Dame med et smilefjes av solkrem på skulderen

Lite kunnskap om solkrem og D-vitamin

Kosthold/ernæring, Vitaminer/mineraler | 19. juni 2015

Visste du at kroppen ikke produserer D-vitamin når man beskytter huden med solkrem? Hele 67 prosent av alle nordmenn er ikke klar over det, ifølge en fersk undersøkelse. 

Våren har vært våt og rekordkjølig mange steder i Norge. Nå ser vinterbleke nordmenn frem til en forhåpentlig solrik sommerferie og late dager, enten det er i Syden, på hytta eller rett og slett hjemme i hagen. Uansett, fellesnevneren for sommeren er SOL!

Bruk solkrem! Når bar hud utsettes for sol, er det viktig å bruke solkrem. Det vet de fleste. Solens ultrafiolette stråler (UV-stråler) er den viktigste årsaken til hudkreft og føflekkreft i Norge. Derfor anbefales det å bruke rikelige mengder og minst faktor 15 for å unngå solforbrenning og redusere risikoen for disse krefttypene.

Solkrem og D-vitamin. D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normale muskelfunksjoner. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Kroppen produserer dessuten D-vitamin når du er ute i solen, men dette gjelder først og fremst i sommermånedene. Men visste du at kroppen ikke produserer D-vitamin når du bruker solkrem?

Hvor mye D-vitamin som produseres i kroppen avhenger av hvor sterk sollysets UVB-stråling er. UVB-stråling er den ene av de to typene ultrafiolett stråling som finnes i sollys. Den andre typen kalles UVA.

Solkrem filtrerer vekk en del av UV-strålingen, enten med det kjemiske filteret som trenger inn i huden og suger opp strålingen, eller det fysiske filteret som legger seg som et hvitaktig lag på huden og reflekterer strålingen. Når UVB-strålene ikke slipper igjennom til huden ved bruk av anbefalt høy faktor, produserer altså ikke kroppen D-vitaminer.

Lite kunnskap. En fersk *undersøkelse som Norstat har utført for Nycoplus blant nordmenn over 18 år, viser at hele 67 prosent av de spurte ikke vet at solkrem hindrer kroppens produksjon av D-vitamin. 27 prosent svarte at de verken vet at kroppen produserer D-vitamin gjennom sollys eller at solkrem hindrer produksjonen av dette viktige vitaminet.

Flaske med apotekets tran fra Nycoplus
5 ML ER NOK: Om du tar 5 ml Nycoplus Apotekets Tran daglig, sikrer du deg ditt behov for D-vitamin.

40 prosent svarte at de vet at kroppen produserer D-vitamin gjennom sollys, men ikke at solkrem også «beskytter» mot D-vitamin. 30 prosent svarte at de vet begge deler, og kvinner (34 prosent) hadde mer kunnskap om dette enn menn (26 prosent).

Tallene viser også at kunnskapen om at kroppen ikke produserer D-vitamin ved bruk av solkrem, er dårligst på Vestlandet (74 prosent) og minst dårlig på Østlandet (60 prosent). Om vi ser på aldersgrupper, er kunnskapen dårligst blant de under 30 år (74 prosent) og minst dårlig blant de mellom 30 og 39 år (62 prosent).

Åse Andresen, som er klinisk ernæringsfysiolog og fagsjef for Nycoplus, synes det er bekymringsverdig at mange ikke er klar over at de kan trenge tilskudd av D-vitamin, også om sommeren.

– Det er stort potensial for forbedring i hele befolkningen når det gjelder inntaket av D-vitamin, enten fra kosten eller gjennom tilskudd, sier hun.

Kilder til D-vitamin. Heldigvis kan man få i seg de viktige D-vitaminene på andre måter. Fet fisk, som makrell, ørret, laks, ansjos og sild, samt fiskerogn og fiskelever, inneholder rikelig med D-vitamin.

I Norge er også margarin, smør og noen melketyper tilsatt D-vitamin. Norkost 3-undersøkelsen viser at en gjennomsnittlig nordmann ikke får i seg nok D-vitamin fra kosten.

D-vitamin og tran. Tran er et godt alternativ for å sikre deg ditt daglige inntaket av D-vitamin, som for eksempel Nycoplus Apotekets Tran.

Liker du ikke tran og ønsker tilskudd av D-vitamin? Da kan du for eksempel innta D-vitamin i tablettform, som Nycoplus D3-vitamin i 10 mcg eller 20 mcg. Alle disse produktene finner du eksklusivt på apoteket.

* Undersøkelsen ble besvart av et vektet landsrepresentativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år på webbussen (CAWI) til Norstat mellom 12. og 19. mai 2015. 504 respondenter ble spurt.

 

Foto: Colourbox/Nycoplus.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *