Hvilke vitaminer og næringsstoffer er viktige når du er gravid?

Under graviditeten er det mange kvinner som er spesielt oppmerksomme på kostholdet sitt og prøver å sikre at de får i seg nok næringsstoffer som barnet trenger i livmoren.

Det er ikke overraskende at mange blir ekstra opptatt av kostholdet sitt når de har blitt gravide.
Men visste du at du også kan støtte babyens ernæringsmessige behov både før og etter graviditeten også?

Viktige næringsstoffer under graviditeten

Gravide kvinner blir ofte bombardert med kostholdsråd fra alle kanter – alt fra bestemødre til perifere kollegaer. Det kan være vanskelig å finne ut hvilke anbefalinger som skal følges og hvilke du kan se bort fra. Men når det gjelder næringsstoffer både for deg og barnet, er det rimelig å si at det er enighet blant ekspertene.

 

Les også: Dette bør du spise og drikke som gravid

Kosttilskudd for mamma i eske på kjøkkenbenk
Nycoplus Gravid sikrer at du får i deg det du trenger av vitaminer og mineraler under svangerskapet.

 

Folsyre er viktig for gravide

Folsyre, eller B9-vitamin, er én av åtte vannløselige B-vitaminer. Den spiller en viktig rolle i forebygging av nevralrørsdefekter som fører til fødselsdefekter hos fosteret. Folsyre finnes i grove kornprodukter, frukt og grønnsaker, spesielt bladgrønnsaker, brokkoli, grønnkål, spinat og rosenkål, men det kan være vanskelig å få i seg nok gjennom kostholdet.

Risikoen for å føde barn med nevralrørdefekter er svært liten, men det er enkelt å redusere risikoen for dette ved å ta et kosttilskudd med folsyre. Helsedirektoratet anbefaler at du får i deg 400 μg folsyre fra du planlegger å bli gravid til 12 uker inn i svangerskapet.

Kalsium er viktig hele livet

Kalsium er viktig for skjelettet – både for deg og det ufødte barnet ditt. Hvis du får i deg tre porsjoner med melk eller meieriprodukter per dag er du dekket. Ellers anbefales et tilskudd med kalsium hver dag gjennom hele graviditeten.

D-vitamin + kalsium= bra

Vitamin D er viktig for kalsiumopptaket og spiller en viktig rolle i utviklingen av babyens skjelett. Det bidrar også til immunsystemets normale funksjon og vedlikehold av tennene. Derfor er det så viktig å sørge for at du får i deg nok gjennom hele graviditeten.

Kroppen produserer D-vitamin fra direkte sollys på huden når du er utendørs på sommeren, men i vinterhalvåret i Norge er ikke solstrålene sterke nok. D-vitamin kan også fås ved å spise fet fisk, men selv da kan det være vanskelig å få i seg nok.

De fleste er avhengige av D-vitamintilskudd for å opprettholde riktig nivå.

Det anbefales å ta 10 μg D-vitamin daglig gjennom hele året når du er gravid og ammer hvis du ikke får nok fra kostholdet og oppholder deg lite utendørs på sommeren. Dersom du er normalt utendørs på sommeren, holder det med tilskudd i vinterhalvåret.

D-vitamin samlet i miljø
Du finner flere ulike styrker og varianter av vitamin D produkter på apotek.

 

Ta jerngrep 

Mange kvinner har allerede lave jernlagre før de blir gravide, og under graviditeten øker jernbehovet. Jern bidrar til normal produksjon av røde blodceller og hemoglobin. Gode jernkilder inkluderer rødt kjøtt, bønner, nøtter og tørket frukt, men det er vanskelig å få den anbefalte mengden bare fra kostholdet. Helsedirektoratet gir følgende råd om jerntilskudd i svangerskapet (2018):

  • Serumferritin over 70 mg/L: Jerntilskudd ikke nødvendig
  • Serumferritin: 30-70 mg/L: 40 mg jern per dag fra uke 18 til 20 og ut svangerskapet
  • Serumferritin under 30 mg/L: 60 mg jern per dag fra uke 18 til 20 og ut svangerskapet

Hvis det ikke har blitt tatt en blodprøve som anbefalt, anbefales alle gravide tilskudd av 40 mg jern per dag fra uke 18-20 og ut svangerskapet.

Nycoplus Jern med ulik styrke kjøpes på apotek

Omega-3 (DHA/EPA)

Omega-3-fettsyrene DHA (dokosaheksaensyre) og EPA (eikosapentaensyre) er langkjedede fettsyrer som hovedsakelig finnes i fet fisk. EPA og DHA bidrar til normal hjertefunksjon*, mens DHA bidrar til å opprettholde normal hjernefunksjon og normalt syn**. DHA spiller en rolle i den normale utviklingen av hjernen og øynene hos fostre og spedbarn.***

Fettsyrene DHA og EPA finnes i fet fisk, som laks og ørret, men det kan være vanskelig å få i seg nok gjennom kostholdet, spesielt hvis du er veganer eller ikke liker fisk. Anbefalt daglig inntak tilsvarer å spise minst 200 gram fet fisk i uken.  Hvis du føler at du ikke når anbefalt nivå, kan du ta et omega-3-tilskudd.

Omega-3-tilskudd finnes i en rekke ulike varianter og produkter
Den oppgraderte versjonen av Nycoplus Omega-3 Multi inneholder jern.

Ja til jod

Jod er også viktig for fosterets normale utvikling. Det bidrar til den normale produksjonen av skjoldbruskkjertelhormoner som vil øke under graviditeten. Jod finnes i melk og meieriprodukter, og mager sjøfisk som torsk.

Anbefalinger for deg som er gravid, ammer eller forventer å bli gravid 

  • Folsyre: Kvinner som ønsker å bli gravide og kvinner i de første 12 ukene av svangerskapet: Daglig tilskudd på 400 μg folsyre.
  • D-vitamin: Gravide kvinner bør ha et daglig tilskudd på 10 ug D-vitamin under graviditeten dersom hun får i seg lite fra kostholdet og er lite eksponsert for.
  • Jern: Gravide kvinner bør ta  jerntilskudd basert på målt jernlagernivå.
  • Kalsium: Gravide og ammende kvinner bør ta kalsiumtilskudd daglig gjennom hele svangerskapet hvis de ikke drikker melk eller spiser melkeprodukter, eventuelt en halv liter beriket plantedrikk.

Vanlige spørsmål

Hva er det viktigste vitaminet under graviditeten?

Folsyre, eller B9-vitamin, er et viktig vitamin, ikke bare under graviditeten, men også før man blir gravid. Det spiller en viktig rolle i forebygging av nevralrørsdefekter som fører til fødselsdefekter hos fosteret. Det anbefales å ta 400 µg folsyre fra du planlegger å bli gravid til 12 uker inn i graviditeten.

Kan du ta kosttilskudd når du er gravid?

Et sunt og variert kosthold under graviditeten bidrar til at du får i deg de fleste vitaminene og mineralene du trenger. Det anbefales imidlertid å ta visse kosttilskudd både under graviditeten og hvis det er en mulighet for at du kan bli gravid.

Hvilke kosttilskudd bør jeg ta under graviditeten?

Det anbefales å ta 400 µg folsyre fra du planlegger å bli gravid inntil 12 uker inn i graviditeten. D-vitamintilskudd under graviditeten gjelder for de fleste og jern basert på målt ferritinnivå (jernlager) anbefales. Hvis du ikke får i deg minst tre porsjoner  melk eller meieriprodukter daglig, eventuelt beriket plantedrikk, anbefales kalsiumtilskudd daglig gjennom hele graviditeten.

*Den fordelaktige effekten oppnås med et daglig inntak av 250 mg EPA og DHA.

**Den fordelaktige effekten oppnås ved et daglig inntak av 250 mg DHA.

***Den gunstige effekten hos gravide og ammende oppnås ved et daglig inntak av totalt 200 mg DHA, i tillegg til det anbefalte inntaket på 250 mg EPA og DHA.

 

Les også mer om:  Barn kan ha nytte av et tilskudd. Les mer om når det kan bli aktuelt her.

Publisert august 15, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *