Kremet soppsuppe med B-vitaminer

Uncategorized | 21. september 2015

Når høsten kommer snikende med kjølig og fuktig vær, er det godt å kose seg med en varm suppe. Sjekk denne oppskriften på kremet soppsuppe – velsmakende og rik på B-vitaminer.

Nå om høsten blir kveldene fort mørke og kalde, og ruskeværet kommer snikende for å forberede oss på en lang vinter. Samtidig betyr høsten at det er soppsesong, og vi nordmenn går nærmest i flokk i skog og mark for å sanke kantareller og andre spiselige sopper.

Ettertraktet kantarell. En velsmakende soppsuppe er ypperlig å varme seg med om høsten, og råvarene kan du finne i skogen. I denne suppen benyttes kantareller eller en blanding av ulike matsopper. Kantarellen er svært ettertraktet av både soppelskere og kokker, både på grunn av sin fantastiske smak og sin vakre oransje farge. Kantarellen vokser vilt over det meste av Norge, og er vanlig å finne i skogsområder med mye mose.

Rik på B-vitaminer. De fleste spiser såpass lite sopp at det ikke har så mye å si for det totale næringsinntaket, men relativt sett er sopp en god kilde til B-vitaminer, spesielt riboflavin (B2) og niacin (B3), samt mineralet kobber. Sopp er også kalorifattig og bærekraftig mat.

Riboflavin bidrar til normal energiomsetning, nervesystemets normale funksjon og normal omsetning av jern. Dette vitaminet bidrar også til å opprettholde normale slimhinner, normale røde blodlegemer, normal hud og normalt syn, samt å redusere trøtthet og slapphet.

Niacin bidrar til å opprettholde normal hud og normale slimhinner, samt normal energiomsetning og nervesystemets normale funksjon.

Kobber på sin side er viktig for blant annet immunforsvarets og nervesystemets normale funksjon, samt normal energiomsetning og å opprettholde normalt bindevev.

Kremet soppsuppe

Denne suppen tar mellom 20 og 40 minutter å lage.

Dette trenger du til fire porsjoner:

350 g kantarell eller en blanding av forskjellige matsopper

4 stk sjalottløk

40 g smør

8 dl hønsebuljong (utblandet)

1 dl matfløte

1 dl crème fraîche original, 35 %

1 stk eggeplomme

1 ss maisstivelse (maizena)

salt

pepper

Slik gjør du:

Børst soppen ren og kutt den i små biter. Husk at sopp ikke skal skylles før bruk.

Rens løken og kutt den i små biter. Smelt smøret i en stor kjele og tilsett oppkuttet løk og sopp. Krydre med salt og pepper. La det surre under omrøring til soppen og løken er gylden, cirka åtte minutter.

Tilsett hønsebuljong i gryten og la det hele småkoke i ytterlige ti minutter.

Tilsett fløten. Rør crème fraîche, eggeplomme og maisstivelse sammen og pisk det inn i suppen.

Varm suppen til like under kokepunktet og smak til med salt og pepper.

Oppskrift og bilde er hentet fra Opplysningskontoret for meieriprodukter.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *