Machokulturen som gjør menn syke

Mann med hodepine foran pc-skjerm
Menn har en tendens til å vente med å gå til legen, selv ved smerter og symptomer. Ifølge norsk forskning kan denne tendensen være starten på å gjøre vondt verre.

Å være macho er ikke noe som kun er forbeholdt menn, men tendensen til å unngå legebesøk er mer typisk for menn enn kvinner. Det sier rapporten «Å være mann og håndtere sykdom – en utfordring» fra 2016 utarbeidet av Oslo Universitetssykehus og Reform Ressurssenter for menn.

 

Få mer viten: Hør podcastepisoden «Machomenn og manflu – om menn og legebesøk» med komiker Grim Fimland Moberg som nektet å gi seg hos legen da han var overbevist om at noe var noe galt (spoiler: det var det)

 

Denne norske studien tar blant annet for seg menn og deres sykdomshåndtering, og viser at det finnes «mannlige måter» å håndtere sykdom på som kan være uheldig – ikke bare for mannen, men også familie og pårørende som bryr seg. Denne tendensen kan ifølge forskningen gjerne knyttes til tradisjonelle maskuline idealer, og påvirkes også av kulturell og sosioøkonomisk bakgrunn. Og for noen får det konsekvenser. For det å ikke oppsøke helsehjelp kan være en av flere forklaringer og medvirkende årsak til at menn har større sykelighet og dødelighet enn kvinner, og også lever betydelig kortere.

 

Ingen diagnose, ingen behandling

Rapporten viser til studier som viser at mange menn opplever at kronisk sykdom er i strid med den maskuline identiteten som preger samfunnet, og at belastningen derfor kan vokse seg større enn i utgangspunktet nødvendig. Dette skjer ved at man ikke oppsøker lege når man opplever uregelmessigheter, smerter, ubehag eller andre endringer eller symptomer som enten dukker plutselig opp, eller vedvarer over tid.

Når sykdom ikke avdekkes kan det heller ikke iverksettes forebyggende prosesser eller behandling, og sykdommen kan fortsette å utvikle seg.

 

Sa heller opp enn å være sykemeldt

I rapporten sier mange at de har en sterk arbeidsidentitet og at ønske om å være en dyktig sjef eller ansatt fører til at mange går på jobb selv om de føler seg syke. Andre ignorerer alvorlige symptomer for å passe på jobben.

 

Les også: Slik kan du bidra til god hjertehelse for mennene i ditt liv

 

Blant de sanne historiene som ble delt som eksempel var en mann som hadde hatt sitt første hjerteinfarkt innen han fylte 40 år, som prøvde å forhandle med ambulansepersonellet om at han ikke trengte legehjelp. En annen fortalte at da han ble syk sa han opp jobben fremfor å sykemelde seg. Han mente det å være syk ikke var forenelig med å være en god arbeidstaker.

 

Ofte enklere å forebygge enn å behandle

I de fleste tilfeller vil det være bedre å holde seg frisk og forebygge sykdom fremfor å behandle den. For mange betyr det å følge den klassiske regla utarbeidet av norske helsemyndigheter, som blant annet sier:

  • Spis daglig minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær, samt grove kornprodukter.
  • Velg fisk til middag to til tre ganger i uken.
  • Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt, og velg magert kjøtt.
  • Unngå mat og drikke som inneholder mye salt og/eller sukker.
  • Velg vann som tørstedrikk.
  • Vær fysisk aktiv i minst 30 minutter hver dag.

 

Skulle man likevel oppleve endring i kroppen som burde undersøkes, har man mye å vinne på å legge fra seg macho-tendensene og dra til legen i tide.

Publisert mai 27, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *