Kosttilskudd kan sikre kalsiuminntaket

Spiser du tre porsjoner med meieriprodukter daglig? Er svaret nei, bør du antakelig supplere med tilskudd. Heldigvis finnes det som velsmakende tyggetablett for hele familien.

Kalsium er nødvendig for at barns skjelett skal vokse og utvikles normalt, men er også viktig å få tilstrekkelig av gjennom hele livet. I tillegg til å være viktig i barne- og ungdomsårene, bidrar mineralet nemlig også til normal blodlevring, energiomsetning, overføring av nervesignaler og muskelfunksjon, samt at fordøyelsesenzymene fungerer normalt. Med andre ord, en rekke av kroppens viktige prosesser avhenger av et tilstrekkelig inntak av kalsium hver dag.

Kalsium 500mg
Nycoplus Calcium 500 mg kan trygt kombineres med andre Nycoplus-produkter, og er en tyggetablett med smak av forfriskende appelsin. Kosttilskuddet kan tas av alle, fra 3 år og oppover, og inneholder hverken gluten, laktose eller animalske ingredienser.

 

Hvem trenger kalsium?

Svaret er altså veldig enkelt; alle uansett alder trenger kalsium for å ivareta et sterkt skjelett. I noen faser av livet anbefales imidlertid et høyere inntak.

Norske myndigheters anbefalinger for kalsium:

 • 6-11 måneder: 540 mg
 • 1-5 år: 600 mg
 • 6-9 år: 700 mg
 • 10-20 år: 900 mg
 • Fra 21 år: 800 mg
 • Gravide og ammende: 900 mg

Her kan du sjekke om du og familien får nok kalsium

 

Viktig å få nok kalsium hver dag

Kalsium dannes ikke i kroppen og er derfor helt nødvendig å tilføre via mat og drikke. I det norske kostholdet utgjør melk og meieriprodukter den viktigste kalsiumkilden. 

Det betyr at dersom du eller andre i familien ikke drikker melk eller spiser meieriprodukter, bør dere sørge for å spise nok av andre kalsiumkilder som grønne bladgrønnsaker, i tillegg til bønner, nøtter, sesamfrø med skall, sardiner med ben og beriket soyadrikk og lignende. Disse inneholder kalsium, men mindre mengder enn mange meieriprodukter, så her er det viktig å passe på å få i seg nok hver dag.

 

Et godt supplement

Er ikke nevnte ingredienser på lista over hverken din eller barnas favorittmat kan kosttilskudd være en super løsning. Husk også å få dekket dagsbehovet for D-vitamin. Vitamin D bidrar nemlig til normale kalsiumnivåer i blodet, og bidrar samtidig til normalt opptak/utnyttelse av kalsium.

Les også: Kalsium viktigere enn mange tror 

 

Kilder: Melk.no, Matvaretabellen.no
Foto: Shutterstock
NO/NYP/1018/0101

Publisert november 22, 2021

14 kommentarer

  1. Hei og takk for henvendelsen. Ja, for mye D-vitamin kan gjøre at kroppen tar opp for mye kalsium, som blant annet kan føre til nyresten. Det finnes øvre sikre grenser for daglig inntak av både kalsium og vitamin D, samt anbefalte maksgrenser for ulike aldersgrupper. Det er derfor viktig at anbefalt dosering på boksen følges, og at man unngår overdosering. For kalsium er maksgrensen 2500 mg daglig og for vitamin D 100 µg daglig fra 11 års alder, så det er imidlertid gode marginer. Vennlig hilsen Åse

  1. Hei! Anbefalingen ved osteoporose vil være avhengig av alder og inntak fra kostholdet, og gjøres i samråd med lege. Ofte gis det resept på opp til 1000 mg kalsium og 20 µg vitamin D. Vennlig hilsen Åse

  1. Hei Marit. Interaksjoner mellom næringsstoffer og legemidler kan være avhengig av mange faktorer, inkludert mengder/doser, underliggende sykdommer og type medisin. Vi har dessverre ikke lov til å gi medisinske råd og veiledning, og anbefaler derfor at du tar opp dette med legen din eller spør på apoteket. Vennlig hilsen Åse

 1. Bivirkninger av daglig inntak av 2 C 500 mg calsium grunnet kreft i skjoldbrukskjertelen. Plages en del av diaré i perioder. Tar også en del hjertemedisin etter flere operasjoner.

  1. Hei og takk for kommentaren din. Dersom du mistenker diaré relatert til et Nycoplus kalsiumprodukt ønsker vi å registrere saken anonymt som en bivirkning. Vi anbefaler også at du diskuterer dette og medisinene dine med legen din. Vennlig hilsen Åse

 2. Hei, har nylig fått allergi mot melk, egg, gluten og soya. Er nå helt i villrede ifh til om jeg får nok av bl.A kalsium. Synes all mat jeg tidligere har spist inneholder noe av dette!! Trenger råd om eventuelle tilskudd jeg kan ha behov for.

  1. Hei Bente! Ideelt sett anbefaler jeg deg en time hos en klinisk ernæringsfysiolog på ditt nærmeste sykehus for en gjennomgang av kostholdet ditt med individuelt tilpassede råd om kostholdsendringer og eventuelle tilskudd. Tilbudet er avhengig av hvor i landet du bor, men hør med legen som har diagnostisert matvareallergiene dine om du kan få en henvisning. Du kan også få en pekepinn ved å gjøre en analyse selv ved å skrive ned alt du spiser i løpet av en ukes tid i Kostholdsplanleggeren.no, et gratis kostholdsanalyseprogram der du kan sammenligne inntak med behov. Generelt sett kan jeg si at på et melkefritt kosthold kan det være utfordrende å få i seg nok kalsium og jod, spesielt dersom du ikke bruker melkefrie alternativer tilsatt kalsium og jod (jeg tror ikke det finnes en glutenfri havredrikk tilsatt begge disse mineralene). Glutenfrie alternativer til kornprodukter, hovedkilden til jern, kan være like gode som glutenholdige så lenge du velger grove varianter av for eksempel knekkebrød, brød og kornblandinger. Selv om egg inneholder mange næringsstoffer, inkludert vitamin D, er det normalt sett ikke en veldig stor del av kostholdet, så det bidrar med lite næring totalt sett. Det samme gjelder soya, som heller ikke er vanskelig erstatte med andre matvarer som bønner og nøtter. Med tilrettelegging av kostholdet er det fullt mulig å klare seg uten tilskudd med et kosthold uten melk, soya, egg og gluten, men det er imidlertid avhengig av at du erstatter det du ikke kan spise med gode alternativer. Unntak er vitamin D som de færreste får i seg nok av. Dersom du ønsker å sikre dagsbehovet av vitaminer og mineraler, kan en multivitaminmineral være lurt, men husk at disse ikke inneholder kalsium som da må tas i tillegg. Tilskudd erstatter heller ikke et sunt og variert kosthold. Lykke til! Vennlig hilsen Åse, klinisk ernæringsfysiolog

 3. Jeg har fått beskjed av legen at jeg har for høyt kalsium og bør redusere inntak av kalsium. Jeg vet lite om denne saken og trenger litt informasjon. Hva er det jeg spiser eller drikker som gir meg for høyt kalsium?

  1. Hei Sigrid

   Hovedkilden til kalsium i det norske kostholdet er melk og melkeprodukter, men kalsium finnes også blant annet i grønne bladgrønnsaker, mandler, sesamfrø med skall og småfisk som ansjos og sardiner der bena spises. Jeg anbefaler forøvrig at du sjekker matvaretabellen.no for mer informasjon om innhold av næringsstoffer i ulike matvarer. Du kan sortere etter innhold av næringsstoffer, men husk at det er per 100 gram, ikke per porsjon. Er du sikker på at det var høyt kalsium, ikke kalium? Det er nemlig ikke så vanlig at kalsium i blodet øker på grunn av et høyt inntak av kalsiumrike matvarer. Vanligvis er det andre årsaker til økt kalsium, for eksempel for høye nivåer av vitamin D. Jeg råder deg til å høre litt mer med legen din rundt beskjeden du har fått. Vennlig hilsen Åse

 4. Hei jeg har veldig mye, altså veldig mye artrose spesielt i nakke og skuldre. Altså diagnose polyartrose. Jeg lurer på om det da er skadelig for meg med kalsiumtilskudd. Kan det føre til mere kalk dannelse på skjelettet?

  1. Hei og takk for spørsmålet, Torill. Artrose («slitasjegikt») henspeiler først og fremst på at brusken blir nedslitt, ikke forkalkning. Selv om overdosering av kalsium eller vitamin D kan føre til forkalkninger i skjelettet, er ikke risikoen høyere ved artose enn for andre. I temaheftet til Norsk revmatikerforbund om artrose står det forøvrig litt om viktigheten av nok kalium fra kosten eller fra tilskudd: https://www.revmatiker.no/wp-content/uploads/2015/10/temahefte-artrose.pdf Jeg anbefaler deg å ta kontakt med fastlegen din dersom du har flere spørsmål rundt dette. Vennlig hilsen Åse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Relaterte produkter

Nycoplus

Calcium

500 mg - 100 tabletter

Normalt skjelett