Når bør du sjekke om minstemann trenger påfyll av jern?

Barnet går fra å hoppe og sprette til å være sliten og tiltaksløst. Dette er tegnene du bør se etter ved mistanke om jernmangel.

Over en periode går minsten fra å være i full fart og fres til å være trøtt, sliten og mutt. Da er det lett å falle for fristelsen og lete internett rundt etter svar på hva det kan være, og plutselig finner du noe som stemmer med symptomene. Kan for lite jern gjennom maten være grunnen til at barnet ikke orker så mye lenger?

 

Les også: Ta sjekklisten på deres kosthold – slik får man i seg nok jern gjennom maten

 

Dette kan være tegn på for lite jern:

  • Bleikhet
  • Slapphet
  • Nedsatt fysisk prestasjonsevne
  • Hurtig puls
  • Kortpusthet
  • Svimmelhet
  • Hodepine
  • Kalde hender og føtter

En av grunnene til at barnet ikke har nok jern i kroppen, kan være at barnet vokser fort kombinert med et mangelfullt kosthold som ikke dekker kroppens behov. Særlig barn som er født prematurt eller har lav fødselsvekt bør følges opp for å sikres et tilstrekkelig inntak av jern – blant annet fordi dette er barn som vokser raskere enn andre barn.1

Melk inneholder lite jern. Barn som drikker mye melk og blir mette av dette, og derfor ikke spiser nok jernrik, fast føde, kan også være utsatt, samt tenåringer med dårlig eller lite variert kosthold.

 

Dette er tidspunktet dere bør oppsøke lege

Dersom ett eller flere av tegnene oppstår og vedvarer over en periode, eller du av andre grunner mistenker at slappheten kommer av for lite jern, kan det være aktuelt med et legebesøk. Vanligvis vil det bli tatt en blodprøve, og man vil få spørsmål om kostholdet til barnet, om det er småspist eller lignende.

Hvis det skulle vise seg at barnet har behov for jern, er det viktig å finne ut hvorfor barnet får i seg for lite og hvordan dette kan løses. Legen har ofte gode og konkrete tips og råd til hvordan dette kan gjøres, og en god start kan være å legge om kostholdet noe for å bedre situasjonen og hindre at tegnene kommer tilbake.

 

 

Kilde: Nhi.no

Foto: Shutterstock

NO/NYP/0819/0091

Publisert september 26, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *