Forskning viser ingen tydelig sammenheng mellom sjokolade og migrene

Kvinne holder opp sjokolade
Det er svært lite vitenskapelig bevis på en sammenheng mellom sjokolade eller rødvin som utløsende for et migreneanfall, sier forsker og hodepine-eksperten Aleksander Chaibi.

Det har blitt forsket på om matvarer kan utløse migrene. Dette gjelder blant annet stoffet tyramin som finnes i modne oster og rødvin, og som har blitt påstått å være en migrene-trigger. Forskningen gjennomføres ved å la noen av deltagerne innta tyramin i kapselform, mens andre får placebo (narrepille).

Deretter ser forskerne på om den ene eller den andre kapselen – eller ingen av dem! – utløser migrene hos deltakerne.

Vil du vite mer om hva som kjennetegner migrenens fire faser, hva som kan utløse et migreneanfall og hva botox har med dette å gjøre? Hør hele samtalen som denne artikkelen er basert på i denne episoden av Friskere Viten.

I minst fire slike studier har forskerne ikke funnet noen sammenheng mellom tyramin og migrene. Det betyr at det kan være andre ingredienser som er utløsende faktor.

Men både hodepineekspert Aleksander Chaibi og klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen er enig i at det finnes en bedre måte å finne sine migrene-triggere: Forsk på deg selv.

 

Aleksander Chaibi har forsket på hodepine de siste 12 årene. Han er utdannet kiropraktor og fysioterapeut, og har en Ph.d. fra Universitet i Oslo ved Medisinsk Fakultet hvor han jobber som seniorforsker. Han jobber også klinisk ved Atlasklinikken avd. Oslo.

 

De fire mest vanlige selvrapporterte triggerne

Migrene er en kompleks hjernenettverkssykdom og det er ingen tydelig sammenheng mellom mat eller drikke og migrene. Chaibi, som har mer enn 12 års erfaring innen forskning på hodepine, sier det finnes mange selvrapporterte triggere:

– De fire vanligste er alkohol, dehydrering, kald mat og drikke samt faste. Det er ikke alltid like enkelt å dokumentere disse funnene. Men det finnes særlig to veldokumenterte faktorer som kan påvirke dem som lider av migrene: Graviditet og depresjon. De som blir gravid blir som regel bedre, mens de som får depresjon blir som regel verre, sier Chaibi.

Han understreker at de gravide som kan oppleve bedring er dem som har migrene uten aura.

 

Før en migrenedagbok

Det er altså svært få grunner til å kutte ut sjokolade, rødvin, modne oster eller noen andre matvarer uten at man er sikker på hva som gjelder for seg, ifølge ekspertene våre:

– Det er ingen krise å utelate sjokolade og alkohol fra kostholdet, og heller ikke unnlate noen sitrusfrukter, fet mat eller utvalgte grønnsaker, som typisk er det som dukker opp i selvrapporteringen. Men hvis man ender opp med et veldig restriktivt kosthold i frykt for å utløse et migreneanfall kan man ende opp med noen nye problemer med tanke på for eksempel lavt inntak av vitaminer, sier Andresen.

Hør mer: Hva er sunnhet egentlig, og hvem definerer begrepet? To kliniske ernæringsfysiologer knuser sunnhetsmyter i denne episoden av Friskere Viten

Hun råder folk til å være kritisk til det du leser og hører, og finne ut hva som gjelder for seg:

– Dette henger også sammen med at det ofte ikke er så enkelt å gjøre dokumentert forskning på matvarer som en direkte kobling til for eksempel migrene.

 

Slik gjennomfører du et forskningsforsøk på deg selv

Chaibi som har møtt og behandlet svært mange som lider av migrene, anbefaler migrenepasienter å bli kjent med sykdommen sin og hvordan den rammer en selv.

Dette er hans oppskrift på en fremgangsmåte hvis du frykter at det er en bestemt mat- eller drikkevare som utløser anfall:

  • Ta utgangspunkt i smerteskalaen 0-10, hvor migrene ofte ligger på 4-9 i intensitet.
  • La oss si at du mistenker at grønne epler trigger din migrene. Registrer først hvor du var i smerteskalaen da du inntok eplet.
  • To dager etter migreneanfallet vil du ofte ligge på 0 på smerteskalaen. Registrer dette.
  • Gjeninnta eplet på dette tidspunktet. Hvis teorien din stemmer, så vil det utløse et nytt migreneanfall med det samme. Hvis teorien din viser seg å være feil, så registrerer du dette forskningsfunnet i listen «Dette utløser ikke min migrene».

Chaibi trekker frem at hvis du for eksempel lå på smerteskala 5-6 da du inntok eplet, så var du sannsynligvis allerede i et migreneforløp som var iverksatt lenge før du spiste eplet. Det kan likevel oppstå en negativ assosiasjon til det uskyldige eplet, som man da unngår i overskuelig fremtid, sannsynligvis til ingen nytte.

Og med dette forskningsforsøket på deg selv får du sannsynligvis gode nyheter. Og du kan igjen nyte eplet, sjokoladen eller et lite glass rødvin uten bekymring.

 

Foto: Shutterstock
Kilder: Podcastepisoden om migrene Friskere Viten

 

ID-nr: NO-NYPL-2300024

Publisert mars 14, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *