Hvorfor er vitaminer viktige, og hvordan får du i deg nok?

Hvis vi får for lite vitaminer, kan vi bli svakere, miste energi og det kan oppstå andre negative helseeffekter. I motsatt fall kan for mye vitaminer også forårsake skade.

Vitaminer er essensielle næringsstoffer som kroppen din trenger for å fungere skikkelig. Riktig vitaminbalanse er viktig for å opprettholde god helse og velvære. Ettersom kroppen din ikke produserer disse næringsstoffene naturlig, må vi få dem gjennom maten vi spiser eller via tilskudd.

Sunn mat

Det er sjelden noen får i seg for mye vitaminer gjennom kostholdet. Overdrevne mengder oppstår vanligvis ved at man tar for mange kosttilskudd og får i seg for mange berikede produkter. Det kan være lettere å finne den rette balansen hvis du forstår hvordan vitaminer fungerer og hvordan de absorberes av kroppen.

Vitaminer er organiske stoffer som vanligvis er klassifisert som enten fettløselige eller vannløselige. Vannløselige vitaminer må oppløses i vann før de kan absorberes av kroppen, så de kan ikke lagres. Fettløselige vitaminer oppløses i fett, kan lagres i kroppen og kan hope seg opp ved for høyt inntak.

 

Vannløselig: B- og C-vitaminer

B- og C-vitaminer er vannløselige og må tilføyes kroppen daglig. Det er en svært liten risiko for å få i seg for mye B- og C-vitaminer ettersom overskytende mengder blir skylt ut gjennom urinen. De fleste får i seg nok B og C gjennom et sunt og variert kosthold, men det finnes noen unntak:

 

Gravide kvinner og kvinner som ønsker å bli gravide, anbefales et B9-vitamintilskudd, også kjent som folsyre.  Folsyre spiller en viktig rolle i forebygging av nevralrørsdefekter som fører til fødselsdefekter hos fosteret. Risikoen for å føde barn med nevralrørdefekter er svært liten, men det er enkelt å redusere risikoen for dette ved å ta et kosttilskudd med folsyre.

 

Folsyre og graviditet

Helsedirektoratet anbefaler at du får i deg 400 µg folsyre daglig som kosttilskudd fra du planlegger å bli gravid til 12 uker inn i svangerskapet.

Anbefalinger for vegetarianere og veganere

Dersom du unngår animalske produkter (kjøtt, fjærfe, fisk, melkeprodukter og egg), anbefaler Helsedirektoratet et daglig inntak på 2 µg B12-vitamin som et tilskudd.

 

Hva gjør  C-vitaminer?

C-vitaminer bidrar først og fremst til å opprettholde immunsystemets normale funksjon, beskytter cellene mot oksidativt stress, øker kroppens opptak av jern i kostholdet og bidrar til normal energimetabolisme.

 

Hva gjør B-vitaminer?

  • B-vitaminer – har ulike funksjoner, for eksempel reduserer vitamin B2, B6, B12, niacin, pantotensyre og folat tretthet og utmattelse. Vitamin B2, niacin og biotin opprettholder normal hud og biotin normalt hår.
  • B12-vitamin – bidrar til at nervesystemet fungerer normalt. B12 bidrar også til normal dannelse av røde blodceller og energimetabolisme.
  • Folsyre (B9-vitamin) – bidrar til normal vevsvekst hos gravide kvinner og spiller en viktig rolle i utviklingen av fosterets hjerne og ryggmarg.

Les også: Ti vitaminer som er viktig å få i seg nok av  

 

Fettløselig: Vitaminene A, D, E og K

Vitaminene A, D, E og K er fettløselige vitaminer. De finnes hovedsakelig i fettholdige matvarer, absorberes inn i kroppen gjennom fett i kostholdet og lagres i kroppens fettlagre, leveren og fettvevet. Ettersom disse vitaminene kan lagres, er det større risiko for overdosering enn for vannløselige vitaminer.

 

 

Hva gjør vitaminene A, D, E og K?

  • A-vitamin – opprettholder normalt syn og normal hud.
  • D-vitamin – bidrar til immunsystemets normale funksjon, er viktig for opprettholdelse av benbygning og tenner og spiller en rolle i å sikre absorpsjon og bruk av kalsium i kroppen.
  • K-vitamin – bidrar til opprettholdelse av normale knokler og hjelper blodet med å levre seg.
  • E-vitamin – beskytter cellene mot oksidativt stress.

De aller fleste av oss trenger et D-vitamintilskudd

For personer som ikke får nok gjennom kostholdet, anbefales D-vitamin-tilskudd gjennom hele året. Helsedirektoratet anbefaler følgende:

10 µg vitamin D gjennom hele året:

-Spedbarn som ammes, eller får mindre enn 6-7,5 dl morsmelkerstatning, behøver tilskudd med 10 µg D-vitamin i  fra de er ca. 1 uke gamle.

-Personer med mørk hud

-Personer utsatt for lite sollys, for eksempel de som ikke oppholder seg normalt utendørs, som institusjonaliserte

og immobiliserte, eller personer som bruker heldekkende klesplagg. Personer som er normalt utendørs trenger kun tilskudd i vinterhalvåret.

 

20 µg vitamin D gjennom hele året:

-Personer over 75 år utsatt for lite sollys. Dersom de er normalt utendørs holder det med 10 µg i sommerhalvåret, men 20 µg i vinterhalvåret.

 

Fem D-vitaminprodukter på en kjøkkenbenk.
Du finner flere ulike styrker og varianter av vitamin D produkter på apotek.

 

Vanlige spørsmål

Er multivitaminer sløsing med penger?

Et variert sunt kosthold vil gi deg de fleste vitaminene du trenger. Hvis du derimot ikke spiser så variert som du ønsker eller opplever redusert appetitt, kan multivitaminer hjelpe deg med å opprettholde balansen. D-vitamin er spesielt viktig. Det anbefales at alle som ikke får nok fra kosten tar D-vitamintilskudd – noen hele året, andre bare i vintermånedene.

 

Er det bra å ta multivitamin hver dag?

Hvis du spiser et sunt og balansert kosthold hver dag, trenger du ikke multivitamin daglig. Hvis du derimot ikke alltid spiser sunt og variert, kan det være lurt å supplere kostholdet med et multivitamin.

 

Er det bedre å ta multivitaminer eller individuelle vitaminer?

Dersom du bestemmer deg for å ta både et vitamintilskudd og et mineraltilskudd, er det greit og enklere å ta det som et multivitaminmineral.

 

Er det forskjell på multivitaminer?

Ja. Nivået av vitaminer og mineraler varierer fra produkt til produkt. Les etiketten for å sjekke dosen.

Les også: Her kan du lese mer hva vegetarianere og veganere bør tenke på om de får i seg nok av.

Publisert august 19, 2022

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *