Kransekuler og Vegansk julefestival

Kosthold/ernæring | 23. november 2016

Til helgen arrangeres Vegansk julefestival på Chateau Neuf i Oslo. I den anledning deler festivalsjef Thomas H. Olsen, «Veganmannen», oppskriften på sin veganske julefavoritt: Kransekuler.

Vegansk julefestival er et arrangement for alle som er opptatt av god mat, etiske julegaver og god julestemning. I år arrangeres festivalen på Chateau Neuf i Oslo lørdag 26. november og søndag 27. november.

Populær festival. Vegansk julefestival ble arrangert for første gang i fjor, og initiativtaker Thomas H. Olsen, også kjent som «Veganmannen», var overveldet av responsen.

– Jeg vet jo at vegansk mat har blitt mer og mer populært, men da jeg så den lange køen utenfor inngangen til festivalen i fjor, skjønte jeg at det var en suksess, sier han til Nycoplus.no.

Festivalsjefen håper på like stor suksess i år.

– Jeg håper mange vil ta turen for å bli inspirert og for å oppleve noe helt annet enn det de er vant med på et tradisjonelt julemarked. Maten er kjempegod, julegavene er flotte og etiske, og det er noe for hele familien, sier han.

Olsen forteller at han er veldig glad i julen, og at han spiser ganske tradisjonell vegansk mat på julaften.

– Jeg lager alltid min egen oppskrift på nøttestek med soyaribbe, hasselbackpoteter, brun saus, masse tyttebærsyltetøy, ovnsbakte grønnsaker, Janes vegisterkaker og selvfølgelig riskrem med jordbær til dessert. Julaften feirer jeg alltid med mamma, pappa, mine søstre Camilla og Heidi, Camillas mann Ruell og min lille nevø Leander på fire år, forteller han.

GOD STEMNING: Festivalsjef Thomas H. Olsen sammen med julenisse Sally fra Vegan Norway på fjorårets festival. Foto: Ane Magnussen.

Nycoplus er på plass. Under helgens festival vil det også bli delt ut informasjon om det populære kosttilskuddet Nycoplus Vegetabilsk Omega-3. Dette er et hundre prosent vegetabilsk omega-3-tilskudd som er spesielt rettet mot vegetarianere og veganere, samt de som er opptatt av bærekraftighet.

Kransekuler. I anledning julen deler Olsen en av sine favoritt-juleoppskrifter med leserne av Nycoplus.no. Her snakker vi om ren julekos, og ikke akkurat hverdagskost. Men som du sikkert har hørt før: Det viktigste er ikke hva du spiser mellom jul og nyttår, men mellom nyttår og jul. Det er lov å kose seg en gang i blant.

– Disse små, deilige julekulene er som en fest i munnen. De er på ingen måte sunne, men det er jo tross alt snart jul, sier Olsen.

Likevel, denne oppskriften inneholder 300 gram mandler – og mandler er svært næringsrike. De inneholder mye fett, men dette fettet er i stor grad umettet. Det vil si sunt fett som Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser mer av fremfor mettet fett.

Mandler inneholder også mye protein, noe som gjør det til en viktig proteinkilde for særlig vegetarianere og veganere. Mandler er dessuten fiberrike, og kostfiber er viktig for fordøyelsen.

Mandler er også en god kilde til flere vitaminer og mineraler, blant annet E-vitamin, flere B-vitaminer, magnesium, mangan og kalsium.

PENT OG GODT: Legg kransekulene på et glass, så kan du ha dem stående på bordet når du får gjester.

Slik lager du kransekuler

Dette trenger du:

300 gram mandler

80 gram hvetemel

2 dl soyafløte

500 gram melis

300 gram melkefri sjokolade

Slik gjør du:

Kvern mandlene i en foodprosessor. Varm så opp soyafløte og mel i en kjele på lav varme. Rør hele tiden så det ikke brenner seg fast. Når det ser ut som en marsipandeig, er den klar.

Bland røren i en bolle sammen med mandlene. Bland så i melisen til slutt til du får en fin deig.

Til slutt ruller du boller og dypper dem i smeltet sjokolade. Du kan dyppe hele, halve eller spise kulene som de er.

Oppskriften med tilhørende bilder er hentet fra Thomas H. Olsens blogg Veganmannen.

Hovedbildet: Veganmannen/Orhan Kurecevic.

NO/NYP/1216/0136

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *