Hva skyldes jernmangel?

Helt enkelt defineres jernmangel med at man ikke har tilstrekkelige mengder jern i kroppens jernlagre.

Man er utsatt for jernmangel om man er småspist eller spiser jernfattig kost. Generelt har kvinner større behov for jern enn menn på grunn av det ekstra blodtapet menstruasjon medfører.

Kroppen har i utgangspunktet en egen evne til å opprettholde en konstant jernmengde i blodet, så en mangeltilstand skjer ikke plutselig. Det kan riktignok skje akutt ved stort blodtap som følge av ulykke eller kirurgisk inngrep, men i utgangspunktet er kroppen finstilt og skal kunne regulere dette selv.

 

Slik tappes jernlagrene

Unntakene gjelder ved redusert inntak av jern, som ved slanking eller endret kosthold. Da vil leveren, som er kroppens største jernlager, forsyne de røde blodlegemene med jern. Skjer dette over en lengre periode, vil jernlagrene tappes og til slutt gå tomme. Da inntreffer det vi kaller jernmangel.

Tilstanden kan også oppstå gradvis som følge av for eksempel et langsomt blødende magesår. Dette merkes blant annet ved magesmerter som varierer veldig i både styrke og forekomst.

 

Avgjørende for normal funksjon

Jernmangel er den viktigste årsaken til lav blodprosent, eller anemi, men det er viktig å være klar over at anemi også kan ha andre underliggende årsaker, som for eksempel B12-mangel eller folatmangel. Anemi innebærer å ha for lavt innhold av proteinet hemoglobin i de røde blodcellene, og dermed for få friske røde blodceller som er avgjørende for organenes normale funksjon. Anemi forhindrer en av kroppens aller viktigste prosesser i kroppen, nemlig oksygentransporten til organer og vev.

 

Nycoplus Ferro-Retard fås tak i på apotek.

 

Nycoplus Ferro-Retard (jern(II)sulfat)

Voksne og barn over 12 år: Ved jernmangel og jernmangelanemi. Forebyggende mot jernmangel, f.eks. hos blodgivere. 1 depottablett morgen og/eller kveld. Skal svelges hel med vann. Må ikke inntas i liggende stilling. Les pakningsvedlegget nøye før bruk.

ID-nummer: NO/NYP/0819/0092

Kilder: NHI, SML, Helsenorge.no

Publisert september 26, 2019

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.