Vitaminene huden og håret ditt trenger

Kvinne grer håret
Det sies at skjønnhet kommer innenfra, og dersom du er opptatt av hud og hår må du sørge for å sikre inntaket av de rette B-vitaminene. Denne guiden svarer på hvordan du oppnår det.

Vi bruker enorme summer på skjønnhetsprodukter for hud og hår som lover de mest utrolige resultater. Selvsagt er det ting man kan gjøre for å ivareta et flott ytre, som pleiende hudpleierutiner og forsiktighet rundt hårbørsting når håret er vått. Men når du virkelig vil sørge godt for hud og hår er det viktig å huske at det meste påvirkes av det du fyller kroppen med, og flere av vitaminene har viktige funksjoner som påvirker huden og hårets kvalitet.

Les også: Gjør du dette med maten før du spiser den? Det kan redusere vitamininnholdet i den.

B-vitaminene produseres ikke i kroppen og derfor gjelder den velkjente leksa for å dekke behovet gjennom kostholdet: Vi må spise sunt og variert.

 

Bilde av en boks med b-kompleks på et bord, med fire piller liggende ved siden av.
Skjønnhetsprodukter kan ikke konkurrere med skjønnheten som kommer innenfra. Nycoplus B-Kompleks Ekstra sterk dekker kroppens behov for vitaminer som er essensielle for huden og håret. Produktet kjøpes på apotek.

 

Det finnes 8 ulike B-vitaminer, som alle har ulike funksjoner i kroppens sammenkoblede system. For deg som er opptatt av detaljene rundt de dokumentere egenskapene i de ulike B-vitaminene, har vi laget en oversiktlig liste.

Den korte fasiten er for øvrig denne: Flere av B-vitaminene spiller på flere ulike måter en viktig rolle for huden og håret.

 

Her er noen av egenskapene i et utvalg av B-vitaminer:

  • Pyridoksin (vitamin B6) bidrar til kroppens evne til energiomsetning, altså hvordan kroppen utnytter energien i maten vi spiser. Det har også oppgaver i forbindelse med omsetning av protein. Du får det i deg ved å spise kjøtt, fisk, sammalt mel og poteter.
  • Vitamin B12 bidrar blant annet til normal energiomsetning og kroppens evne til å utnytte energien i maten vi spiser, og reduserer også tretthet og utmattelse. Dette vitaminet fins bare i animalske matvarer, og må derfor tilføyes som gjennom tilskudd for veganere og vegetarianere som får i seg lite egg og melkeprodukter.
  • Tiamin (B1) er viktig i energiomsetningen av karbohydrater, fett og protein. Tiamin finnes blant annet i korn, kjøtt, melk og poteter1.
  • Riboflavin (B2) er viktig for normal hud. Det finnes i mange matvarer, men mest i proteinrike som melk, ost, kjøtt og belgfrukter.
  • Biotin (B7) bidrar til å opprettholde normalt hud og hår. Dette finnes i kjøtt, melk, eggeplommer, sammalt mel og grønnsaker.
  • Niacin er et B-vitamin som bidrar til å opprettholde normal hud. Det finnes i kjøtt, fisk og sammalt mel.

 

Les også: Folat er et B-vitamin som er viktig for dem som tenker på å få barn, men også for dem som er opptatt av trening

 

Det kan være nyttig å vite at flere av B-vitaminenes funksjoner er avhengig av hverandre, og derfor er det viktig å sørge for tilstrekkelig inntak av dem alle for å oppnå ønsket funksjon. Dette kan du sikre ved å velge tilskuddet som inneholder dem alle.

Vitamin B er et vannløselig vitamin som betyr at det som er overflødig skilles ut i urinen. Det er derfor liten fare for at man får i seg for mye gjennom kostholdet ved siden av et tilskudd. Nycoplus B-Kompleks Ekstra sterk fyller på der det trengs, og ingenting mer.

 

Kilder:

  1. Legehåndboka om vannløselige vitaminer
  2. EFSA-godkjente påstander

Publisert september 20, 2022

4 kommentarer

  1. min hud er rød finner ikke fram. hvilken kosttilskud eventuelt urter kan hjelpe før å får gløden. våre snill

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *