Unngå brudd på glattisen

Såler med godt grep, staver eller brodder kan sikre deg seier i kampen mot vinterføre. I tillegg til å forhindre knall og fall, bør vi også forebygge brudd ved å gi kroppen det den trenger for å bygge et sterkt skjelett.

Når det er glatt ute er det travelt hos legevakten. På de aller verste dagene, når veiene er belagt med underkjølt vann, kan det smarteste være å holde seg innendørs, eller gjøre turen ut som kort som mulig. Å få en bruddskade er både smertefullt og upraktisk, så det gjelder å være forsiktig.

 

Knokkelstyrken blir nedsatt med alderen, og spesielt kvinner etter overgangsalderen er i risikogruppen for benskjørhet. Dette fordi man etter overgangsalderen produserer mindre østrogen, og kalsiumomsetningen i kroppen endres. Derfor er det viktig å komme ulykken i forkjøpet og forebygge med tilstrekkelig kalsium og trening før man når overgangsalderen.

 

Les også: I ungdomsårene er det ekstra viktig å sørge for vitamin D, kalsium og fysisk aktivitet som styrker skjelettet – her får du alt du trenger å vite

 

Det er nemlig med bein som det er med muskler – hvis du bruker de mye, så blir de sterkere. Ved fysisk aktivitet, som turgåing, vil du altså kunne styrke skjelettet.

  

Overgangsalderen øker faren

Benmassen og styrken i den avtar med årene. Etter 50-årsalderen mister både kvinner og menn i gjennomsnitt en halv til én prosent benmasse i året. Når eggstokkene slutter å produsere østrogen ved overgangsalderen, fører det til økt bentap. Det igjen fører til større risiko for benskjørhet, og allerede kort tid etter overgangsalderen får flere kvinner underarmsbrudd. Så mange som hver tredje norske kvinne etter overgangsalderen har osteoporose, og dermed en større risiko for brudd.

 

Svært mange trenger dette vitaminet

Vitamin D bidrar til å redusere risikoen for å falle, som er forbundet med ustøhet og muskelsvekkelse. Fall er en risikofaktor for benbrudd hos menn og kvinner som er 60 år eller eldre. En av grunnene til dette er at D-vitamin er viktig for opptak av kalsium i kroppen, og et tilstrekkelig inntak av det som kalles «solskinnsvitaminet» er derfor også essensielt for å forebygge mot fall og brudd.

 

Les også: Noen vitaminer og mineraler er det gjennomgående av nordmenn får i seg for lite av – sjekk om det kan gjelde deg

 

Som oftest er det kostholdet vårt som avgjør om man får i seg nok av de ulike vitaminene og mineralene, og slik er det også med kalsium og vitamin D. I maten vi spiser her i Norge er melk og andre meieriprodukter den viktigste kilden til kalsium. Grønne bladgrønnsaker, mandler, frukt, bønner, linser, sesamfrø med skall og nøtter er også gode kalsiumkilder.

 

Så var det D-vitamin, som er viktig også for immunforsvaret vårt. Er du mye ute i sola, tar tran, er flink til å spise fisk og berikede matvarer, kan det hende du får nok, men en fersk norsk rapport viser at svært mange trenger tilskudd av solskinnsvitaminet. For selv med et variert kosthold kan det være utfordrende å få i seg D-vitamin på grunn av det mørke vinterhalvåret vi har i Skandinavia.

 

Kom problemene i forkjøpet

Om en, to eller tre av påstandene under gjelder for deg, bør du vurdere å benytte deg av et tilskudd for å dekke behovet for D-vitamin:

  • Jeg spiser ikke 150-200 gram fisk 2-3 ganger i uken.
  • Jeg tilbringer ikke minst 15-20 minutter ukentlig i sola i sommerhalvåret.
  • Jeg får ikke i meg berikede melkeprodukter eller plantebaserte melkeerstatninger daglig.

Når det gjelder kalsium, anbefaler Helsedirektoratet tre porsjoner melk- eller melkeprodukter daglig. Hvis du ikke greier dette, bør du vurdere et kalsiumtilskudd.

Calcium/kalsium i ulik styrke og sammensetning
Nycoplus sine kalsiumprodukter kommer i ulike styrker og sammensetninger. Spør gjerne på apotek for å få anbefaling om hvilket produkt som passer for deg.

 

Hvis du er blant dem som både trenger kalsium og vitamin D og liker å tenke fremover, kan Nycoplus Calcium + Vitamin D3 være nyttig. Kalsium og vitamin D bidrar nemlig til å begrense tap av benmineral. Lav benmineraltetthet er en risikofaktor for benbrudd som følge av benskjørhet (osteoporose). Da kan man fokusere på å spise sunt og variert i en travel hverdag, samtidig som du vet at noen essensielle behov er dekket.

Nycoplus Calcium + Vitamin D3 bidrar til å begrense tap av benmineral hos kvinner etter overgangsalderen. Den gunstige effekten oppnås ved et daglig inntak på minst 1200 mg kalsium og 20 µg vitamin D fra alle kilder, og gjelder for kvinner over 50 år. Tilskuddet fås kjøpt kun på apotek.

For eldre over 75 år kan Nycoplus Caligran Forte* med smak av spearmint være forebyggende og også fungere som behandling av kalsiummangel, samtidig som kroppens behov for vitamin D dekkes. Dette legemidlet kjøpes på apotek.

 

Les også: Visste du at en stor andel av D-vitaminet forsvinner under matlaging? Her får du tre viktige ting du kanskje ikke var klar over når det kom til «solskinnsvitaminet»

 

 

* Nycoplus Calcigran Forte (kalsium, vitamin D3) er et reseptfritt legemiddel. Voksne over 18 år: Tilleggsbehandling ved beinskjørhet (osteoporose) etter at diagnosen er stilt av lege og behandlingen følges opp med regelmessig kontroll. Eldre over 75 år: Forebygging og behandling av kalsiummangel ved samtidig behov for vitamin D-tilskudd. 1 tyggetablett 2 ganger daglig. Skal ikke brukes til barn og ungdom under 18 år. Skal ikke brukes ved nedsatt nyrefunksjon eller nyrestein. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

 

Foto: Shutterstock

Kilder: Legehåndboka om beinbrudd, Matvaretabellen, Helsedirektoratet om behov for tiltak for å bedre D-vitaminstatus i befolkningen

NO/NYP/0420/0078

Publisert september 6, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *