hesten igjen om du faller av!

 

Appene som hjelper deg

I dag finnes det apper som kan dekke ethvert tenkelig behov. De kan derfor gjøre det enklere å nå målet man har satt seg. Det finnes apper, både gratis og betalte, som gjør det enklere å innarbeide nye vaner, spise sunnere, bedre døgnrytmen, redusere stress, trene mer og slutte å røyke og snuse. Klikk her for å lese om helseappene du burde ha på telefonen.

 

Gjør det lettvint å ta det rette valget

Legg til rette for å lykkes, for i en travel hverdag kan det være kort vei til å utsette eller velge annerledes som går på bekostning av drømmene dine. Hvis du ønsker å spise mer næringsrikt, må du sette av tid for å planlegge hvordan du skal løse dette. Det kan for eksempel være å forberede mat dagen før eller å handle inn for hele uken slik at du unngår usunne spontankjøp.

 

Ikke glem kosen

Hvis kos betyr mye for deg, vil det føles vondt og demotivere å kutte ut alt på en gang. Har du et ønske om å spise mindre søtsaker? Da kan du erstatte disse med sunn snacks som nøtter, tørket mango og eple, sukkerfrie pastiller og friske bær. Husk å premiere delmålene som nås underveis – om det så er å gå en uke uten godteri. Premien er opp til deg å velge, og trenger ikke nødvendigvis ha noe med nyttårsforsettet ditt å gjøre.

 

Godt nyttår, og lykke til!

 

Kilder: SMART-metoden, Peter Duckers kriterier for personlig utvikling, NHI – Er du motivert og klar til trening?, NHI – Hvor lenge holder nyttårsforsettet?

Foto: Shutterstock

NO/NYP/0120/0002

Publisert januar 2, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *