Når bør du sjekke poden for jernmangel?

Når bør du sjekke poden for jernmangel?
Tenåringen går fra å være aktiv og giret til å være sliten og tiltaksløs. Dette kan være symptomene på jernmangel som du bør være obs på.

Over en periode går tenåringen fra å være i full fart og fres til å være trøtt, sliten og mutt. Da er det lett å falle for fristelsen og lete internett rundt etter svar på hva det kan være, og plutselig finner du noe som stemmer med symptomene. Kan jernmangel være grunnen til at ungdommen ikke orker så mye lenger?

 

Dette er vanlige symptomer på jernmangel1:

  • Bleikhet
  • Slapphet
  • Nedsatt fysisk prestasjonsevnex
  • Irritabilitet
  • Hurtig puls
  • Svimmelhet
  • Hodepine
  • Kalde hender og føtter

Dersom man har jernmangel, betyr det at man har lav blodprosent, noe som er den vanligste årsaken til anemi hos tenåringer. Grunnene til at anemi oppstår kan være ulike og sammensatte, men dårlig eller lite variert kosthold er ikke uvanlig blant ungdommer.

 

Når bør du oppsøke lege

Dersom symptomene oppstår og vedvarer over en periode, eller du av andre grunner mistenker jernmangel, kan det være aktuelt med et legebesøk. Vanligvis vil det bli tatt en blodprøve, og man vil få spørsmål om kostholdet til tenåringen, om han eller hun er småspist eller lignende.

Samtidig som en diagnose stilles er det også et viktig poeng å finne årsaken til at ungdommen har utviklet mangel, og hvordan dette skal løses. Vanligvis behandles mangel med jerntilskudd, og formen blir som regel bedre i løpet av de kommende ukene. Jernlageret vil normaliseres innen fire måneder ved tilstrekkelig inntak, og deretter bør man sørge for mer jernrik mat i kostholdet, og/eller fortsette med et kosttilskudd med jern.

For barn i alderen 12 år og eldre med jernmangel eller tappede jernlager, er Nycoplus Ferro-Retard 100 mg et reseptfritt legemiddel tilgjengelig på apotek. Dette er en depottablett som frigir innholdet over lengre tid – og som dermed gjør at kroppen kan nyttiggjøre seg jernet bedre.

 

Nycoplus Ferro-Retard (jern(II)sulfat)

Voksne og barn over 12 år: Ved jernmangel og jernmangelanemi. Forebyggende mot jernmangel, f.eks. hos blodgivere. 1 depottablett morgen og/eller kveld. Skal svelges hel med vann. Må ikke inntas i liggende stilling. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

Nycoplus Ferro-Retard fås tak i på apotek.

 

Kilder: https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/pediatri/tilstander-og-sykdommer/ulike-sykdommer/jernmangelanemi-hos-barn/

Foto: Shutterstock og produktbilde

NO/NYP/0619/0080

Publisert september 26, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.