Tre viktige ting du kanskje ikke visste om D-vitamin

Kvinne på tur i skogen. Sola skinner gjennom trærne i bakgrunnen
At vitamin D i seg selv er viktig vet kanskje de fleste, men du vet kanskje ikke hvorfor det er så mange som ikke får i seg nok – verken i Norge eller resten av verden.

Noen har kanskje hørt at D-vitamin er særlig viktig for oss som bor i Norge, men for lite D-vitamin i kroppen er faktisk den vanligste ernæringsmangelen på verdensbasis – både for barn og voksne. Faktisk er det beregnet at så mange som en milliard mennesker på planeten har lave D-vitamin-verdier.

Dette i seg selv kan være en grunn til å ta behovet på alvor, men for de fleste av oss er det logisk at hvis vi også forstår hvorfor noe er viktig, og ikke bare hva, så kan det bli enklere å ha et fokus på det hverdagen.

 

Tre grunner til å sikre inntaket av D-vitamin

Tilførsel av vitaminer er nødvendig for livsviktige kjemiske reaksjoner i kroppen, og vitaminene har ulik oppbygging, funksjon og virkning.

D-vitamin har et kompleks sett av virkninger. Her kan du finne ut mer om hvorfor fokuset ditt bør være på akkurat dette vitaminet om høsten og vinteren.

 

1. Det øker opptaket av andre viktige næringsstoffer

Faktisk er det slik at uten D-vitamin vil bare 10-15 prosent av kalsium i kosten og omkring 60 prosent av fosforet bli absorbert.

Kalsium er en viktig byggestein i skjelettet, hvor det bidrar til både vekst og vedlikehold. Kalsium er også viktig for normal funksjon av en rekke celler i kroppen, blant annet nerveceller og muskelceller.

Fosfor er et grunnstoff som er viktig for alt liv. Det finnes i både benvev og som arvestoffet i DNAet vårt, og er også viktig for energiomsetning i kroppen.

Dersom man går lenge med for lite D-vitamin i kroppen kan det gå ut over beinvevet, og utvikle seg ytterligere dersom man ikke øker tilførselen.

 

2. Lite opptak gjennom solstråler på vinteren

Solen er en av våre viktigste kilder til D-vitamin, og tilfører kroppen mye mer enn det som tilføres gjennom kosten. For å dekke kroppens behov gjennom soleksponering i sommerhalvåret, må solstrålene treffe direkte på huden i 5-10 minutter opptil to til tre ganger i uken. Da skal ansikt, hender og armer være eksponert, og det bør skje midt på dagen.

Hudtypen spiller en vesentlig rolle for soleksponering. Melanin, som er hudens brune pigmenter, forhindrer prosessene som skaper D-vitamin i kroppen, på samme måte som klær.

I vinterhalvåret er det langt færre timer med dagslys. Solmengden i Skandinavia er for liten til å fungere tilstrekkelig i perioden oktober til april. Da kan det være nyttig å benytte seg av noen feriedager i varmere strøk, å skru opp inntaket av vitamin-D-rike matvarer eller dekke behovet gjennom et kosttilskudd.

 

3. Vitaminer som forsvinner under matlagingen

Mange ønsker å få dekket behovet for vitaminer og mineraler gjennom kostholdet, og i de fleste tilfeller er det helt uproblematisk. D-vitamin er i kategorien fettløselige vitaminer og finnes i en rekke matvarer.

Fet fisk, som laks og ørret, inneholder rikelig vitamin D, samt at en rekke meieriprodukter er tilsatt vitaminet. Det samme gjelder alternative meieriprodukter, som yoghurt og smør laget av soya. Fullkorn, frukt og grønt er derimot ikke en kilde til D-vitamin.

Les også: Beriket mat gir deg ikke alltid det du trenger

Det kanskje ikke alle vet er at vitamininnholdet i kosten forringes ved bearbeiding, tilberedning og lagring av matvarer. Fettløselige vitaminer, som vitamin D, reagerer med varme, kulde, oksygen og lys. Derfor kan faktisk dette vitaminet tape seg 40-50 prosent under matlagingen. Det betyr at det kan være en utfordring å vite om man faktisk får i seg tilstrekkelig gjennom kostholdet.

 

 

En hendig løsning når annet ikke strekker til

D-vitamin er altså nødvendig for en rekke viktige funksjoner for kroppen. Selv om et sunt og allsidig kosthold er tilstrekkelig for å dekke de fleste vitaminer og mineraler, gjelder ikke dette D-vitamin. I tillegg er det mange i Norge som er utsatt for lave D-vitamin-lagre i kroppen på grunn av lite sol. Derfor anbefales et daglig tilskudd på 10 µg i vinterhalvåret.

Nycoplus D3 10 µg kjøpes reseptfritt på apotek og dekker dagsbehovet for de fleste frem til 75 års alderen.

D-vitamin kosttilskudd fra Nycoplus
Dette produktet er fritt for gelatin, gluten, laktose og sitrus.

 

Kilder: Legehandboka.no, Snl.no, Sml.no
Foto: Shutterstock
NO/NYP/1119/0142

Publisert desember 19, 2022

19 kommentarer

    1. Hei Aud. For kosttilskudd er maksgrensen satt til 350 mg per døgndose for personer over 18 år. Dette er i henhold til Kosttilskuddforskriften. Nycoplus Magnesium inneholder 350 mg. Inntak over dette kan føre til løs mage, så vi anbefaler ikke å kombinere ulike magnesiumprodukter. Hilsen Åse

    2. Hei Aud. Etter råd fra min nevrolog så står jeg fast på 900 mg magnesium i døgnet. Dette pga plager med kramper, men jeg har MS. Du bør kanskje høre med legen din først. Det viktigste er å se hva et kosttilskudd inneholder. D-vitamin er fettløselig og lagres i kroppen så ved en evt vektreduksjon vil dette frigis og kan gjøre slik at du får for høye nivåer, men du tåler å ha D-vitamin nivå fra 50 til 150. De med MS bør ligge på 100 i alle fall. Du finner dette ut ved blodprøve. Magnesium er vannløselig så der tisser man ut overskuddet, men kan få diaré, det har ikke jeg vært plaget med, ikke på grunn av magnesium i alle fall. Så vær obs på kosttilskudd som inneholder forskjellige vitaminer og mineraler for noe bør man ikke få for mye av. Jeg bruker Collett sin magnesium 2 stk og 1 Trippel magnesium av samme merket og B-vitamin fra Collett. Får tak i dette på dagligvaren så da syntes jeg det ble enklere.

  1. Hei
    Jeg har brukt Nycoplus i D3 20 ug, 800 IE
    En stk. Pr dag i flere år.
    Det hjelper meg for stive ledd.
    Jeg er en aktiv 74 åring og er ofte ute i skog og mark, samt en fjelltopp i ny og ne.
    Jeg leste i et innlegg at man skal benytte D vitaminer fram til ca. 75 års alderen. Kommer til å fortsette med dette
    hvis det ikke et skadelig for kroppen.
    Kåre

    1. Hei Kåre. I artikkelen skriver vi om Nycoplus 10 µg, ikke 20 µg. Helsedirektoratet anbefaler 10 µg D-vitamin frem til 75 års-alderen, deretter 20 µg etter 75 år, så da er du allerede godt dekket. Det er altså dobbelt behov etter 75 år. Hilsen Åse

      1. 400IU er altfor lavt. Forskning som gikk fra 2011 til 2017 i Ohio i USA konkluderte med at doser opp til 50000IU er sikkert. Selv tar jeg 5000-10000 pr dag. Mitt D-vitamin nivå ligger på ca 95ng/ml og det er midt på skalaen. En dag i Solen tilsvarer ca 25000IU.
        Norske helsemyndigheter bør oppdatere anbefalt D-vitamin dosene. Undersøkelse fra Israel viste at ingen med høyt D-Vitamin nivå ble innlagt for Covid. Hvorfor ble aldri viktigheten av D-Vitamin nevnt av FHI og helse myndighetene som forebygging av alvorlig sykdom?
        Lenke til undersøkelsen fra Ohio.
        https://youtu.be/E3_t-EQIy0s?si=NOgISGWfLA2-Ykq1

  2. Hei og takk for en interessant artikkel om D-vitamin.

    Når jeg leser informasjon om vitamin D, er det en del fakta som aldri blir tatt med:

    – Anbefalingen om 10 mikrogram D-vitamin gjelder bare beinhelse. Det eksisterer ingen offisiell anbefaling som gjelder D-vitamin og f.eks. immunforsvaret.

    – Offisiell definisjon av øvre trygge grense (UL) for daglig inntak av vitamin D i Norge er 100 mikrogram.

    – Offisiell øvre grense for daglig D-vitamininntak uten observerte negative helseeffekter (NOAEL) i Norge er 250 mikrogram.

    Alt dette er rene fakta. Hvorfor blir det aldri delt med publikum?

    Hilsen John

  3. Jeg har mye muskelsmerter, og vil gjerne prøve D-vitamin. Tar en multivitamintablett hver dag, men den inneholder kun 2,5 mikrogram D3. Er blitt anbefalt av en venn å daglig ta en kapsel med 80 mikrogram D3. Har du noen kommentar til dette? Med et foreløpig takk 🙂
    vennlig hilsen Liv Hilmen

    1. Hei! Det normale dagsbehovet for vitamin D er på 10 µg frem til 75-årsalderen og 20 µg etter det. 2,5 µg dekker derfor ikke dagsbehovet ditt. Da er du avhengig av å få resten fra kostholdet eller sollys på sommeren. Dersom du mistenker at muskelsmertene dine er relatert til lavt nivå av vitamin D i kroppen, bør du ta en blodprøve. Dersom du har fine verdier, vil det sannsynligvis ha lite å si om du tar en høyere dose D-vitamin utover normalt dagsbehov. Det er likevel ikke farlig å prøve 80 µg hvis du vil teste det i en periode. Den øvre trygge grensen for daglig inntak er på 100 µg daglig. Vennlig hilsen Åse

  4. Hei. Spørsmål. D-vitamin er som kjent ikke et vanlig vitamin men et Secosteroid.
    Altså et hormon som styrer gener.
    Det er kjent at mange ulike virus har tilpasset seg evolusjon gjennom å blokkere VDR. Bla. gjelder dette antageligvis SarsCov2 viruset. Det er mye forskning som tyder på at vit-D tilskudd kan være farlig for de med patologisk blokkering av vdr, det kan føre til autoimunesykdommer og kreft.
    Hva tenker dere om dette?
    Er mye forskning på dette begge veier.
    Er vell mye som tyder på at man skal forsiktig med vit D..,

    1. Hei og takk for spennende innspill, Mads. Det er helt klart at man ikke må få i seg verken for mye eller for lite D-vitamin. Vi forholder oss til de oppdaterte nye nordiske ernæringsanbefalingene som kom forrige uke, der den øvre trygge grensen for daglig inntak er 100 µg (4000 IE) for voksne. Vennlig hilsen klinisk ernæringsfysiolog Åse

  5. Takk for en god opplysende artikkel om D vitamin.
    Jeg tar en D vitamin tablett om morgenen, men nå leste jeg også at etter fylte 75 år så kan du doble dosen👍

  6. Her var et ikke noe nytt fot min del, faktisk overrasket over at mange folk kan så lite om kosthold jeg er på ingen måte fanatisk eller helse frik, går med 10 røyk om dagen, og ei flaske vin i helgene. Så er jeg littegrann forfengelig, psoriasis er noe dritt, så jeg benytter sommerhalvåret til å kjede meg i hengekøya. Og jeg spiser mye feit fisk og tran er et must. Dry er ikke så vanskelig å få det til hvis man setter seg inn i basic kunnskap.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *