Lag ditt eget hjemmegym

Uncategorized | 2. desember 2015

Sliter du med å få tid til å trene? Er du lei av overfylte treningssentre, svette apparater og dunkende treningsmusikk? Prøv heller å lage et treningsrom hjemme hos deg selv!

Å trene på et treningssenter passer ikke for alle. Det kan være lang reisevei og lange køer ved styrkeapparatene eller tredemøllene. Eller kanskje du ikke trives så godt med folk som ikke tørker svetten av apparatene etter bruk? Kanskje du synes det er stressende å bli beglodd av andre som trener, eller du liker ikke musikken som dundrer ut av høyttalerne?

Fortvil ikke, det finnes andre muligheter enn å være medlem på et treningssenter. Stadig flere velger nemlig å lage sitt eget hjemmegym. Det gjør treningen 100 prosent fleksibel og kan spare deg for både tid og frustrasjon, og på sikt også penger.

Her får du noen nyttige tips som kan hjelpe deg på veien til et eget hjemmegym:

Har du plass?

Det første du må tenke på når du skal lage et hjemmegym, er å sjekke om du har plass til utstyret. Vi nordmenn har generelt sett store boliger, og mange har rom som kan egne seg til et hjemmegym – for eksempel en kjellerstue, et loftsrom, et fraflyttet barnerom eller et «roterom». Avhengig av hvor mye utstyr du føler at du har behov for, trenger du sannsynligvis ikke så stor plass for å lage et velfungerende hjemmegym.

Invester riktig!

Det å lage seg et eget hjemmegym krever naturligvis investering. Men om du regner ut hvor mye du «kaster bort» på å være medlem («støttemedlem») av et treningssenter, kan det godt hende investeringen lønner seg over tid. Det handler om forskjellen på å leie og eie, akkurat som i boligmarkedet.

Den største feilen mange gjør, er å kjøpe seg et multiapparat. Det vil si et stort apparat der man kan trene flere styrkeøvelser. Det tar stor plass, det er veldig dyrt og det begrenser alternativene for å trene effektivt.

Kardioapparater

Avhengig av hvilket mål du har med treningen, bør du investere i et kardioapparat. Altså en apparat der du får opp pulsen og forbrenner energi. Det kan være en tredemølle, elipsemaskin, en ergometersykkel, en romaskin eller en stepmaskin.

Prisene på disse har gått kraftig ned de siste årene, og det er verken uvanlig eller umulig å ha dette hjemme. Trenger du et kardioapparat kun til oppvarming, klarer du deg med rimeligere modeller. Ønsker du å bruke disse i litt lengre tid i løpet av en treningsøkt, bør du investere i litt mer solide varianter.

Manualer og vektstang

Ved å investere i noen manualer, en vektstang og noen vektskiver, får du utført utrolig mange styrkeøvelser. Tyngden på manualene og vektskivene kjøper du etter behov, slik at du har nok til å få gjennomført en skikkelig styrkeøkt. En justerbar treningsbenk, gjerne med stativ til å holde vekststangen på plass, er også en smart investering.

MANUALER: Å kjøpe inn noen manualer til hjemmegymet ditt, kan vise seg å være en nyttig investering.

Øvrig utstyr

En stang som kan festes i taket eller på veggen til å gjøre kroppshevinger, chin-ups eller pull-ups, kan også passe i et hjemmegym. Det finnes til og med en slik du kan feste i dørkarmen, som dermed ikke medfører skader på vegg eller tak. Slynger kan også være et godt kjøp til hjemmegymet. Det kan være nyttig for å skape variasjon, og vil ikke minst være nyttig for å øke vanskelighetsgraden på en del øvelser.

Slyngetrening er særlig effektivt for å trene opp stabiliserende muskulatur. Om du så kjøper inn en treningsmatte, en treningsball, et lite musikkanlegg, kanskje en TV og et speil eller to, er hjemmegymet klart til bruk. Det skal være hyggelig å trene, så et lyst og fint rom, gjerne med vindu, er å foretrekke.

Tren sammen

Husk at kroppen ikke «ser» hvor du trener eller hvilket utstyr du trener med. Dermed kan du oppnå minst like gode resultater hjemme som på hvilket som helst treningssenter. Fysisk aktivitet er godt for deg uansett! Bare husk å planlegge slik at alt utstyret får plass.

Om du er uerfaren med treningsutstyr, er det lurt å gjøre god research før du starter. Sjekk om du finner noen øvelser som er tilpasset ditt utstyr på internett, eller få hjelp av en som kan dette. Det finnes masse treningsvideoer på nettet som er tilpasset alle mulige treningsbehov.

Et hjemmegym er også en super mulighet for at flere i familien kan trene sammen, eller eventuelt bruke hjemmegymet på tur. Dessuten kan du jo invitere naboen, så kan dere trene sammen. Kanskje han eller hun også er interessert i å spleise på utstyret?

Til slutt: Sett deg noen mål og bruk treningsrommet flittig; da kan investeringen vise seg å være gull verdt.

Lykke til med hjemmegymet!

Foto: Colourbox.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *