Næringsstoffene som er viktige for hukommelsen

Har du blitt glemsk, tumlete eller rett og slett fortutlet? Dårlig hukommelse er vanlig, spesielt hos eldre, og kan knyttes til usunn livsstil. Slik holder du hjernen skarp lenge og vel.

Det er kanskje enkelt å ta for gitt, inntil man merker at hodet ikke fungerte helt som det pleide. Hjernen gjør en enorm viktig jobb, og er en forutsetning for all glede, tanker, opplevelser og alt som er betydningsfullt for oss. Og hva er vel et rikt liv med gode minner hvis de forsvinner fra oss?

En velfungerende hjerne er med andre ord en forutsetning for en god alderdom. Derfor er det viktig å ta ekstra godt vare på den mens vi ennå kan.

 

Slik tar du vare på hjernen

Hjernen, sammen med ryggmargen, utgjør sentralnervesystemet i kroppen og inneholder milliarder av nerveceller. Derfor er det kanskje ikke så rart at det kreves en viss sammensetning av næringsstoffer for at disse skal fungere optimalt.

Det er særlig to næringsstoffer som er viktig for den kognitive evnen:

1. Omega-3 – friskt hjerte, klart hode

Omega-3 har flere funksjoner i kroppen. Blant annet viser forskning en sammenheng mellom normal hjernefunksjon og den flerumettede fettsyren DHA *.

Fet fisk, som laks og ørret, er eksempel på naturlig gode kilder til omega-3. Helsedirektoratet anbefaler alle som ikke spiser minst 200 gram (tilsvarer en stor middagsporsjon) fet fisk ukentlig om å ta et tilskudd med omega-3.

Les også: Hjernetrim er også viktig for hukommelsen – her er helseappene du burde ha på mobilen

2. Jod – små, men viktige mengder

Jevnlig er jod på dagsordenen, og det med god grunn. Grunnstoffer spiller en viktig rolle for flere funksjoner i kroppen, blant annet normal kognitiv funksjon og nervesystemets funksjon. Helsemyndighetene har avdekket at det er et urovekkende lavt inntak hos enkelte grupper i befolkningen, og i 2016 ble det lagt frem en nasjonal rapport som tok for seg risikoen for jodmangel i Norge og forslag til akutte tiltak.

Vi trenger små mengder jod hver dag, men stoffet er ikke så enkelt å oppdrive naturlig i våre matkilder. Derfor er det viktig å spise tilstrekkelige mengder hvit fisk og flytende melkeprodukter, og det anbefales også et tilskudd av jod dersom inntaket via kostholdet er lavt.

Les også: Denne oppskriften på torsk med stekt ris er kanskje den mest smakfulle måten å få i seg jod

Én om dagen

Hvis du er usikker på om du får i deg det daglige behovet for omega-3 og jod kan Nycoplus Omega-3 Multi sørge for at du får i deg det du trenger. Dette er et komplett kosttilskudd med høykonsentrert omega-3, 9 vitaminer og viktige mineraler, som jod, jern og magnesium. Tilskuddet inneholder også vitamin D, som mange sliter med å få i seg nok av.

*Forutsetter daglig inntak av 250 mg DHA.

Omega-3 Multi dekker kroppens behov for omega-3 og jod, samt andre viktige vitaminer og mineraler.

Kilder: NEL: Norsk elektronisk legehåndbok, Store Medisinske Leksikon, NEL: Norsk elektronisk legehåndbok:, NIFES: Omega-3 fettsyrer, NEL: Norsk elektronisk legehåndbok:, Helsedirektoratet: Risiko for jodmangel i Norge

Foto: Scanpix

NO/NYP/0719/0083

Publisert september 10, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Jod

225 mcg - 100 tabletter

Kognitiv funksjon og nervesystem