Kost for kvinnehjerter og kvinnehelse

Kvinnehelse. Glad ung kvinne.
Det forskes for lite på kvinnehelse og kvinnehjertet. Likevel ser man nå flere positive tendenser i samfunnet og oppmerksomhet rundt hva kvinnehelse egentlig handler om.

Når du kjenner på kroppen at noe er galt er det viktig å ta signalene på alvor. Heldigvis kan man i stor grad ta vare på egen kropp og helse gjennom en aktiv livsstil og et sunt og variert kosthold.

Les mer om hvordan du kan motivere deg selv til sunnere vaner.

 

Ulik biologi

Kvinner kan ofte oppleve vage og nokså ulike symptomer enn hva menn erfarer ved ulike former for hjertesykdommer. Likevel gjøres det fortsatt mest forskning på menn.

Flere har heldigvis fått øynene opp for at det derfor er viktig å forske på kvinnehelse da kvinner, naturlig nok, biologisk sett er annerledes enn mannen. Det er likevel fortatt et stort gap og behov for mer kvinneforskning som kan bidra til kunnskap om hvordan sykdom, som for eksempel hjerte- og karsykdommer hos kvinner, utvikler seg.

 

Noen fremskritt innen kvinnehelse

Som vi vet er jo hjertet det som holder oss i live. Historisk sett har det vært forsket for lite også på kvinner og hjertesykdom, men det finnes noen unntak.

Ifølge en av Norges fremste hjerte-forskere, Eva Gerdts, er det ulike risikofaktorer mellom kjønnene for å få hjertesykdom.

Gjennom sin forskning har hun blant annet funnet ut at kvinners to x-kromosomer har større innvirkning på hjerte-, hjerne- og immunsystem enn hva man har trodd tidligere. Gerdts har for sitt arbeid på feltet og sin forskning på nettopp hjertesykdom og kjønnsforskjeller for sin forskning på nettopp hjertesykdom og kjønnsforskjeller mottatt Hans Majestet Kong Harald Hjerteforskningspris.

 

Spis deg sunn med hjertegod kost

I påvente av mer forskning og fokus på kvinnehelse, finnes det forhåndsregler kvinner kan ta. Det å ta signaler fra kroppen på alvor er et viktige grep for egen helse. Et sunt kosthold vil ha en god og forebyggende effekt.

Les mer om hvilket kosthold som vil være hjertegodt både for kvinner og menn

Norske myndigheter anbefaler blant annet inntak to til tre fiskemiddager i uka, i tillegg til bruk av fisk som pålegg for hjertegod helse.

Hvis du i tillegg får i deg fem om dagen av frukt og grønt, tre porsjoner melk- og meieriprodukter, samt fire porsjoner med fullkorn, er du godt rustet. Til sammen inneholder dette alle de viktige vitaminene og mineralene som (kvinne)kroppen trenger.

Vil du lære mer om hvilke vitaminer og mineraler og hvordan du tilfører disse gjennom kosten? Les mer her.

 

Få følger kostrådene

Noen synes det er vanskelig å få i seg alt dette hver eneste dag. Kun ¼ av kvinner og menn klarer å følge de nasjonale kostrådene. Men dette er ting du kan gjøre noe med!

Så da kan du berolige både hjertet og hodet ditt med å legge en god plan. Det beste du gjør for helsen din er nemlig gjennom de enkle grepene i hverdagen.

Her kan du lese mer om hjertegodt kosthold og hva som kan gi både kvinner og menn litt veiledning og ekstra hjelp i en travel hverdag.

 

Kilder:
https://www.uib.no/personer/Eva.Gerdts
https://www.dagensmedisin.no/artikler/2022/04/28/eva-gerdts-fikk-hjerteforskningsprisen/

Publisert januar 12, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *