Hvordan holde på konsentrasjonen i eksamenstiden

Eksamenstiden kan være både fysisk og psykisk utfordrende. Da er det ekstra viktig å holde hodet kaldt og ta vare på det feteste organet i kroppen din, nemlig hjernen.

Hjernen din består av cirka 60 prosent fett og er rett og slett det feteste organet i kroppen. Det er alltid viktig å ta vare på hjernen, men i eksamenstiden er det spesielt viktig siden du må holde deg konsentrert over en lengre periode.

 

På lag med hjernen

Stress, press, skrivesperre, pugging og forventinger. Det er mye som skal forberedes og gjennomføres i eksamenstiden, og det er ikke alltid like lett å samle verken tankene eller viljen til å utføre én oppgave av gangen.

Dårlig konsentrasjon kan være en tidstyv; da er det lurt at hjernen er med på laget og at motivasjonen er på plass.

 

Slik kan du holde orden på tankene og forbedre konsentrasjonen:

  • For å bedre konsentrasjonen er det smart å rydde plass i hjernen til oppgavene som skal gjennomføres. Lag en strukturert plan over det viktigste pensumet og hvordan du kan jobbe frem mot eksamen for å rekke over alt. Lag gjerne tankekart som kobler sammen relevant pensum.
  • Sett deg oppnåelige mål for hvor mye du skal gjøre fra dag til dag. Jobb effektivt ved å bruke studie- og leseteknikker du har erfart fungerer for deg.
  • Husk å ta pauser underveis i jobbingen. Ingen har godt av å sitte altfor lenge med hodet i pensumbøkene. Uten luft fungerer ikke hjernen skikkelig, siden den trenger oksygen for å lage energi. Pomodoro-teknikken, som går ut på 25-minutters intense arbeidsøkter med påfølgende pauser på 5-10 minutter, foreslår en lenger pause på rundt 30 minutter etter fire arbeidsøkter. Bruk denne tiden på å tilbringe tid vekke fra lesesalen og gjerne ute i frisk luft.
  • Sitter du fast, kan det være en idé å prøve en ny teknikk. Hva med å prøve en av studieteknikkene anbefalt av forfatteren av «Bachelorboka»?
  • Søvn er også veldig viktig for kroppens gjenoppbygning. Har du søvnmangel kan det påvirke både hukommelse og læring. Det kan også påvirke prestasjonsevne og mental reaksjonstid negativt. I tillegg kan hukommelsen svekkes, og det er kanskje det siste man ønsker i en eksamensperiode. Sørg derfor for å sette av nok tid til søvn.
  • Unngå å utsette. Det kan være fristende å usette arbeidet litt, men prokrastinering kan gjøre deg mer stresset siden arbeidsoppgavene hoper seg opp.
  • Unngå unødvendig stress. Litt stress skjerper hjernen og gjør deg mer effektiv, men er du stresset over lengre tid kan du få dårligere konsentrasjon, humør og et større søvnbehov. Andre fysiske tegn på stress kan være hodepine, kvalme, uro og lite energi.
  • Gjør gjerne morsomme ting mellom slagene, som også holder deg i aktivitet. Fysisk aktivitet er ikke bare en super måte å holde kroppen i form på – du holder også hjernen friskere og kjappere enn om du ikke trener. Dette er også et ypperlig tidspunkt å lære deg noen avspenningsteknikker.

 

 

Det er alltid viktig å ta vare på hjernen, men i eksamenstiden er det spesielt viktig siden du må holde deg konsentrert over en lengre periode.

La hjernen ha det fett

Både hukommelsen og læringsevnen din blir påvirket av hva du spiser.

Visste du at hjernen står for opptil 15 % av kroppens energibudsjett bare når du hviler? Med et så stort energibehov er det derfor viktig å gi hjernen de næringsstoffene den trenger.

Hjernen består i hovedsak av fett, og mye av det er omega-3-fettsyrer. For at hjernen skal fungere optimalt trenger den derfor påfyll av disse fettsyrene. Kroppen lager de fleste fettsyrene den trenger på egenhånd, men noen må tilføres via kosten. Disse fettsyrene kalles essensielle eller livsnødvendige fettsyrer, og omega-3 er en av disse.

Den maritime omega-3 fettsyren DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon*. DHA finnes nesten utelukkende i fet fisk, og det er viktig å få jevnlig påfyll av den. Man får også omega-3 fra planteriket, deriblant av rapsolje, avokado, chiafrø og valnøtter, men de inneholder ikke DHA, som er spesielt viktig for hjernen.

Kosttilskudd kan være et fint supplement til et variert kosthold og for å sikre at du får i deg nødvendige næringsstoffer, særlig dersom du ikke får i deg nok DHA gjennom kosten.

Fire ulike omega-3 produkter foran plante og ferskenfarget vegg.
Nycoplus sine produkter med omega-3-fettsyrer kjøpes på apotek.

Nycoplus har en rekke ulike produkter som inneholder omega-3 som gjør det enklere for deg å sikre tilstrekkelig inntak.

Nycoplus Omega-3 Multi sikrer kroppens daglige inntak av omega-3, vitaminer og mineraler.

Nycoplus Vegetabilsk Omega-3 er utvunnet fra alger, og derfor et godt alternativ for deg som er vegetarianer, veganer eller er allergisk mot fisk.

Nycoplus Høykonsentrert Omega-3 er et høykonsentrert omega-3-produkt uten andre næringsstoffer enn de gode fettsyrene.

For full oversikt over det komplette utvalget av omega-3-produkter kan du klikke her.

*Forutsetter daglig inntak av 250 mg DHA

 

Kilder: Helsedirektoratet, NHI, Helsenorge, Matportalen
Foto: Shutterstock
NO/NYP/0120/0003

Publisert februar 14, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *