Slik virker mineralene i kroppen din

Kvinne sitter med kaffekoppen og leser på ipaden
Et kosthold bestående av mye bearbeidet mat kan på sikt føre til at du ikke får i deg tilstrekkelig med essensielle næringsstoffer, som jern og magnesium. Finn ut hva som er typiske plager knyttet til lave mineralnivåer.

Mineraler dannes ikke i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Kroppen trenger relativt mye av mineralstoffer som kalium, kalsium og fosfat, mens sporstoffer som jern, selen og sink trengs i mindre mengder.

 

Les også: Sjekk hvilken vitaminer og mineraler som er bra for hud og hår

 

Mange har et avslappet forhold til mat i det daglige, hvilket kan være bra. Men kan det føre til at vi havner i noen mønstre som blir for like? Dette kan det være lurt å ta stilling til ved jevne mellomrom. Det gjelder særlig hvis du vet at dere ofte rullerer mellom de samme middagsrettene og sjeldent varierer, at pålegget på skiven ofte blir det samme og kjøleskapet stort sett ser likt ut fra uke til uke. Da kan dette være et bra tidspunkt å ta en vurdering for å forsikre at alle behov dekkes.

 

Dette gjelder særlig hvis du har opplevd noen av disse plagene:

 

1. Du opplever nedstemthet

Det kan være mange grunner til at psyken kan være skjør eller får seg en knekk iblant, men mye tyder på at magnesium spiller en rolle for psykologisk funksjon og at det bidrar til nervesystemets normale funksjon. Om du ønsker å øke inntaket av magnesium, er blant annet belgfrukter som nøtter, frø og mandler spesielt rike på mineralet.

 

Les også: Uansett om du trener litt eller mye – sørg for å få i deg nok magnesium

 

2. Du har problemer knyttet til musklene

Magnesium har mange viktige oppgaver i kroppen, deriblant å bidra til normal muskelfunksjon. Kalsium bidrar også til normal muskelfunksjon, og er i tillegg viktig for å bygge et sterkt skjelett. Derfor er kalsium spesielt viktig for barn og unge i vekst. Magnesium finnes blant annet i kornvarer, erter, bønner, banan og mandler, mens meieriprodukter, grønne bladgrønnsaker samt belgfrukter som bønner, linser og kikerter er gode kilder til kalsium.

 

3. Du er slapp og sliten

Da kan det hende du får i deg for lite magnesium eller jern, som begge bidrar til å redusere tretthet og utmattelse i tillegg til å bidra til å opprettholde normal energiomsetning. I kostholdet vårt er hovedkildene til magnesium grove kornvarer, frukt, bær, juice og grønnsaker.

 

Les også: Dette kan være tegnene på at barnet ditt trenger jern

 

Norske kostholdsundersøkelser viser at inntaket av jern var under anbefalt nivå hos 8. klassinger og jenter i 4. klasse. Når det kommer til jern, har kvinner i fertil alder et økt behov sammenlignet med alle andre, og 15 % av kvinner i denne alderen har for lite jern i kroppen. Det samme gjelder  1 av 10 norske ettåringer.  At barn og unge har nesten det samme behovet for jern som en voksen mann gjør dem også ekstra disponibel for å få i seg for lite – rett og slett fordi de spiser mindre enn en voksen. Gravide, blodgivere og spiralbrukere (unntatt hormonspiral) bør også være påpasselig med å få i seg nok jern.

 

Les også: Denne solgule smoothien er rik på jern

 

Gode jernkilder er kjøtt, egg, bønner, linser, nøtter, tørket frukt, havregryn i tillegg til jern-beriket korn og brød.

 

Sjekk om du bør vurdere et tilskudd

Det er fint å ha som mål å få dekket de viktigste vitaminene og mineralene som kroppen trenger gjennom kostholdet. Dersom du likevel vet at det blir noen enkle løsninger på travle dager, du sliter med å legge om kostholdet eller du simpelthen vil være sikker på at du får i deg det du trenger, kan et tilskudd strekke til akkurat der du har behov.

Nycoplus Multi sammen med smoothie og blåbær
Nycoplus Multi inneholder 13 vitaminer og 9 mineraler som kroppen trenger. Produktet kommer i ulike størrelser, og kjøpes på apotek.

 

Nycoplus Multi inneholder 13 vitaminer og 9 mineraler som sikrer et daglig inntak. Da kan du fokusere på å spise sunt samtidig som du vet at kroppen får det den trenger på dagene hvor du gjør et unntak. Produktet kjøpes kun på apotek, og finnes også i en spesialutviklet variant for barn, Nycoplus Multi Barn.

 

Multi for barn_miljø
Nycoplus Multi for barn sikrer inntak av viktige vitaminer og mineraler. Kjøpes på apotek.

 

 

Foto: Shutterstock

Kilder: Matvaretabellen, FHI sin kostholdsundersøkelse om barn og unge, Legehåndboka om jernmangelanemi

NO/NYP/0520/0082

Publisert mai 15, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *