Hva er egentlig endometriose?

Kvinne holder seg på magen og har tydelige smerter.
Stadig flere som opplever plager i forbindelse med mensen, blir diagnostisert med lidelsen endometriose, men det er fortsatt store mørketall.

Mange kvinner opplever alt fra store smerter til mer diffuse plager i forbindelse med mensen. Er du en av disse? Da kan det være god grunn til å oppsøke hjelp og ved behov, bli undersøkt for endometriose.

Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner livmorslimhinnen, vokser utenfor livmorhulen. For mange medfører dette smerter, og tilstanden kan hos noen gjøre det vanskelig å bli gravid.

De vanligste stedene for slikt vev er rundt eggstokkene, egglederne, utsiden av livmoren og i bukhinnen. Adenomyose er en beslektet variant, men det forekommer inne i livmorveggen, mens endometriose sitter utenfor livmoren.

Endometriose-vev kan skape betennelse som påvirker nervene i nærheten og være opphav til store smerter. En slik betennelsesreaksjon og arrdannelse kan også skade egglederne eller eggstokkene.

 

Store mørketall

Fordi dette har vært en lidelse det har vært lite forsket på, i likhet med andre vulvalidelser, har mange kvinner levd med disse plagene i en årrekke. Heldigvis er dette i ferd med å endre seg, men fortsatt er det for lite kunnskap på området.

Rundt 10 % av norske kvinner lever med diagnosen, men mørketallene antas å være høye. Endometrioseforeningen anslår at endometriose og adenomyose påvirker til sammen rundt en halv million nordmenn, og at det per dags dato er en av de vanligste kvinnesykdommene. Mange lever uten diagnose fordi de aldri har oppsøkt helsehjelp, eller den hjelpen de har fått har vært mangelfull.

 

Årsak til infertilitet

Det er også mange som lever uten symptomer og kunnskap om sykdommen. Flere får først kunnskap om dette når de forsøker å få barn og må utredes for infertilitet.

Tall viser at omtrent 40 prosent av infertile lider av nettopp endometriose.

 

Symptomer på endometriose og adenomyose

Opplever du eller noen du kjenner store smerter i forbindelsen med mensen?
De vanligste symptomene på endometriose og adenomyose er:

  • Kraftige smerter under menstruasjonen (hos cirka 70 – 80 %). Mange beskriver også at det  gjør vondt i korsryggen eller iler ned langs lårene.
  • Svært kraftige menstruasjonsblødninger, spesielt de første to til tre dagene (hos cirka 50 – 70 %). Må du skifte store bind eller store tamponger annenhver time, defineres det som kraftig blødning.
  • Vansker med å bli gravid
  • Smerter ved samleie (dype støt)
  • Fatigue/uttalt tretthet
  • Smerter ved avføring og/eller vannlating
  • Oppblåsthet, kvalme, vekslende avføringsmønster

Det er imidlertid viktig å være klar over at flere av symptomene kan forekomme også blant kvinner som ikke har endometriose. Derfor er det viktig at man via fastlegen får henvisning til en gynekolog som har kompetanse på feltet og kan gi riktig diagnose, veiledning og behandling.

 

Kraftig blødninger

Kraftige menstruasjonsblødninger (menoragi) kan føre til slapphet på grunn av blodmangel (anemi) forårsaket av jernmangel. Noen opplever det så hemmende at det påvirker livskvaliteten, både sosialt og i arbeidslivet.

Undersøkelser viser at menstruerende kvinner er blant høyrisikogruppene for å få jernmangel. Om du opplever kraftige blødninger kan det være lurt å be legen om en blodprøve for å avdekke om du er blodfattig og trenger tilskudd av jern.

Ved jernmangelanemi for barn over 12 år kan Nycoplus Ferro-Retard brukes. Produktet bør brukes i samråd med lege.

 

Les også: Derfor er jern viktig under mensen.

Det er verdt å merke seg at et tilskudd av jern ikke vil ha noen effekt på smertene eller kan brukes som behandling av endometriose.

 

Behandling av endometriose

Endometriose kan behandles både kirurgisk og medisinsk, sistnevnte som oftest med hormonbehandling. Endometriose kan komme tilbake etter behandlingen, og du kan trenge legemidler eller en operasjon senere selv om behandlingen virket første gang.

Første og viktigste steg for å kunne få god hjelp er at du våger å snakke om problemene dine. Erfaring viser at dette for mange fortsatt er tabu, og det blir derfor vanskeligere å få hjelp.

 

Store kunnskapshull

I Nycoplus sin podcast, Friskere Viten, møter vi blant annet «mensen-general» og frontforkjemper, Silje Sirnes Winje. Hun synes vi må bli flinkere til å snakke om mensen og få mer kunnskap, også på det som populært kalles ´endo´, altså endometriose.

– Her er det generelt store kunnskapshull! Selv voksne kvinner vet ikke nok om hvor grensa går for normale menssmerter og hva som ikke er normalt. For å vite hva som er normalt, og når vi bør ta kontakt med lege, må vi jenter kjenne kroppen vår og egen syklus, mener Winje.

Lytt til denne podcast-episoden og lær mer om mensen av Silje Sirnes Winje

 

Kilder:
https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/endometriose/
https://nhi.no/sykdommer/kvinne/ulike-sykdommer/endometriose/
https://www.volvat.no/tjenester/gynekologi/endometriose/
https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/adenomyose/
https://www.helsenorge.no/sykdom/underliv/kraftige-menstruasjonsblodninger-menoragi/

Nycoplus Ferro-Retard (jern(II)sulfat)
Voksne og barn over 12 år: Ved jernmangel og jernmangelanemi. Forebyggende mot jernmangel, f.eks. hos blodgivere. 1 depottablett morgen og/eller kveld. Skal svelges hel med vann. Må ikke inntas i liggende stilling. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

NO-NYPL-2300008

Publisert januar 17, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *