Dette gjør 14 dager stillesitting med kroppen

Bente Klarlund Pedersen og Christine Ottestad i Friskere viten
Studien ble kalt «14 dager all inclusive på Mallorca» og ga oppsiktsvekkende resultater. Men fysisk aktivitet er bare en av brikkene for god helse og et langt liv.

Hva er viktig for en god helse? Vi er alle enige om at det er sunt å ta seg en ferie, men hvordan du tilbringer feriedagene har mye å si for hvordan kroppen har det når vi kommer tilbake. Det viser en studie fra Danmark utført av forskere fra Center for Sund Aldring og Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet.

Forskningsleder, lege og forfatter Bente Klarlund Pedersen forteller at de fikk en gruppe unge, friske menn til å endre livsstil for en kortere periode:

– De ville vanligvis gått 10.000 skritt, og skulle nå være dovne. De tok bilen i situasjoner hvor de vanligvis ville gått eller tok heisen istedenfor trappen. De skulle altså fortsette å gå på jobb, men redusere det daglige antallet skritt til 1000-2000, sier hun.

De kalte studien «14 dager all inclusive på Mallorca», og sammenlignet den plutselige stillesittingen med det å dra til Syden og legge seg på en solseng hvor man får alt servert.

Resultatet var slående:

– De tapte seg i kondisjon, mistet muskelmasse og fettmengden økte. Ved bruk av bodyscanner observerte vi at det også var en økning av det farlige fettet som legger seg rundt de indre organene. Det er dette fettet som gir kronisk betennelse i kroppen, sier Klarlund Pedersen.

– Vi ga dem også sukkerholdig drikke, og etter kun 14 dager viste dette seg som en diabetestilstand i prøvene vi tok, sier Klarlund Pedersen.

 

Disse mistet mest muskelmasse

Så mye som 1/3 av muskelstyrken forsvant, og jo mer muskelmasse man i utgangspunktet hadde, desto mer mistet man. Dette resultatet vil også være gjeldende ved andre omstendigheter som gjør at man plutselig må sitte stille, som for eksempel ved en skade.

Videre viste en sammenlikning mellom unge og eldre menn, at de unge mistet mer muskelmasse enn de eldre. Bente Klarlund Pedersen omtalte eksperimentet videre da hun var gjest i podcasten Friskere Viten.

 

Hør mer: – At kaffe er usunt er en myte, du kan  drikke så mye kaffe du vil! Hør resten av den oppløftende samtalen mellom legen, mentaltreneren og den kliniske ernæringsfysiologen her

 

Fellesskapsfølelsen kan holde oss friske

Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen og mentaltrener Christine Ottestad gjestet også podcasten.

Å være på ferie betyr for mange å tilbringe tid med venner og familie, noe som også skaper en følelse av tilhørighet og fellesskap. Det å dyrke oss-kulturen fremfor jeg-kulturen kan være viktig for en god helse, sier mentaltrener Christine Ottestad.

– Vi stiller store krav til oss selv og det å være vellykket. Samtidig ser vi at de kulturene hvor folk blir gamle og stadig er sunne og spreke, dyrker fellesskapet fremfor seg selv.

Fra et klinisk ernæringsfysiologisk ståsted er det også anbefalt å ikke legge igjen de gode vanene hjemme når man drar på tur.

– Det er lov å ta seg en ferie og kose seg, men det utelukker ikke å beholde de gode vanene. Det ene trenger ikke utelukke det andre, sier Andresen.

Hør mer: Ungdommelige menneskers hemmeligheter avsløres i denne podcastepisoden av Friskere Viten om hvordan man kan leve seg yngre

 

Kilder:

  1. https://nhi.no/trening/aktivitet-og-helse/fysisk-aktivitet-og-helse/hvor-fort-mister-vi-muskelstyrke-om-vi-sitter-i-ro/ 

 

ID-nummer: NO-NYPL-2300023

Publisert april 14, 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *