Hvis du ikke spiser alt dette, bør du vurdere et kosttilskudd

Selv om man spiser sunt og variert, vet kanskje ikke alle hvor mye man faktisk må spise i mengde for å dekke kroppens behov for vitaminer og mineraler. Sjekk hvordan du ligger an.

Uansett om du er opptatt av sunnhet og helse, eller velger å leve et avslappet livsnyterliv og er i god tro om at det meste ordner seg – også for kroppen, kan det være gode grunner til å vurdere å ha et kosttilskudd av viktige vitaminer og mineraler tilgjengelig.

Det er særlig to gode argumenter for å vurdere et multivitamintilskudd:

 1. Mange nordmenn kan ha plager som er knyttet til at man får i seg for lite vitaminer og mineraler – uten å nødvendigvis vite at det er dette som er grunnen. Jern og D-vitamin er blant de mange får for lite av. 15 % av kvinner og 10 % av spedbarn har påvist for lite jern i kroppen, men risikogruppen består av enda flere, blant annet barn, ungdom og gravide1. For lite jern kan føre til redusert arbeidskapasitet, påvirke motorisk og mental utvikling av barn og unge, kan gi tretthet, svimmelhet, nedsatt fysisk yteevne, hjertebank, tung pust og brystsmerter ved anstrengelse1.Det anslås at 1 milliard mennesker har for lave verdier av D-vitamin2. Dette gjelder i høyeste grad også nordmenn, da vi store deler av året ikke får vitaminet gjennom solen på grunn av mørketiden2. D-vitamin er ett av svært få vitaminer som helsemyndighetene anbefaler et tilskudd av med mindre man spiser mye fet fisk året rundt3. Dette er anbefalinger som følger av en rapport om å sikre god D-vitaminstatus i befolkningen3. Går man lenge med lav D-vitaminstatus, kan det blant annet få konsekvenser for kroppens opptak av kalsium, som er vitaminets viktigste oppgave.
 2. Man må spise ganske store mengder mat for å dekke kroppens vitaminbehov kun gjennom kostholdet.

 

Dette må du spise daglig for å få i deg det du trenger gjennom kosthold:

 

Melk og meieriprodukter: 3 ganger om dagen

Denne snickers-smoothien smaker himmelsk, og kan inngå som en porsjon av et meieriprodukt om dagen. Oppskriften får du her.

 

Melk og meieriprodukter er en hovedkilde til kalsium i det norske kostholdet. Kalsium er viktig både for å bygge et sterkt skjelett og for å overføre signaler i kroppen. 99 prosent av alt kalsiumet man har i kroppen befinner seg i tennene og skjelettet.

Også en rekke alternativer til melk og meieriprodukter er tilsatt kalsium, blant annet soyadrikk, yoghurt og ost.

En porsjon tilsvarer:

 • Ett glass melk eller alternativ til melk
 • Ett beger yoghurt
 • En skive gulost på en brødskive
 • Et halvt beger kesam

Les også: Beriket mat gir deg ikke alltid det du trenger

 

Fullkornsprodukter: 4 ganger om dagen

Disse eltefrie rundstykkene med havre og frø er rike på jern, og derfor et ekstra god valg når du vil bake noe godt å ha pålegget på.

 

Fullkorn får vi i oss når vi spiser grovt brød eller knekkebrød, fullkornspasta, havregryn og andre frokostblandinger/granola/müsliblandinger av grov type. Dette er gode kilder til blant annet jern, B-vitaminer og selen.

Som tidligere nevnt er jern et mineral som en vesentlig del av befolkningen sliter med å få i seg nok av. Jern er et essensielt, altså livsviktig, mineral som må tilføres gjennom kostholdet. Derfor er disse matvarene viktig å spise nok av.

En porsjon tilsvarer:

 • En skive ekstra grovt brød
 • En liten porsjon fullkornspasta eller naturris
 • 20 gram havregryn

Les også: Her er de beste kildene til jern

 

Fet fisk, som laks og ørret: Minst en stor porsjon eller 8 påleggsporsjoner – hver uke

Denne raske lunsjretten med ovnsbakt laks er skikkelig bra når du vil ha noe som er både godt og smart for kroppen.

 

Omega-3 får vi hovedsakelig i oss gjennom fet fisk, som laks, ørret og makrell. Det er viktig for å opprettholde normal hjerte- og hjernefunksjon, syn, triglyserider og blodtrykk. Også for gravide er omega-3-fettsyrer essensielt, for normal utvikling av hjerne og øyne hos foster og spedbarn.

Laks og ørret er også en av svært få matvarer som er en naturlig kilde til D-vitamin. Med så mange nordmenn som ikke får i seg nok, er dette ekstra viktig å prioritere i løpet av uken.

En porsjon tilsvarer:

 • 200 gram fet fisk, som laks eller ørret
 • 8 påleggsporsjoner

Les også: Ikke alle vet hvor mye av D-vitaminet som forsvinner under oppvarming – finn ut mer her

 

Derfor kan et multivitaminmineral være en god løsning for deg

Dersom du ser at dette er mer enn hva du bokstavelig talt gaper over hver dag og uke, kan et tilskudd være en smart måte å «fylle opp» der det trengs. Man trenger heller ikke å ta tilskuddet hver dag, men kan være en hendig løsning i perioder hvor man kjenner behovet.

Nycoplus Multi inneholder 13 vitaminer og 9 mineraler, og er et godt alternativ dersom du ønsker å sikre kroppen daglig inntak av viktige vitaminer og mineraler. Dersom du i tillegg ønsker å sikre inntaket av omega-3, finnes et komplett tilskudd.

Nycoplus Omega-3 Multi består både av de viktige fettsyrene, i tillegg til de samme vitaminene og mineralene som du får i Nycoplus Multi. Begge disse produktene finnes på apotek.

 

Kilder:

 1. Legehåndboka: Jernmangelanemi
 2. Legehåndboka: Vitamin D-mangel
 3. Vitamin D i Norge – behov for tiltak for å sikre en god vitamin D-status, Nasjonalt råd for ernæring

C-APROM/NO/NYP/0012

Publisert september 22, 2020

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *