Lite sol? Slik får du nok vitamin D

I vinterhalvåret er vi avhengige av å dekke D-vitaminbehovet via tilskudd da undersøkelser viser at svært mange nordmenn ikke får i seg nok via kosten. Slik sikrer du inntaket.

D-vitamin er viktig for en rekke av kroppens prosesser, blant annet bidrar vitaminet til immunforsvarets normale funksjon. Når antall soltimer synker og D-vitaminlagrene tappes, er det derfor svært viktig å sørge for å få nok vitamin D via kosten.

Gode kilder er fet fisk, egg og D-vitaminberikede meieriprodukter, smør og margarin. Får du ikke i deg nok, anbefaler helsemyndighetene å ta et kosttilskudd for å sikre inntaket.

Her kan du kjøpe D-vitamin på nett

 

Vitamin D – hvor mye er nok?

I dag vet vi mer om konsekvensene av å ikke få nok vitamin D. Derfor økte Helsedirektorat for noen år siden anbefalingene fra 7,5 til 10 µg for barn og fra 10 til 20 µg for eldre.

Et kjapt regnestykke viser dog at det skal noe  til for å få dekket behovet gjennom kosten hver eneste dag.

 

Her er noen eksempler:

 • 130 g laks (én laksefilet) utgjør 13 µg
 • 3 glass beriket lettmelk (4,5 dl): 1,8 µg
  1 kokt egg: 2 µg
  90 g røkelaks (3 skiver): 6,8 µg
  Dette utgjør til sammen: 10,6 µg
 • 3 glass beriket lettmelk (4,5 dl): 1,8 µg
  15 g smør eller margarin (til tre brødskiver): 1,5 µg
  2 kokte egg: 4 µg
  100 gram makrell i tomat (til ca. 4 brødskiver): 3 µg
  Dette utgjør til sammen: 10,3 µg

 

Hvem trenger tilskudd av vitamin D?

Når man ser mengden som skal til for å komme opp i anbefalte inntak, kommer det kanskje ikke som en overraskelse at kostholdsundersøkelser viser at den gjennomsnittlige nordmann ikke får i seg nok vitamin D via kosten. Gravide, eldre, tenåringer, overvektige og enkelte minoritetskvinner, samt personer med lavt energiinntak eller lite variert kosthold er spesielt utsatte.

Tilhører du en av disse gruppene eller av andre grunner ikke inntar nevnte D-vitaminrike næringskilder, kan Nycoplus D3-vitamin hjelpe deg å sikre dagsbehovet.

Fem D-vitaminprodukter på en kjøkkenbenk.
Du finner flere ulike styrker og varianter av vitamin D produkter på apotek.

 

Kosttilskuddet er lett å svelge og inneholder hverken gelatin, laktose eller gluten. Én tablett daglig er nok til å fylle D-vitaminlagrene, selv når solen ikke skinner på oss her oppe i nord.

Les mer om Nycoplus D3-vitamin her.

 

Kilder: Melk.no, Helsenorge.no, Matvaretabellen.no

Foto: Shutterstock

Id: NO/NYP/1018/0097

Publisert desember 12, 2022

2 kommentarer

 1. Hei har brukt D vitamin i 20 år har ikke vært syk så troa mi stoler jeg på og ta dette.Anbefaler alle ta det som tilskudd med tran men mye rare svar.Kommer aldri til og slutte med D vitamin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *