Risikofaktorer for osteoporose

Voksen kvinne som har brukket armen
Osteoporose, eller benskjørhet, beskrives ofte som en «stille sykdom», ettersom man ikke oppdager den før den har fått utviklet seg over tid. Derfor er det ekstra viktig å forebygge, og ikke minst vite hva det kommer av.

Ifølge Folkehelseinstituttet er gradvis reduksjon i benmassen en del av aldringsprosessen. Osteoporose oppstår først når benmassen er redusert til et nivå under en definert grenseverdi og risikoen for brudd er betydelig høyere enn vanlig. Det hyppigste bruddet for mennesker med osteoporose er håndleddsbrudd, noe rundt 15 000 nordmenn opplever i løpet av året. Rundt 9 000 nordmenn brekker hoften, og mange opplever også sammenfallsbrudd i ryggvirvlene.

 

Vil du lære mer om typiske tegn på osteoporose? Hør podcastepisoden til Friskere Viten her.

 

Ungdom utsatt for for lite kalsium

Grunnlaget for et sterkt skjelett legges i barndomsårene. Da evner nemlig kroppen å lagre kalsium i benmassen. Kalsium bidrar til en rekke av kroppens funksjoner, blant annet opprettholdelse av normale tenner og knokler. Sammen med vitamin D, er kalsium også nødvendig for at barns skjelett skal vokse og utvikles normalt.

Derfor er det særlig viktig å passe på at barn og ungdom får i seg det anbefalte dagsinntaket av kalsium på 900 mg. Likevel viser tall fra Ungkost 3 at ungdom i 8. klasse ikke får i seg tilstrekkelige mengder av det viktige mineralet. Halvparten av guttene og over 70 prosent av jentene får i seg for lite.

 

Risikofaktorene som ikke kan påvirkes

Med alderen stiger også risikoen for å bli benskjør. Det samme gjelder for kvinner i overgangsalder, særlig dem som opplever tidlig menopause – altså før fylte 45 år. Etnisk tilhørighet spiller også en rolle, og der er det hvite europeiske og amerikanske kvinner som trekker det korteste strået.

At man er høy spiller også inn på risikobildet, noe også sykdommer i fordøyelseskanalen gjør.  Cøliaki og Crohns sykdom er begge eksempler på dette.

 

Dette kan du gjøre for å unngå osteoporose

Heldigvis finnes det også en rekke faktorer du selv kan påvirke, noe du med hell bør ta en nærmere titt på dersom du eller noen du er glad i allerede befinner seg i en av de nevnte gruppene:

 

  • Lav beintetthet: Voksne trenger 800 mg kalsium daglig, mens barn og unge trenger 900 mg kalsium daglig. For å sikre at tarmen tar opp kalsiumet, trenger barn og voksne 10 μg D-vitamin per dag, mens eldre trenger det dobbelte.
  • Fysisk inaktivitet: Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Blant annet osteoporose.
  • Lav vekt: Slanking og lav vekt kan ha sammenheng med feilernæring eller for lite av essensielle næringsstoffer, og bør derfor kun skje i samråd med lege og dersom det er nødvendig for å unngå plager og/eller sykdommer.
  • Kortisonbehandling: Tar du kortisontabletter daglig, reduseres bentettheten. Derfor bør det alltid ses på muligheten for nedtrapping og etter hvert full stopp av kortisonbehandling. Selvsagt i samråd med lege.
  • Røyking: Tynne, røykende kvinner har høy risiko for hoftebrudd. Generelt reduserer røyking beintettheten både for kvinner og menn, og kan med fordel sluttes med – også av andre årsaker, som forhøyet risiko for hjerte- og lungesykdommer.
  • Lite sol: Nordiske land har ligger på verdenstoppen i benskjørhet, noe som trolig har sammenheng med mørketid og lav omsetningen av D-vitamin i huden. For å sikre inntaket av D-vitamin, og dermed også opptaket av kalsium, i vinterhalvåret bør du få i deg D-vitamin på andre måter.

 

Kilder til D-vitamin og kalsium

Når det kommer til benskjørhet, er det altså en rekke faktorer du både kan og ikke kan påvirke selv. Noe av det viktigste du imidlertid kan gjøre for egen og familiemedlemmers benhelse, er å sikre et balansert og sunt kosthold, med særlig fokus på å dekke behovet for kalsium og D-vitamin. Det kan du gjøre ved å tilby rikelig med meieriprodukter og fet fisk.

Dersom du eller andre i familien ikke liker eller tåler de nevnte matvarene, kan det være nødvendig med et tilskudd for å sikre inntaket. For barn og voksne er Nycoplus Calcium m/vitamin D et godt tilskudd som inneholder begge næringsstoffene. Ved forebygging og behandling av kalsiummangel ved samtidig behov for vitamin D-tilskudd hos eldre over 75 år, er Nycoplus Calcigran Forte spearmintsmak et godt alternativ.

 

For barn og voksne er Nycoplus Calcium m/vitamin D et godt tilskudd som inneholder begge næringsstoffene. Fås kjøpt på apoteket.

 

 

Nycoplus Calcigran Forte (kalsiumkarbonat og vitamin D3). Tyggetablett 500mg/400IE: Voksne over 18 år: Tilleggsbehandling ved benskjørhet etter at diagnose er stilt av lege. Eldre enn 75 år: Forebygging og behandling av kalsiummangel ved samtidig behov for vitamin D-tilskudd. Dosering: 1 tablett 2 ganger daglig. Forsiktighetsregler: Rådfør deg med lege eller apotek dersom du samtidig behandles med andre legemidler, har nedsatt nyrefunksjon, er gravid eller ammer. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Kilder:
Helsenorge
FHI

Publisert november 23, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *