Seks tips som gir en energiboost på vinteren

Seks tips som gir en energiboost på vinteren
Mange kan føle seg tappet for energi, slappe og trøtte på vinterhalvåret. Med noen smarte grep kan du forbedre både energi og humør.

Jula har takket for seg og vi er inne i et nytt år med nye muligheter. Målene for nyåret er kanskje mange, men det finnes også skrekkelig mange uker rundt denne perioden hvor det er mørkere, kaldere og med det også dalende motivasjon og energi. Selv om det frister mest å benke seg foran TV-en er det kanskje andre ting du trenger for å få deg en skikkelig energiboost.

Her er seks tips å teste denne vinteren:

 

1. Spis en god frokost

Energiboost i form av mat
Mange trenger påfyll av energi om morgenen for å komme ordentlig i gang både i hode og kropp. Om du dropper dagens første måltid kan det påvirke humøret arbeidslysten og konsentrasjonen utover dagen.

 

Et tips for deg med dårlig matlyst kan være en næringsrik smoothie. Denne kan du klargjøre dagen før slik at du bare kan ta den i hånden på vei ut døren. Tilsett gjerne både havregryn, nøtter og yoghurt for en skikkelig energiboost.

«Overnight oats», eller kjøleskapsgrøt som det kalles på norsk, er også genial frokost som du kan lage opp både én og to dager i forveien. Denne består blant annet av havregryn, som er rik på fullkorn, kalium og rikelig med magnesium som bidrar til å opprettholde en normal energiomsetning.

For å opprettholde energinivået gjennom hele dagen, bør du fortsette å spise jevnlig og tilstrekkelig.

 

2. Sørg for å dekke behovet for D-vitamin

I søken på en energiboost kan Omega-3 Mutli være nyttig
Nycoplus Omega-3 Multi er «full pakke» med vitaminer, mineraler og essensielle fettsyrer.

 

Med sola som den aller beste kilden til D-vitamin er det ikke rart at mange nordmenn ikke får i seg nok. Vitamin D er faktisk ett av svært få vitaminer helsemyndighetene anbefaler et tilskudd for. Dette gjelder dersom man ikke spiser en solid porsjon med fet fisk minst én gang i uken, hele året. Samtidig er for lite D-vitamin anslått å være den vanligste ernæringsmangelen på verdensbasis, både for barn og voksne.

Dersom man får i seg for lite D-vitamin over tid kan det likevel ta lang tid før man kjenner det på kroppen. Dette kan vise seg som tretthet og svekket kraft. Hvis dette gjelder deg er det ikke rart at du føler at du trenger en energiboost!

Sørg derfor for å få i deg D-vitamin særlig på høst, vinter og vår, enten det er gjennom fet fisk, berikede meieriprodukter eller som et tilskudd fra apotek. Du kan velge mellom D-vitamin med ulik styrke som apotekansatte kan hjelpe deg å velge mellom. Dersom du ikke spiser fisk kan Nycoplus Omega-3 Multi være den beste og mest økonomiske løsningen hvis du ønsker å dekke behovet både for omega-3 og D-vitamin, samt en rekke andre viktige vitaminer og mineraler.

 

3. Velg treige karbohydrater fra havregryn og fullkorn

Dette hjemmelagde pålegget kan gi deg næringen du trenger i søken på en skikkelig energiboost!
Dette hjemmelagde pålegget kan gi deg næringen du trenger i søken på en skikkelig energiboost!

 

Begrepet kalorier eller kilokalorier brukes ofte når man snakker om energi i mat, men hvor mye energi det er i maten, avhenger av hvor mye den inneholder av de energigivende næringsstoffene karbohydrater, fett og proteiner. Det er stor forskjell på hvor raskt maten vi spiser, blir til energi i kroppen.

Sukker og stivelse blir kjapt omdannet. Maten som raskt blir omgjort, gir oss energi raskt, men energien varer ikke så lenge. Mat som blir omgjort saktere i kroppen gir langsom energi. Og at energien er langsom, betyr at det tar lengre tid å få energi i kroppen, men at den samtidig vil vare lenger. Spiser du mat med langsom energi, helst regelmessig gjennom dagen, vil du orke å bevege deg mer og konsentrere deg mer enn om du spiser mat med rask energi.

En skive grovbrød med et proteinrikt pålegg vil holde deg mett lenger og gi deg mer energi enn om du spiser en hvetebolle.

 

4. Velg næringsrik drikke

Smoothie er det mest geniale av drikker for en real energiboost.
Hvis du lager smoothien selv velger du innholdet, og kan sørge for å få i deg store mengde frukt og grønt.

 

Både kaffe og te inneholder naturlig koffein og virker oppkvikkende, det samme gjelder koffeinholdige energidrikker. Hvis drikken også inneholder sukker har du nok en kilde til rask energi som ikke er varig. Hvis du velger juice, eller enda bedre: smoothie, vil du i det minste få i deg noen vitaminer i tillegg til påfyll av energi.

Velg gjerne drikke som inneholder ingefær. Ikke bare er den forfriskende på smak, men er lett å kombinere med mange andre ingredienser. Denne utvalgte, knallrosa smoothien inneholder ikke bare ingefær, men også blomkål, appelsin og bringebær som alle er rik på vitamin C, som er viktig for å ivareta et godt immunforsvar som også er viktig på vinteren.

 

5. Bruk av energien du får i deg

Trening er det aller beste for en energiboost som kommer innefra.
Er det noe som gir overskudd i hverdagen, så er det regelmessig fysisk aktivitet.

 

Aktivitet i form av trening eller mosjon er viktig for både helse, trivsel og velvære. Dørstokkmila kan oppleves ekstra lang i vintermørket, men du må absolutt ikke pigge løpeskoene dine, finne frem ullundertøy og løpe ute om vinteren om du ikke har lyst.

Det finnes mange treningsformer du kan utføre innendørs, enten på et treningssenter eller hjemme. Gjør det du liker, eller finn en ny treningsform du trives med. Kjenn på godfølelsen du får, og la den motivere deg til å holde deg aktiv. Kanskje vil det være motiverende å trene sammen med noen, eller kanskje du føler at du får mer energi av å høre på musikk du liker mens du trener?

 

 Les også: Folat er viktig for energiomsetningen i kroppen, og ved hard trening øker også behovet

 

6. Sett av tid til lystbetonte aktiviteter

Egentid betyr mye for energinivået
I tillegg til næring og fysisk aktivitet, er energinivået vårt gjerne nært knyttet til hvordan vi har det med oss selv.

 

I en periode hvor du kan føle at vintermørket tapper deg for energi er det hensiktsmessig å sette av tid til lystbetonte aktiviteter. Enten det er å stelle med plantene i huset, baking, tegning eller å spille brettspill bør du sette av tid til dette selv om du «egentlig ikke har tid».

Å ta en spasertur med en underholdende podcast på øret kan gjøre underverker for humøret, og løse opp i en ensformig hverdag.

Les også: Topp ti norske podcaster til gåturen

Gjør ting du føler gir deg energi. Vær med folk som får deg i godt humør, hør på musikk som gjør deg glad og bruk farger. Du kjenner best hva som kan påvirke ditt humør.

 

Foto: Istock

Kilder: Helsedirektoratets rapport om D-vitamin, Legehåndboka om D-vitaminmangel

C-APROM/NO/NYP/0020

Publisert januar 10, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *