Litchi – eksotisk og full av C-vitamin

Frukt og grønt | 28. april 2015

Litchi, også kalt kjærlighetsfrukt, har vært dyrket i Kina i over 2000 år. Denne eksotiske frukten smaker søtt og godt, og i tillegg er den rik på C-vitamin.

Litchi er et tropisk, eviggrønt frukttre som blir opp mot 15-20 meter høyt, og finnes hovedsakelig i Sør-Kina, India, nord i Vietnam, Indonesia og på Filippinene. Frukten vokser på treet i klaser på 20-30 stk., og den er en oval steinfrukt på størrelse med en valnøtt; 3-4 cm lang og cirka 3 cm i diameter.

Kjærlighetsfrukt. Utsiden av litchi er dekket av et rødrosa eller rødbrunt, knudrete skall, som er enkelt å fjerne – enten for hånd eller med en kniv.

Innsiden består av et lag søtt, saftig og halvgjennomsiktig hvitt fruktkjøtt som kan minne litt om druer. I kjernen finner du et enkelt og blankt nøttelignende frø som er brunt, og den skal ikke spises.

Litchi har vært dyrket i Kina i over 2000 år, og kalles også for kinesiske nøtter eller kjærlighetsfrukt. Sistnevnte navn har den fått fordi den visstnok skal ha positiv innvirkning på kjærlighetslivet.

FRISKT OG SUNT: Litchi egner seg godt i en frisk smoothie eller juice, gjerne sammen med melon eller andre søte frukter.
FRISKT OG SUNT: Litchi egner seg godt i en frisk smoothie eller juice, gjerne sammen med melon eller andre søte frukter.

Rik på C-vitamin. Litchi inneholder mye C-vitamin. C-vitamin har positiv innvirkning på mange funksjoner i kroppen, blant annet nervesystemet, immunforsvaret og kroppens opptak av jern.

C-vitamin reduserer også trøtthet og slapphet, samt bidrar til et sunt bindevev. Vitaminet er med på å danne kollagen, som er bindevevets viktigste protein.Bindevevet holder sammen kroppens vev og organer. Litchi inneholder for øvrig også en del kobber, samt noe jern, fosfor, B-vitaminer og kostfiber.

Ikke for kjølig. Nyt denne eksotiske frukten som den er, eller bruk den i en salat eller sammen med is eller krem. Litchi passer også godt i juicer og smoothies. Den holder seg best ved 4-8 grader, og holdbarheten er forholdsvis kort. Pass på at den ikke lagres for kjølig, for da kan den få kuldeskader.

I butikken skal du se etter litchi som er fast og har et knudrete skall, med dyprød til brun farge. Ikke velg litchi som har sprekker i skallet, sorte flekker eller er myk.

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *