Slik styrker du skjelettet

Det anslås at rundt 300 000 nordmenn har osteoporose, som gjør at Norge seiler inn på verdenstoppen i benskjørhet. Heldigvis er det fullt mulig å beskytte deg selv og familien fra å bli en del av statistikken. Les hva som må til!

Osteoporose betegnes av at skjelettet blir porøst og brekker lett. Sykdommen utvikler seg over tid, og ofte vet man ikke at man er benskjør før etter en runde eller tre på legevakten. For å unngå brudd og andre plager som følge av et svakt skjelett, er det viktig å vite hva det kommer av.

 

Lav D-vitamin-produksjon i nord

Undersøkelser viser at forekomsten av benbrudd øker jo lengre nord man kommer, noe mange setter i sammenheng med mindre eksponering for sollys, og dermed mindre produksjon av vitamin D i huden. Derfor er det ekstra viktig at vi i Norge er påpasselige med å få i oss nok D-vitamin på andre måter, særlig i mørketiden.

 

Superduoen D-vitamin og kalsium

En annen god grunn til å sikre inntaket av D-vitamin er at det bidrar til at kalsium tas opp i tarmen, noe som er helt essensielt for å kunne bygge et sterkt skjelett. Grunnlaget legges i barne- og ungdomsårene. Da har nemlig kroppen en helt egen evne til å lagre kalsium i beinmassen.

Med andre ord – har du barn eller ungdommer i hus, gjør du dem en kjempetjeneste ved å sikre at de får tilstrekkelig med de to næringsstoffene gjennom kostholdet, eller gjennom et godt tilskudd dersom det er behov for å spe på litt.

 

Kalsium er viktig for skjelettet og …

At kalsium er bra for skjelettet har du trolig hørt før, men visste du at det også er viktig for en rekke andre funksjoner i kroppen? Kalsium bidrar blant annet til normal energiomsetning, celledeling, muskelfunksjon og blodlevring, i tillegg bidrar mineralet til opprettholdelse av normale tenner og knokler.

 

Trenger man kalsium hele livet?

Svaret er JA! Mens kalsium, sammen med tilstrekkelig D-vitamin, er nødvendig for at barns bein skal vokse og utvikle seg normalt, bidrar det til å redusere tap av beinmineral når vi blir eldre. Risikoen for å bli benskjør er særlig knyttet til alder og arvelighet, særlig kvinner i overgangsalder er utsatte.

Når det er sagt, er det er helt normalt å tape beinmasse med alderen. Det gjør alle, uansett kjønn. For å sikre at vi ikke taper mer enn normalt, kan det imidlertid være lurt å ha litt ekstra oppmerksomhet rettet mot akkurat kalsium og vitamin D gjennom livets løp.

 

Vanlig å få i seg for lite kalsium og D-vitamin

I Norge er det vanlig å ha lave verdier D-vitamin, spesielt i vinterhalvåret. Eldre, sykehjemspasienter og personer med mørk hud er mer utsatt, mens tall fra Ungkost 3 viser at særlig barn og unge får for lite kalsium. Så mye som halvparten av 8. klasseguttene og hele 72 prosent av 8. klassejentene får i seg mindre enn det anbefalte inntaket på 900 mg. Har du ungdom i hus, og tviler på evnen til å spise variert og sunt? Kanskje en liten dytt i riktig retning kan være smart.

 

Slik sikrer du inntaket

En god tommelfingerregel er å få i seg tre porsjoner meieriprodukter daglig for å sikre inntaket av kalsium. Spesielt i mørketiden kan det for eksempel være lurt å drikke melk med tilsatt D-vitamin for å bøte på lav soleksponering og dermed lavere produksjon av D-vitamin i huden. Foruten sol er fet fisk en god kilde til D-vitamin.

Dersom du eller andre i familien ikke ser ut til å få dekket dagsbehovet, kan et tilskudd være nødvendig. For voksne over 18 år med benskjørhet eller eldre over 75 år med behov for forebygging og behandling av kalsium- og vitamin D-mangel, er Nycoplus Calcigran Forte et godt valg. For voksne og barn som ønsker å sikre inntaket, er Nycoplus Calcium m/vitamin D et trygt valg. Begge inneholder kalsium og D-vitamin, og er i tillegg gluten-, gelatin-, sitrus- og laktosefrie.

 

Nycoplus Calcium m/vitamin D fås kjøpt på apoteket og er et godt valg for både barn og voksne som ønsker å sikre inntaket av kalsium og D-vitamin.

 

Nycoplus Calcigran Forte (kalsiumkarbonat og vitamin D3). Tyggetablett 500mg/400IE: Voksne over 18 år: Tilleggsbehandling ved benskjørhet etter at diagnose er stilt av lege. Eldre enn 75 år: Forebygging og behandling av kalsiummangel ved samtidig behov for vitamin D-tilskudd. Dosering: 1 tablett 2 ganger daglig. Forsiktighetsregler: Rådfør deg med lege eller apotek dersom du samtidig behandles med andre legemidler, har nedsatt nyrefunksjon, er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:
NHI
UIO
FHI
Helsedirektoratet
Melk.no
Store medisinske leksikon

Publisert november 23, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.