Det har tidligere vært utfordrende å få tak i norsk D3-vitamin på apotek som ikke er utvunnet fra lanolin. Nå derimot finner du vitamin D3 som er utvinnet fra alger eller lav – helt uten animalske ingredienser. Dette er supert for deg som er veganer eller bare har preferanser rundt hvor ingrediensene i vitamin D-tilskudd kommer fra.

Les også: Dette må vegetarianere som trener passe på å få i seg
Ulikheter mellom vitamin D2 og D3
- Vitamin D2 (ergokalsiferol) utvinnes fra gjær eller sopp og vitamin D3 (kolekalsiferol) utvinnes som regel fra ullfett, også kjent som lanolin. Nå er det også mulig å utvinne vitamin D3 fra lav og alger. Disse to vitaminene har likevel noen vesentlige ulikheter. Vitamin D2 dannes nemlig under innvirkning på ultrafiolett lys i gjær og sopp fra forstadiet ergosterol og har betydelig mindre biologisk aktivitet enn D3. Derfor er vitamin D3 å foretrekke i kosttilskudd.
- Også Nordic Nutrition Recommendations (NNR) bekrefter lavere biologisk aktivitet hos vitamin D2 sammenlignet med vitamin D3.
- Verken European Food Safety Authority (EFSA), Nordic Nutrition Recommendation (NNR) eller Helsedirektoratet skiller mellom vitamin D2 og D3 i sine anbefalinger.
- NNR anbefaler at veganere tar et tilskudd av vitamin D hele året.
Les også: Lite sol? Slik får du nok vitamin D
Anbefales et tilskudd hele året
Den beste naturlige kilden til vitamin D får man ved å oppholde seg i solen, og la solstrålene treffe direkte på ubeskyttet hud. Dette er en utfordring i Norge på grunn av mange mørke måneder, samt at de færreste av oss er garantert en solrik sommer.
Derfor er vitamin D viktig
- Det er beregnet at 1 milliard mennesker på verdensbasis har lave D-vitaminverdier.
- En av vitamin D sine viktigste oppgaver er å bidra til normalt immunforsvar.
- Vitamin D vedlikeholder skjelett og tenner ved å øke kroppens opptak av kalsium.
- Vitaminet er også viktig for utvikling av barns bein i kroppen.
- Hvis man ikke har nok vitamin D i kroppen, kan man oppleve tretthet, svekket kraft, beinsmerter.
Fet fisk er gode kilder med et naturlig høyt innhold av vitamin D, men da veganere ikke spiser fisk vil ikke dette være et alternativ for dem. Noe D-vitamin kan man få i seg gjennom produkter som er tilsatt vitaminet, for eksempel soyadrikk eller -yoghurt. For de færreste vil dette være nok, og for de fleste vil det være et behov for tilførsel av vitamin D hele året, gjennom et tilskudd.
Les også: Derfor gir ikke beriket mat deg alt du trenger

Nycoplus Vegansk D3-Vitamin er et tilskudd man trygt kan ta daglig året gjennom, og produktet kommer i to styrker: Nycoplus Vegansk D3-Vitamin 10 µg (400 IE) og Nycoplus Vegansk D3-Vitamin 20 µg (800 IE).
Nycoplus Vegansk D3-Vitamin kan også kombineres med Nycoplus Vegetabilsk Omega-3. Dette er også et plantebasert tilskudd som inneholder næringsstoffer som er krevende å få i seg når man følger et vegansk kosthold.

Foto: Shutterstock
Kilder: Store norske leksikon, Drevon og Blomhoff, Mat og medisin, 7.utg 2019, Helsenorge, Rapport på de nordiske næringsstoffanbefalingene: Nordic Nutrition Recommendtations (NNR) 2012, Elektronisk legehåndbok
NO/NYP/1019/0131
2 kommentarer
Det jeg savner her, er opplysningen om hvilken opptakelighetsgrad dette produktet har i kroppen. Under eller over 50%?¿
Hei Vigdis. Det er ingen forskjell i opptak av kolekalsiferol (vitamin D3) fra tradisjonell lanolin (ullfett) og denne veganske kilden fra alger. Som du sikkert vet ligger dette på ca 80 %. Hilsen Åse