Laks i sovepose – sunn turmat

Uncategorized | 22. april 2016

Enten du skal på tur i skogen eller i fjellet, er laks i sovepose (hvetetortilla) perfekt turmat. Denne retten smaker godt, er enkel å tilberede og inneholder mange viktige vitaminer og mineraler. Her får du oppskriften.

Om du skal ut på tur, enten det er i skogen eller fjellet, er det alltid hyggelig å ha med seg litt turmat. Det er ikke så enkelt å finne på nye og spennende matretter til turen hver gang, men denne oppskriften på laks i sovepose (altså hvetetortilla), er både spennende, velsmakende og næringsrik.

Laks er sunt. I denne retten er laksefilet naturligvis den sentrale ingrediensen. Laks, og fisk generelt, er en god kilde til mange viktige næringsstoffer som er nødvendig for kroppen, som omega-3, D-vitamin, selen og jod. Man bør spise fisk til middag to til tre ganger i uken, ifølge Helsedirektoratets anbefalinger.

D-vitamin er nødvendig for oppbygging og vedlikehold av skjelett og tenner, samt vedlikehold av normal muskelfunksjon. D-vitamin bidrar også til normalt immunforsvar og øker opptaket av kalsium.

Selen bidrar blant annet til å opprettholde normalt hår og normale negler, samt beskytter cellene mot oksidativt stress og bidrar til både immunforsvarets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon.

Jod bidrar til normal energiomsetning, nervesystemets og skjoldbruskkjertelens normale funksjon, samt opprettholdelse av normal hud. Særlig gravide og ammende bør være påpasselige med få i seg nok jod.

Omega-3 er viktig for at kroppen skal fungere optimalt, og er spesielt viktig for å opprettholde normal hjertefunksjon.

Inneholder også grønnsaker. Denne retten inneholder også grønnsaker som blomkål og brokkoli. Blomkål er rik på både C-vitamin og B-vitaminet folat.

C-vitamin bidrar til et sunt bindevev, immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet. Dessuten øker C-vitamin opptaket av jern i kroppen.

Folat forebygger ryggmargsbrokk, og ifølge Folkehelseinstituttet kan det halvere risikoen for at fostre får denne medfødte utviklingsforstyrrelsen. Folat bidrar også til immunforsvarets normale funksjon, samt å redusere trøtthet og slapphet.

Brokkoli inneholder mange vitaminer og mineraler, men er spesielt rik på C-vitamin og K-vitamin. K-vitamin bidrar først og fremst til normal blodlevring, at blodet størkner eller koagulerer – altså K for «Koaguleringsvitamin». Dette vitaminet bidrar også til vedlikehold av et normalt skjelett, fordi det virker inn på bentettheten.

Laks
NÆRINGSRIK: Laks er en god kilde til mange viktige næringsstoffer, som omega-3, D-vitamin, selen og jod.

Her er oppskriften på laks i sovepose

Dette trenger du til to porsjoner:

4 stk frisk sjampinjong

½ stk blomkål

6 stk små bunter brokkoli

300 g laksefilet

4 dl hurtigris

2 dl lettrømme

3 ss pesto

4 stk hvetetortilla

Slik gjør du:

Skjær sopp i båter; blomkål og brokkoli i buketter. Fres sopp, blomkål og brokkoli i en panne.

Legg laksefilet i pannen og brun lett på begge sider, cirka 3-4 minutter. Du kan også dele laksen i mindre biter og frese dem sammen med grønnsakene.

Kok opp ris, og lag pestorømme av rømme og pesto som du rører sammen.

Varm hvetetortillaene og legg den ene i bunnen på tallerkenen. Ha i alt fyllet og legg den andre hvetetortillaen på toppen som en sovepose.

Denne retten tar mellom 20 og 40 minutter å lage, og den er middels vanskelig.

Oppskrift og hovedbildet er hentet fra melk.no.

Bildet i teksten: Colourbox.

 

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *